Category: Catatan Perjalanan


Vientiane & Vang Vieng

Catatan perjalanan kali ini adalah berkenaan lawatan saya ke Vientiane dan Vang Vieng di negara Laos sedikit masa dahulu.  Bila saya beritahu kawan-kawan… saya nak ke Laos… mereka kata… “ada apa kat Laos… tak bahaya ke… makanan halal ada ke kat sana dan bla.. bla.. bla…”.

Saya mula mencari-cari maklumat di internet berkenaan travel ke Laos.  Secara ringkasnya… Laos ni terletak di Indochina dan adalah juga sebuah negara komunis… bekas tanah jajahan Perancis… bersempadan dengan negara Thailand, Cambodia, Vietnam, China dan Burma.  Matawang yang digunakan adalah Kip Laos (LAK)… namun begitu USD dan Thai Baht juga diterima di negara ini.  Tapi matawang Kip ni hanya boleh ditukar di dalam negara Laos sahaja… di luar negara Laos, matawang Kip memang tak ada dan tak diniagakan… mungkin kalau ada pun di Nong Khai dalam negara Thailand yang bersempadan dengan Vientiane. Jadi, kalau keluar dari negara Laos dan balik ke Malaysia… kena tukar wang Kip balik ke USD atau Thai Baht di Wattay Airport… kalau tak, duit tu jadi perhiasan aje la… ha… ha…

Perjalanan menggunakan Air Asia dari LCCT ke Wattay Airport Vientiane mengambil masa kira-kira 3 jam sahaja. Bertolak 7.30 pagi dan sampai 10.30 pagi waktu Malaysia bersamaan 9.30 pagi waktu Laos. Dalam perjalanan di dalam flight… bersembang dengan seorang brother ni… orang Malaysia.  Dia ni kontraktor bangunan yang tengah buat projek untuk menyiapkan bangunan Maybank di Vientiane. Dia memang dah beberapa bulan tinggal di Vientiane. Menurut dia… di Vientiane ni walaupun negara komunis… tapi aman je… tak banyak jenayah… kebanyakan aktiviti berjalan pada waktu siang sahaja. Kalau kita ronda tengah-tengah malam, biasanya kita akan kena tahan dengan Polis Laos… lepas tu dia suruh balik hotel… silap-silap kena escort balik hotel.  Satu lagi… dia kata orang Laos ni agak slow sikit… kerja lebih sikit taknak… pukul 5 pm je… semua nak balik…. bagi overtime pun taknak.  Sebab tu la dia ambil orang Vietnam bekerja… rajin sikit.

Wattay International Airport Vientiane

Sampai je di Wattay Airport… saya terus ke tempat penukaran wang… tukar wang USD kepada Kip.  Walaupun USD diterima di sini… lebih baik kita berurusniaga menggunakan Kip. Sebab kalau kita bayar guna USD tapi ada balance sikit-sikit… diorang selalu tak bagi balik.  10,000 Kip bersamaan dengan lebih kurang RM 4.  RM 10 bersamaan dengan 100 Baht.

Money Changer di dalam Wattay Airport

Daripada airport ke pusat bandar hanya berjarak sejauh lebih kurang 3 km sahaja.  Kalau naik teksi… tambang adalah USD 10 untuk sebuah teksi.  Teksi memang banyak di kawasan airport.  Kalau nak murah sikit… kena jalan keluar daripada kawasan airport… lebih kurang 100m sahaja… kemudian boleh tahan dan naik tuk-tuk 10,000 kip.  Tempat dimana hotel bajet dan guesthouse murah adalah di kawasan Mixay Watt atau Mekong riverside.

Pusat bandar Vientiane ni takde la besar sangat… lebih kurang macam Kota Bharu di Malaysia je. Aktiviti harian masyarakat setempat banyak tertumpu di Talat Sao… kawasan pasar dan stesen bas… dan keadaannya agak sibuk dan kelam kabut.  Kawasan yang lebih tenang sedikit adalah di kawasan tepi sungai mekong dan berdekatan dengan Mixay Wat… dan menjadi tumpuan pelancong daripada luar.  Boleh di katakan hotel, hostel dan guesthouest sederhana dan murah berada di kawasan ini.

Mixay Wat

Hotel dan Guesthouse

Hotel di Laos ni kebanyakannya diusahakan oleh syarikat dengan kakitangan yang terlatih dan berada di Hotel 24 jam mengikut shift.  Manakala guesthouse biasanya diusahakan oleh orang persendirian dengan kakitangan yang terhad… biasanya mereka bekerja pada siang hari sahaja… dan pemilik guesthouse tersebut kebanyakannya tinggal di situ juga.

Mixay Guesthouse

Mixay Guesthouse terletak berdekatan dengan Mixay Wat di Jalan Norkeokumman.  Keadaan guesthouse ni sederhana sahaja.  Bilik Dorm 5 ke 6 katil… dengan berkongsi bilik air yang berada di luar dorm hanya berharga lebih kurang RM17 semalam sahaja.  Bilik single & fan (tiada air cond.)… single bed… berkongsi bilik air di luar bilik pula berharga USD 9 sahaja (lebih kurang RM30), manakala bilik double bed berhawa dingin dan dilengkapi dengan TV dan bilik air di dalam bilik berharga USD 19 sahaja (lebih kurang RM60).

MIXAY Guesthouse Entrance

Saya tertarik untuk menginap di guesthouse ini pada mulanya kerana mungkin saya perhatikan ramai backpackers daripada Eropah yang menginap di sini… mungkin kerana harganya yang murah dan keadaan bilik dan bilik air yang bersih.  Bacpackers Eropah biasanya travel ke negara-negara Indochina selama berbulan-bulan lamanya… dan mereka biasanya hanya memerlukan tempat tinggal yang murah dan bersih.

Keadaan di luar bilik dan bilik air berkongsi di tingkat 3

Dalam bilik Single Bed & Fan

Alamat Mixay Guesthouse:
Unit 056, Norkeokumman Road, Mixay Village,
Chanthabouly District, Vientiane Capital, Lao PDR.
Phone: (+856-21)213 679
Emel: laomixaygh@yahoo.com

Di sini juga ada disediakan tempat menyimpan beg dengan kadar bayaran sebanyak 1000 Kip per bag sahaja.

Baggage Service

Mixay Paradise

Mixay Paradise pula terletak betul-betul di pintu hadapan  Mixay Wat.  Guesthouse ini kalau tak silap saya ialah pengurusan yang sama dengan Mixay guesthouse. Bangunan empat tingkat ini nampak baharu… dan dilengkapi dengan lift dan juga ruangan cofee house di sebelah dalam dan sebelah luar guesthouse.  Harga bilik di sini adalah sama dengan di Mixay Guesthouse.

Bangunan Mixay Paradise

Ruangan Lobi Mixay Paradise

Bilik Double Bed & Fan – 75,000 Kip

Saya secara peribadi memang mengesyorkan sesiapa yang ke Vientiane untuk menginap di Mixay Paradise. Selain daripada harganya yang berpatutan, guesthouse ini juga adalah bersih dan berdekatan dengan restoran halal muslim serta pasar malam di Mekong Riverside.  Berikut adalah review daripada tripadvisor.com.my.

Alamat Mixay Paradise:
No 02, Unit 01, Frangcois Ngin Road,
Mixay Village, Chanthabouly District,
Vientiane Capital, Lao PDR
Tel: (+856 21) 254 223-4
Fax: (+856 21) 254 510
Emel: laomixayparadise@yahoo.com

Makanan Halal di Vientiane

Terdapat beberapa restoran yang menyediakan makanan halal di Vientiane.  Restoran yang paling popular di kalangan warga Malaysia yang tinggal di Vientiane ialah Nazim Indian Halal Food Restaurant.  Jika kita lepak lama sikit kat Restoran ni… mesti jumpa orang Malaysia termasuklah daripada kedutaan Malaysia di Vientiane.

Nazim Indian Halal Food

Restoran mamak ini lokasinya berdekatan dengan Wat Chan Temple dan Salana Hotel. Menu yang disediakan adalah sama sahaja dengan menu di Malaysia termasuklah mee goreng dan nasi goreng. Restoran ini dibuka daripada jam 9.30 pagi sehingga 11 malam.

Alamat Restoran Nazim:
Chao Anou Rd. Ban Watchan. Vientiane, Laos
Tel: (021) 223480 (021) 217958

Nasi Baryani kambing dan Teh Tarik di Nazim Restaurant

Satu lagi restoran halal yang terdapat di Vientiane adalah Fathima Restaurant – Indian & Malaysian Food.  Restoran ini terletak berhadapan dengan sungai mekong dan Dataran Riverside di mana setiap malam terdapat pasar malam.

Fathima Restaurant

Alamat Fathima Restaurant:
Fa-Ngum Road, Vientiane, Lao PDR
Tel: 856-21 219097 / 856-20 5613302
Emel: alilao3320@hotmail.com

Selang beberapa buah kedai di jalan yang sama, terdapat sebuah lagi restoran halal muslim iaitu Noor Halal Indian Restaurant.

Noor Halal Indian Restaurant

Alamat Noor Restaurant:
Fa-Ngum Road, Vientiane, Lao PDR
Tel: 021 250786 / 021 261876

Saya memang tiada masalah berkenaan makanan halal di Vientiane… lagi pun saya memang kaki mamak pun di Malaysia… ha… ha… cuma kalau kita perhatikan… di semua kedai halal ini juga menyediakan Lao Beer kepada tetamu bukan muslim dan pelancong Eropah… mmm… yakin je la…

Jalan-Jalan di Vientiane

Di Vientiane ni memang banyak terdapat kuil buddha… boleh dikatakan setiap 100 atau 200 meter, kita akan berjumpa dengannya. Tetapi saya memang tidak berminat untuk mengunjungi kuil di mana-mana tempat pun yang saya kunjungi… walaupun cantik. Apa yang menarik minat saya adalah budaya dan rentak kehidupan harian masyarakat biasa di sesuatu tempat… sebab itu lah tempat yang menjadi kunjungan saya biasanya pasar, stesen bas tempatan, tempat rakyat biasa berkumpul dan sebagainya.

Pada hari pertama saya di Vientiane… saya tertarik dengan sebuah kedai yang membuat sewaan basikal dan motosikal. Sewaan basikal adalah sebanyak 10,000 kip untuk sehari semalam dan penyewa perlu menyerahkan samada IC, lesen, pasport atau deposit USD30.

Basikal Sewa di Vientiane

Biasanya di tempat-tempat lain yang pernah saya kunjungi… apabila sampai je, saya akan cuba pusing di sekeliling bandar samada menggunakan bas, tuk-tuk atau sebagainya untuk mendapatkan gambaran kasar… supaya memudahkan lagi untuk saya menjelajah di kemudian hari… dan yang paling penting adalah supaya tidak sesat… ha… ha…  Jadi saya sewa basikal untuk sehari… dan saya juga diberi kunci serta rantai basikal. Menunggang basikal di Vientiane pada bulan Julai adalah selesa sekali… kerana cuacanya yang redup dan agak sejuk. Jalan-jalan di sini juga kurang sibuk… cuma agak kekok sedikit kerana di sini menggunakan sistem jalanraya left hand drive.

Shoping Complex terbesar di sini adalah Talat Sao… dimana ia adalah bersebelahan dengan pasar menjual pelbagai barangan harian daripada kain baju, barang-barang cenderamata, buku-buku sehinggalah kepada alat-alat elektrik. Bersebelahannya adalah Stesen bas biasa untuk masyarakat tempatan bergerak.

Talat Sao Mall

SAIGON @ HCMC

Saya berkunjung ke bandar Ho Chi Minh, Vietnam atau lebih dikenali sebagai Saigon pada Januari 2012.  Kali ni pergi dengan isteri dan anak-anak… jadi lawatan lebih santai dan banyak lepak kat depan kedai sementara tunggu ‘Mem’ shopping… he.. he…

Dari LCCT KL ke Tan So Nhat airport Saigon cuma mengambil masa kira-kira sejam je. Airport ni biasa-biasa je… tak la besar sangat.  Untuk ke pusat bandar… ada beberapa cara. Kalau naik teksi ke area Ben Thanh… lebih kurang USD10 untuk sebuah teksi… kalau naik bas… VND 3000… lebih kurang 70 sen jer seorang. So.. boleh agak la… kitaorang naik apa.  For sure… bas… 4 orang baru RM2.80.  Bas ni parking kat sebelah kanan, depan airport… bas nombor 152.  Perjalanan dengan menaiki bas ke Ben Thanh cuma mengambil masa lebih kurang 20 ke 30 minit… bergantung kepada keadaan trafik.  Bus stand Ben Thanh  ni terletak di seberang jalan (round about besar yang ada patung pahlawan menaiki kuda)… dan pasar Ben Thanh Market yang memang terkenal kepada makcik-makcik daripada Malaysia.. he.. he… boleh dilihat daripada bus stand dengan bumbung berwarna merah.

Bas 152: Airport Tan So Nat – Ben Thanh

Bus stand Ben Thanh

Hotel memang banyak di Saigon ni… cuma kita kena sesuaikan dengan tujuan kita ke sini.  Kami mencari-cari dan memilih hotel yang sederhana dan sesuai untuk keluarga… tetapi paling penting… dekat dengan Ben Thanh Market.  Kalau penat tunggu ‘Mem’ shopping… boleh tunggu dan lepak je kat hotel… ha.. ha… Kami check in Hotel Saigon Pink 2 yang berdekatan sahaja dengan Ben Thanh Market… 50 meter… (kalau jenguk ke luar tingkap… boleh nampak Ben Thanh Market).

Saigon Pink 2 Hotel

Executive Room – USD45

Bilik Mandi Hotel

Pemandangan di Luar Tingkap Bilik Hotel

Keadaan Hotel Pink Saigon 2 ni ok la… puas hati. Lokasi ok… bilik selesa… ada wifi (kat lobi hotel…) ada breakfast (tapi tak halal…).  Harga standard room (double bed)… USD 25, superior (twin) USD 32 dan Executive (2 double beds) USD45.  Masa kami pergi haritu… room semua penuh kecuali Executive room… so, kami check in Executive room dengan harga USD45 semalam… not bad.

Alamat:
Saigon Pink 2 Hotel
32 Nguyen An Ninh St., Ben Thanh Ward, Dist 1, HCMC.
Tel: (84.8) 38272339 – 38272340
Email: saigonpink2hotel@yahoo.com


Makanan Halal di HCMC

Makanan halal memang menjadi keutamaan di Saigon… kalau tak jumpa.. alamat puasa la jawabnya… ha.. ha… Di hadapan hotel kami… ada sebuah kedai makan muslim.. BASIROH…Kedai Hjh Basiroh ni sebenarnya menjual pakaian muslim seperti telekung, baju melayu, tudung dan sebagainya.  Pemilik kedai daripada keturunan muslim Cham ni juga ada buka jualan makanan halal di hadapan kedainya secara kecil-kecilan.  Dia buka waktu tengahari sampai malam sahaja… sarapan takde.  Makanan dia biasa-biasa aje… tapi ramai juga pengunjung daripada Malaysia terutama pada hujung minggu yang berkunjung ke Ben Thanh market.

Kedai Makan Hjh Bashiroh

VN. Halal Restaurant

Berdekatan dengan taman (tak jauh dari hotel juga) ada sebuah restoran halal iaitu Restaurant Vn. Halal Muslim Food.  Makanan di restoran ni ok la… tapi agak mahal sedikit.  Restoran ni buka pagi… so, boleh breakfast di sini. Cuma… agak lambat makanan siap…

Alamat VN. Halal Restaurant:
14 Pham Hong Thai, P. Ben Thanh Q1,
Ho Chi Minh City ho chi minh city Vietnam

Bangunan PARKSON HCMC

Kedai Makan India Muslim (Parkson)

Di bangunan shopping complex Parkson… tingkat 3 ada restoran makan halal India Muslim dan juga makanan Indonesia (Sari Indo).  Parkson ni kedudukannya tak la jauh sangat daripada Ben Thanh market… lebih kurang 10 ke 15 minit je dengan berjalan kaki.  Makanan di sini ok… sedap dan agak murah… kami makan nasi bariani dengan teh tarik … not bad.  Esoknya… makan ayam penyet kat kedai makan Sari Indo… pun ok.

Alamat Sari Indo: 35-35 Le Thanh Ton, Parkson, Floor 3, District 1, HCMC, Vietnam

Halal @Saigon

Halal @Saigon

Hiasan Dalaman Halal@Saigon

Restoran Halal@Saigon ni agak popular di kalangan pengunjung daripada Malaysia.  Mungkin kerana lokasinya yang berhadapan dengan Masjid Dong Du… masjid terbesar di HCMC ini.  Kalau tak salah, restoran ini dimiliki oleh seorang doktor perubatan… Dr. Shimi yang berasal dari Malaysia berketurunan india. Beliau telah menetap di HCMC ni hampir 15 tahun… berniaga berkaitan perubatan farmasi.  Akhirnya… atas permintaan rakan-rakan niaganya yang kebanyakannya beragama islam daripada negara-negara seperti Malaysia, Indonesia… beliau telah membuka restoran ini pada tahun 2009 yang dikendalikan oleh  3 orang tukang masak islam daripada Malaysia dan 3 orang tukang masak tempatan.  Halal@Saigon menghidangkan masakan halal seperti roti canai, mee mamak, masakan vietnam seperti pho dan juga western.

Alamat: 31 Dong Du Street, District 1, Ho Chi Minh City, Vietnam
Website: http://www.halalsaigon.com

Masjid Dong Du

Masjid Dong Du HCMC

Pintu Masuk Masjid

Ruangan Solat Dalam Masjid

Kelihatan Halal@Saigon daripada masjid

Di Jalan Dong Du, bersebelahan dengan Sheraton Saigon Hotel yang tersergam indah… di situlah terletaknya bangunan Masjid Musulman atau lebih dikenali dengan Masjid Dong Du (mengambil sempena nama jalan Dong Du).  Masjid yang telah ada semenjak tahun 1935 ini dikatakan dibangunkan oleh masyarakat India Muslim dan masyarakat muslim Cham pada suatu ketika dahulu.  Sebelum ini, di sebelah belakang masjid ini terdapat sebuah kedai makan halal yang menjual hidangan pelbagai kari… tetapi sekarang telah di tutup.

Di sekitar masjid ini memang banyak terdapat kedai makanan halal seperti Halal @Saigon, D’Nyoya yang terletak bersebelahan masjid, Bombay Indian Food, Restoran Empat Musim (Bon Mua Four Seasons) dan banyak lagi.

Restoran D’Nyonya

Restoran Bombay

Restoran Four Season

Mengikut maklumat yang saya perolehi, Restoran Bom Mua ni dimiliki oleh seorang wanita muslim champ yang mengikut ceritanya adalah balu kepada seorang melayu muslim.  Setelah kematian suaminya, dia menyambung perniagaan tersebut bersama keluarganya.

Rata-rata makanan halal di Saigon adalah agak mahal jika hendak dibandingkan dengan di KL.  Ini adalah kerana kesukaran mereka untuk mendapatkan sumber halal seperti daging dan ayam yang mana kebanyakannya diperolehi daripada masyrakat Champ yang berada di luar pinggir bandar Saigon.  Satu lagi adalah kerana pelanggan yang tidak menentu daripada pelanggan muslim terutama pelancong beragama islam.  Hal ini saya perhatikan sendiri semasa saya memesan makanan di Restoran VN Halal. Menu makanan yang kami pesan agak lama untuk disediakan… kemudian datang penghantar barang mentah… mungkin daripada kampung muslim cham berdekatan membawa bahan mentah… selepas itu barulah makanan dapat disediakan.

Kenapa Warga Saigon Kurus-kurus?

Ini bukan fakta daripada mana-mana jurnal atau pun buku… tetapi hanya melalui pemerhatian sahaja.  Kalau kita di Vietnam… kalau daripada jauh nampak sekumpulan orang berjalan… badan agak besar dan berisi… sure bukan orang vietnam… selalunya orang daripada Malaysia… ha… ha…  Kalau tak percaya… anda boleh tengok sendiri apabila berada di Vietnam.

Wanita SAigon dengan Pakaian Tradisional

Saya rasa la… orang vietnam ni kurus-kurus sebab mereka suka makan mee sup dan sayur mentah (ulam).  Di HCMC ni ada satu makanan yang memang popular di kalangan mereka.  Pho nama dia (disebut ‘pher’). Saya pernah makan pho ni di VN Halal Restaurant… ok la jugak. Tanya dengan tauke kedai apa ramuan pho ni… dia bagitau sup dimasak tanpa tumis dan dicampur dengan mee, daging dan sayur-sayuran mentah seperti daun mint, daun basil, taugeh, cili… termasuklah kangkong dan jantung pisang yang dipotong halus… he.. he…  Orang vietnam ni hari-hari makan pho… boleh dikatakan di kaki lima jalan-jalan di Saigon ni ada jual pho… tak kira pagi… tengahari atau malam.

Pho daging

Sayuran segar dicampur ke dalam pho


Di bawah saya senaraikan beberapa blog daripada Malaysia yang menceritakan pengalaman yang hampir serupa berjalan-jalan di Ho Chi Minh City Vietnam, semoga dapat menjadi panduan kepada pembaca yang ingin ke HCMC @ Saigon:

http://mymiee.blogspot.com/search/label/Vietnam%20-%20HCM%20City.

http://azimashaary.blogspot.com/2010/03/vietnam-trip-vn-halal-restaurant.html

MAKASSAR

Makassar lebih dikenali dan berfungsi sebagai pelabuhan daripada destinasi pelancongan bagi kebanyakan orang yang berkunjung ke Makassar. Makassar ni besar… kota keempat terbesar di Indonesia selepas Jakarta, Bandung dan Surabaya… bangunan-bangunan moden banyak terdapat di sini seperti MTC Karebosi, Karebosi Link, Mall Panakukkang dan Trans Studio… tetapi di beberapa bahagian agak kurang terurus (terutama di penempatan rakyat terbanyak) dan juga agak sesak (macet) serta bising di kebanyakan area. Apa yang menarik di sebalik semua itu ialah… gambaran sebenar kehidupan masyarakat biasa Indonesia; dan bukannya sesuatu yang cantik dan sengaja ditonjolkan untuk pelancongan. Kebanyakan pelancong (terutama daripada barat) lebih suka merasai pengalaman sebenar kehidupan seharian penduduk di sesuatu tempat… bukan sesuatu yang tidak realistik…

Kebanyakan pelancong hanya menjadikan Makassar sebagai transit sebelum bergerak ke Toraja, bahagian utara Sulawesi atau ke pulau-pulau yang katanya syurga bagi ‘scuba diving’ kerana kehidupan bawah lautnya yang belum terusik seperti di Bunaken dan Wakatobi.

Saya berkunjung ke Makassar pada penghujung tahun 2011… dalam flight semasa penerbangan ke Makassar… duduk sebelah sorang mamat ni. Dia ke Makassar dengan isteri dan dua orang anak yang masih kecil. Saja tegur… boring duduk sorang-sorang.  Borak punya borak… baru tau dia ni orang Muar… pernah belajar di Universitas Hasanuddin Makassar (UNHAS) ambil jurusan kedoktoran tahun 1996 – 2000.  Sekarang ni buka klinik sendiri di Pagoh, Muar. Menurut Dr. Shaharuddin ni… di UNHAS ramai student Malaysia ambil jurusan kedoktoran.. hampir mencecah 300 orang. Masa belajar di UNHAS ni la dia bercinta dengan gadis rakan sekuliah… orang Makassar. Akhirnya mereka bernikah… lepas kahwin, dia bawa isteri dia ke Malaysia… kerja doktor juga. Ni nak balik kampung satu keluarga… nak sambut Hari Raya Haji di Makassar. Banyak juga maklumat tentang Makassar yang saya dapat daripada Dr. Din. Menurutnya lagi… ada beberapa jenis makanan yang mesti dicuba apabila berkunjung di Makassar ni… ikan bakar di Rumah Makan Lae-Lae di kawasan Pantai Losari… Sop Konro di kawasan Karebosi… Coto Makassar… nasi kuning… dan macam-macam lagi la. Dia juga ada pesan… kalau nak tau restoran tu halal ke tak… kena tanya… sama ada “makanan umum” ke “makanan khusus”… kalau “makanan umum”, halal… kalau “makanan khusus” tu tak halal la… Di Sulawesi ni… di daerah sebelah utara termasuk Manado dan Toraja… semua beragama kristian. Di sebelah selatan seperti Makassar… suku Bugis dan Makassar boleh dikatakan semua beragama islam. Tapi… di kota Makassar ni… ramai juga orang-orang Manado dan Toraja yang bekerja di sini. Jadi… kena hati-hati sikit soal makan… sebab ramai yang  muka macam muslim (bersongkok hitam dan bertudung)… tetapi beragama kristian.

bandara-sultan-hasanuddin-1

Lapangan Terbang Sultan Hasanuddin Makassar

bandara-sultan-hasanuddin-2

Bahagian hadapan Bandara Sultan Hasanuddin

Sampai di Lapangan Terbang Sultan Hassanuddin Makassar dekat pukul 6.00 petang… keluar airport, baru perasan dah nak masuk waktu maghrib. Waktu di Makassar dan Malaysia tidak berubah… sama je… tapi maghrib cepat dalam 1 jam 30 minit… begitu juga matahari terbit… pukul 6.00 pagi tu… dah cerah betul. Mengikut maklumat awal yang saya dapat… kalau dari Bandara Hassanuddin (singkatan daripada Bandar Udara – airport) nak ke pusat bandar Makassar… ada beberapa cara. Cara pertama dan paling murah ialah dengan menaiki bas DAMRI yang disediakan oleh pihak Bandara ke pekan kecil (Poros) di luar kawasan Bandara… daripada situ… naik Pete-Pete (Angkotan Kota) ke jurusan UNHAS… seterusnya ke MTC Karebosi…. dalam RP. 6,000 je. Masalahnya ialah bas DAMRI bertolak lambat (kena tunggu ramai penumpang)… satu cara lagi adalah naik Ojek (motor penumpang) ke pekan kecil tersebut… kemudian baru naik Pete-Pete. Tapi cara pengangkutan ni hanya sesuai di waktu siang sahaja… kalau malam susah sikit. Cara kedua dan paling mudah adalah dengan menaiki teksi… sekitar RP100,000 ke MTC Karebosi… dia akan tanya sama ada nak ikut jalan biasa (jalan lama) ke jalan tol (lebuhraya baru)… Kebiasaannya… kalau ikut jalan lama ni… sesak teruk (macet)… dan lambat. Kalau ikut jalan tol… ambil masa dalam 20 minit aje… tapi kita kena bayar tol… bila sampai je kat tol… pemandu teksi minta kita bayar tol… dalam RP 10,000..  he.. he…

Menaiki Ojek menuju Kota Makassar

Menaiki Ojek menuju Kota Makassar

Hotel Quality Makassar

Hotel Quality Makassar

Tapi cara ketiga ni yang paling menarik… naik Ojek. Masa saya sampai di luar airport… ada mamat Ojek ni tegur… nak ke mana… dia ingat saya orang jawa dari Surabaya atau Jogjakarta… pastu saya layan je la mamat ni. Oleh kerana hari pun dah mula malam dan saya memang tak tempah hotel awal-awal… so saya minta mamat ni bawak saya pusing-pusing sekali kat area pantai Losari sambil cari hotel bajet… dia minta RP60,000 (dlm. RM 20.00)… saya setuju je… Adventure gak naik motor Ojek ni… motor kapcai je… dah la helmet longgar (kat sana panggil helem)… bawak macam mat rempit mencelah-celah kereta yang macet… siap boleh ngorat awek kat tepi jalan tu… ha… haaa…. Dalam perjalanan, mamat ni explain sikit-sikit tempat yang kami lalu…. dan tunjukkan beberapa hotel bajet… Saya minta mamat ni turunkan saya kat depan Hotel Quality di kawasan Pantai Losari… jauh juga daripada Bandara ke sini… dekat-dekat 30 km. So… saya rasa berbaloi dan bayar terus… Seterusnya saya mula bertanya-tanya bilik kosong di Hotel Quality… mahal beb… semua rate RP 500,000 keatas… semalam. Hotel ni memang nampak mahal… saya rasa 4 bintang kot…

Hotel Anging Mamirri

Hotel Anging Mamirri

Losari Beach Hotel

Losari Beach Hotel

Lepas tu… saya pergi ke beberapa hotel lagi di sekitar Pantai Losari… seperti Losari Beach Hotel… Losari Beach Inn…  Hotel Anging Mammiri… d’Bugis Ocean Hotel… Hotel Pantai Gapura… dan banyak lagi. Daripada pemerhatian saya, harga bilik hotel di sekitar pantai Losari agak mahal berbanding hotel setaraf yang berada jauh sedikit daripada pantai. Rata-rata kadar bilik standard sekitar RP400,000 dan kebanyakannya penuh pada hujung minggu. Seterusnya saya bergerak ke area China Town berdekatan Balai Walikota… Mengikut maklumat yang saya dapat, di China Town ada dua hotel bajet yang ramai dikunjungi backpackers dari Eropah… iaitu New Legend Hostel dan satu lagi Hotel Yasmin.

Pintu Gerbang China Town Makassar

Pintu Gerbang China Town Makassar

Hotel Yasmin Makassar

Hotel Yasmin Makassar

Lobi Hotel Yasmin

Lobi Hotel Yasmin

Standard Room Hotel Yasmin

Standard Room Hotel Yasmin

China Town ni terletak di Jalan Jampea dan boleh dikenali dengan pintu gerbang rekabentuk cina. Apabila melintasi pintu gerbang… terus nampak Hotel Yasmin. Bilik standard masih ada kosong dengan harga RM230,000 (lebih kurang RM80.00) semalam… ada breakfast dan ada Wifi di lobi hotel. Nampak macam ok… bayar deposit RP400,000 dan terus check-in. Masuk dalam bilik… ok la hotel ni… bersih dan selesa.

Alamat Hotel Yasmin:
Hotel Yasmin Makassar,
Jl. Jampea No. 5 Makassar 90174, Sulawesi, Indonesia.
Phone: (0411) 3628329 email: yasmin4hotel@yahoo.com


PELABUHAN PAOTERE

Makassar terkenal dengan pelabuhannya…  Orang-orang bugis Makassar sudah terkenal sebagai pelayar yang hebat sejak beratus-ratus tahun lalu. Menyusuri Jalan Nusantara di sepanjang kawasan pelabuhan memang mengujakan… terlihat kapal-kapal dagang yang besar berlabuh di Pelabuhan Makassar. Di sebelahnya terdapat pelabuhan penumpang yang membawa penumpang ke bahagian-bahagian lain di Indonesia seperti Pelabuhan Tanjung Periok di Jakarta… ke Lombok… ke Papua dan sebagainya.

Makassar Container Terminal

Makassar Container Terminal

Pelabuhan Penumpang Makassar

Pelabuhan Penumpang Makassar

Untuk memasuki kawasan Pelabuhan penumpang Makassar dikenakan tiket sebanyak RP5,000. Puas berjalan-jalan di kawasan pelabuhan… sambil melihat gelagat penumpang yang naik dan turun kapal… saya bergerak pula ke Pelabuhan Tradisional Paotere. Kalau nak berjalan kaki… agak jauh juga iaitu lebih kurang 2 km… so, saya naik Ojek aje dengan tambang RP15,000.

Pintu masuk ke Pelabuhan Paotere

Pintu masuk ke Pelabuhan Paotere

Pelabuhan Tradisional Paotere

Pelabuhan Tradisional Paotere

Sampai sahaja di pintu masuk ke Pelabuhan Paotere ini… pelawat diminta untuk membayar tiket sebanyak RP2,000. Pelabuhan Paotere terletak di sebelah utara kota Makassar dalam daerah Tallo… dan merupakan salah satu peninggalan penting dari Kerajaan Gowa Tallo pada abad ke 14. Pelabuhan ini buat masa ini lebih berfungsi sebagai pelabuhan pengangkutan antara pulau-pulau kecil yang banyak bertebaran di sekitar Sulawesi. Kapal-kapalnya masih mengekalkan ciri-ciri kapal tradisional Makassar. Aktiviti pemunggahan barang giat dijalankan terutama pada waktu pagi… kelihatan pemuda-pemuda Makassar memikul guni-guni besar di atas bahu mereka daripada lori ke dalam kapal atau sebaliknya. Saya menghabiskan masa hampir 2 jam memerhati aktiviti di pelabuhan ini sambil mengambil foto… sungguh mengasyikkan…

Perahu Penduduk Pulau di Paotere

Tempat Parkir Perahu di Paotere

Pemandangan Biasa di Pekan Paotere

Pemandangan Biasa di Pekan Paotere

Setelah puas… saya bergerak keluar daripada pelabuhan… menyusuri Pekan Paotere. Pekan ni memang klasik dan rata-rata dihuni oleh golongan masyarakat biasa… dan aktiviti banyak berkisar berkaitan proses berjual beli diantara penduduk tempatan dengan penduduk pulau berdekatan… juga jual beli ikan… Seterusnya saya ke pengkalan ikan (tempat nelayan memunggah naik ikan daripada laut) dan berdekatan juga terdapat pasar ikan. Memang banyak ikan di sini… dan rata-rata saiznya agak besar… dan murah…

Pengkalan Ikan Paotere

Aktiviti memunggah ikan di Pengkalan Ikan Paotere

Ikan bersaiz besar di Pasar Ikan Paotere

Ikan bersaiz besar di Pasar Ikan Paotere

Setelah puas saya melihat-lihat aktiviti jual beli ikan di pengkalan… di kawasan sekitar ada warong-warong kecil ikan bakar… memang ramai orang… mungkin murah kot… Saya pun menghampiri salah satu kedai dimana… ada mamat ni sedang membakar ikan… saya pun bertanya untuk makan sambil menunjuk ikan yang sedang di bakar. Tapi… mamat ni cakap bahawa semua ikan yang sedang di bakar ni orang punya… ikan perlu di beli sendiri di pasar… kemudian bawa ke kedai untuk di bersihkan dan di bakar… ohh… begitu rupanya… he… he…

Ikan segar yang berharga RP10,000

Ikan segar yang berharga RP10,000

Menunggu ikan dibakar

Menunggu ikan sedang dibakar

Seterusnya saya kembali ke pasar… dan membeli ikan (saya tak pasti apa namanya…) yang agak besar dan berharga RP10,000 sahaja. Penjual di pasar terus bagi ikan tersebut kepada saya tanpa plastik… rupa-rupanya pembeli ikan di sini perlu membawa bekas sendiri. So… saya pun menjinjing ikan tu dan bawa ke kedai makan tadi untuk di bakar… Sambil menunggu ikan masak… saya berborak-borak dengan mamat yang bakar ikan tu… dia kata, dia suku kaum Makassar dan di Makassar ni ada dua suku kaum yang terbesar iaitu Bugis dan Makassar. Kebanyakan penduduk di Pekan Paotere ni bekerja sendiri dan kebanyakannya adalah nelayan atau sebagai orang tengah yang membeli ikan daripada nelayan dan kemudian menjual kepada penduduk Makassar. Rata-rata kehidupan di sekitar Paotere dan Tallo ni amat sederhana… dan kemudahan jalan, api dan air adalah sangat terhad.

Saya perhatikan… ramai juga orang (mungkin pekerja yang mengambil upah di pasar) yang membawa pelbagai jenis ikan untuk di bakar… ada juga sotong dan udang… kemudian makan dengan berselera sekali… Mamat yang bakar ikan ni ada juga beritahu saya bahawa ikan yang paling sedap untuk di bakar ialah ikan Baronang… tapi agak mahal sedikit (ni yang nak repeat ni… he.. he…)

Ikan bakar bersama nasi serta sambal

Ikan bakar bersama nasi serta sambal

Rumah Makan Seafood Paotere

Rumah Makan Seafood Paotere

Setelah ikan siap dibakar, pekedai tu hantar nasi dengan beberapa jenis sambal/pencicah… sambal tomato… sambal mangga… sambal belacan… ada cili dan hirisan limau… air teh o ais. Memang best la makan camni… ikan dia memang fresh la… rasa macam nak tambah jek… he… he… Habis makan, saya pun bayar… semua cuma RM8,000 je… so campur ikan RP10,000… cuma RP18,000 (lebih kurang RM7 sahaja)… murah.

Habis makan, saya keluar dari kawasan pengkalan… jalan-jalan dan terjumpa Rumah Makan Seafood Paotere yang agak terkenal di Makassar… “Alamak… ni kena try ni…” oleh kerana perut pun dah kenyang, so… lain kali lah kot…. he.. he… Dari Paotere, naik Pete-Pete ke MTC Karebosi dengan tambang RP3,000 je.


PANTAI LOSARI

Jika ke Makassar, seakan tidak sah kalau tidak menikmati keindahan matahari terbenam (sunset) di Pantai Losari. Petang tu… hujan renyai-renyai di Makassar. Daripada Karebosi Link… naik Pete-Pete jurusan ke Tanjung Bunga… dan turun di pintu gerbang jalan masuk ke Tanjung Bunga berdekatan dengan Pantai Losari… cuma RP3,000 je. Sampai je di situ… matahari dah nak tenggelam. Sempat juga ambil beberapa keping gambar sunset di Pantai Losari… memang cantik…

Sunset di Pintu Gerbang Tanjung Bunga Makassar

Sunset di Pintu Gerbang Tanjung Bunga Makassar

Sunset di Pantai Losari Makassar

Sunset di Pantai Losari Makassar

Pantai Losari ni memang terkenal sebagai tempat berehat (lepak) waktu petang dan malam… tapi saya perhatikan, rata-rata pengunjung adalah daripada golongan sederhana dan bawahan. Di situ ada ramai penjaja… makanan ringan termasuk pisang epe (pisang bakar), kacang rebus… dan barang mainan pun banyak dijual di sini. Saya lepak sekejap di sini sambil memerhatikan gelagat pengunjung… tiba-tiba datang sekumpulan anak muda menyanyi sambil bermain gitar (di sini diaorang dipanggil pengamen)… kemudian salah seorang ahli kumpulan datang untuk mengutip wang… sedap jugak suara diaorang ni…

Kemudian saya bergerak ke arah Fort Rotterdam… lebih kurang 1 km. Di depan Fort Rotterdam ada satu restoran moden yang dikenali sebagai “Kampoeng Popsa”. Tempat ni memang relaks dan terletak di tepi laut… dan rata-rata pengunjung adalah golongan pertengahan… tempat dia memang menarik… dan ada persembahan live band. Restoran ini menggunakan konsep Food Court… dimana terdapat pelbagai gerai dengan pelbagai jenis juadah. Kita pesan makanan… kemudian kita diberi resit dan bayar di kaunter (kasir) berpusat. Di sini saya sempat merasa beberpa jenis makanan termasuk nasi goreng merah, kopi O dan avokado kelapa ais… harga agak mahal sedikit. (tapi yang kurang selesa sikit… ada juga disediakan arak untuk pengunjung…).

Restoran Kampoeng Popsa Makassar

Restoran Kampoeng Popsa Makassar

Kampoeng Popsa terletak di tepi laut

Kampoeng Popsa terletak di tepi laut


MAKAN-MAKAN DI MAKASSAR

Makassar memang terkenal dengan beberapa makanannya seperti coto makassar, sop konro, nasi kuning, es pisang ijo, ikan bakar dan pelbagai lagi. Restoran sop konro Karebosi terletak di Jl. G. Lompobattang No. 39/41 Makassar dan hanya 5 minit sahaja jika berjalan kaki dari Karebosi Link. Bangunan asal sop konro ini sedang di ubahsuai… dan tempat sementara berada di hadapan sahaja daripada kedai asal.

Di sini ada dua menu utama yang disediakan iaitu Sop Konro atau Konro bakar. Kuah sup yang disediakan agak pekat dan berwarna coklat ke hitam-hitaman. Rasanya… memang mantap… Isinya ialah daging tulang selangka lembu (iga sapi) bersama dengan tulangnya. Sop konro karebosi merupakan sop konro pertama di Makassar dan telah wujud semenjak tahun-tahun 60an lagi. Konro bakar pula ialah daging sup yang kemudiannya di bakar dan diletakkan sambal kacang (bumbu kacang). Di sini saya memesan konro bakar dan sup kosong berserta nasi dan teh o ais. Harganya ialah RP40,000.

Bangunan asal yang sedang diubahsuai

Bangunan asal yang sedang diubahsuai

Restoran Sop Konro Karebosi

Restoran Sop Konro Karebosi

Daging sup yang di bakar

Daging sup yang di bakar

Daging sop konro bakar dengan kuah kacang

Daging sop konro bakar dengan kuah kacang

Daripada maklumat yang saya terima, cawangan Restoran Sop Konro Karebosi ni telah di buka di Jakarta atas permintaan ramai. Saya ada mencuba makanan coto makassar di food court MTC Karebosi. Food court ini terletak di tingkat paling atas sekali dan konsep pembeliannya adalah dengan memesan makanan… kemudian diberikan resit… bayar di kaunter berpusat… dan bagi balik resit pembayaran ke kedai makan tadi.

Hidangan coto makassar di Food Court MTC

Hidangan coto makassar di Food Court MTC

Coto Makassar dan ketupat nasi

Coto Makassar dan ketupat nasi

Coto Makassar ni adalah sup yang diperbuat daripada daging lembu dan dicampur sedikit bahagian hati, paru dan lain-lain bahagian dalaman lembu. Ia biasanya dihidangkan bersama-sama dengan ketupat nasi daun kelapa dan perasa pedas dan masin akan disediakan sekali. Rasanya… boleh tahan…

Minuman yang paling saya gemari semasa di Makassar ini ialah… kopi Toraja. Kopi ni memang terkenal di sini… dan dikatakan ditanam di kawasan pergunungan daerah Toraja yang sejuk dan diproses dengan cara tradisional. Kopi ni memang sedap semasa saya minum di Makassar… tetapi bila saya bawa balik ke Malaysia dan bancuh sendiri… rasa tak berapa sedap pulak… ha… ha…


SHOPPING

Shopping complex (tempat belanja) di Makassar adalah pelbagai… daripada tempat moden hinggalah ke kedai-kedai kecil di tepi jalan. Antaranya adalah MTC Karebosi (juga dikenali sebagai Karebosi Mall) yang terletak bersebelahan sahaja dengan Karebosi Link. MTC Karebosi ni terdiri daripada bangunan moden bertingkat… ada kemudahan escalator dan lift. Tingkat bawah menjual pakaian dan aksesori wanita… beberapa tingkat tengah menjual barangan elektronik dan handphone… beberapa tingkat sebelah atas menjual barangan komputer… dan tingkat paling atas adalah food court.

MTC Karebosi Mall

Mall MTC Karebosi

Mall Karebosi Link

Mall Karebosi Link

MTC Karebosi pula bersambung dengan Karebosi Link samada dengan melintas jalan ataupun melalui terowong di sebelah bawah jalan raya. Karebosi Link ni pada asalnya adalah sebuah dataran yang mempunyai padang… kemudian dibina Mall setingkat di sebelah bawah padang iaitu Carrefour serta berpuluh-puluh kedai yang menjual pakaian serta aksesori wanita… juga terdapat beberapa restoran moden seperti Pizza Hut dan sebagainya. Mall yang paling besar dan moden di Makassar adalah Panakukkang Mall yang terletak di daerah Panakukkang… lebih kurang 30 minit perjalanan dengan menaiki Pete-pete daripada Karebosi Mall. Bagi pelancong pula… deretan kedai di Jl. Sombu Oku berdekatan dengan Pantai Losari adalah tempat belanja yang mesti dikunjungi. Di sini, terdapat pelbagai barangan cenderahati dan buah tangan buatan Makassar dan juga… barangan dari Kepulauan Sulawesi keseluruhannya boleh di dapati disini..

Panakukkang Mall

Panakukkang Mall

Shopping buah tangan di jln. Sombu Oku

Shopping buah tangan di jln. Sombu Oku

Kepulauan Riau

Catatan perjalanan kali ini adalah berkisar pada Jun 2011 berkenaan lawatan saya dan seorang teman ke Kepulauan Riau, Indonesia. Kami berdua masuk ke Indonesia melalui HarbourFront di Singapura menuju ke Pulau Batam, seterusnya ke Pulau Bintan dan Pulau Penyengat menggunakan feri. Kepulauan Riau (Kepri) adalah sebuah provinsi di Sumatera yang terdiri daripada gugusan pulau-pulau kecil yang mengikut sejarahnya adalah tinggalan dari Kerajaan Melayu Johor Riau puluhan tahun lalu.

Kepulauan Riau memiliki keluasan wilayah 252.601 km2 dan terdiri dari 4 daerah (kabupaten) dan 2 kota iaitu kota Tanjung Pinang, Kota Batam, Bintan, Karimun, Natuna, Lingga  dan Anambas. Provinsi Kepulauan Riau memiliki 2.408 pulau dan sekitar 30% di antaranya belum memiliki nama dan tidak diduduki. Kepri memiliki 10 bahasa yang di jadikan alat komunikasi dan dihuni oleh 17 suku. Bahasa Melayu Riau mempunyai sejarah yang cukup panjang, di mana pada dasarnya Bahasa Indonesia juga berasal dari bahasa Melayu yang telah wujud semenjak zaman Kerajaan Sriwijaya dan Melaka.

propinsi-kepri

HarbourFront Singapore

Dari HarbourFront Singapore… banyak travel agency yang menyediakan perkhidmatan pengangkutan feri ke Kepulauan Riau seperti Batam Fast dan Penguin. Kami memutuskan untuk menggunakan perkhidmatan feri Penguin yang mana harganya adalah lebih murah dan banyak catatan di internet yang mengesyorkan menggunakan perkhidmatan Penguin. Harga tiket feri ke Batam Centre termasuk cukai adalah sebanyak SGD22.00 (tiket SGD16.00 + sea port tax SGD6.00) sahaja. Semasa membeli tiket di kaunter, kita perlu menyerahkan passport untuk urusan pengisian borang masuk (boarding pass) ke Indonesia.

harbourfront-ferry-penguin

Kaunter Tiket Penguin Services

harbourfront-ferry-penguin

Jeti HarbourFront Singapore

harbourfront-singapore

HarbourFront Singapore

penguin-feri-singapore

Dalam Feri Penguin

Pelabuhan Batam Centre

Perjalanan ke Batam melalui Harbor Front Singapore mempunyai banyak pilihan iaitu samada ke Batam Centre, Kupang, Waterfront atau Harbour Bay. Kami memilih Batam Centre kerana perancangan kami adalah untuk terus ke Pulau Bintan melalui Jeti Telaga Punggur yang jaraknya sekitar 15km dari Batam Centre. Perjalanan menggunakan feri adalah selama 45 minit sahaja melalui pulau-pulau kecil serta melintasi  kapal-kapal perdagangan serata dunia. Sampai sahaja ke Jeti, selepas pemeriksaan imigresen, kami berjalan-jalan sebentar ke Megamall Batam Centre dan kedai-kedai yang terdapat di pelabuhan Batam Centre ini.

batam-centre

Kawasan Pelabuhan Batam Centre

batam-centre-megamall

Megamall Batam Centre

Jeti Telaga Punggur

Seterusnya, kami menaiki teksi ke Telaga Punggur (penduduk tempatan memanggil ‘Punggur’ sahaja) dengan tambang IDR70,000.00 sahaja (sebuah teksi). Sampai sahaja ke Jeti Punggur, kami membeli tiket feri (pergi balik) melalui perkhidmatan Feri Baruna dengan harga IDR65,000.00 sahaja (open ticket… valid for 1 month)… dan sebelum memasuki kawasan berlepas, perlu membeli pas dengan harga IDR7,000.00 lagi. Perjalanan ke Jeti Tanjung Pinang menggunakan feri adalah selama 45 minit sahaja.

Terminal_Ferry_Telaga_Punggur,_Batam

Pelabuhan Telaga Punggur Batam

Terminal_Ferry_Telaga_Punggur,_Batam

Jeti Pelabuhan Telaga Punggur

TANJUNG PINANG

Tanjung Pinang memiliki keistimewaan tersendiri kerana kaitannya dengan Kerajaan Kesultanan Melayu Riau pada suatu masa dahulu. Budaya dan etnik di sini didominasi oleh keturunan etnik Melayu, Tionghoa, Bugis dan Jawa. Bahasa daerah yang digunakan adalah bahasa Melayu yang boleh dianggap unik serta memiliki daya tarikan yang tersendiri kerana digunakan di bumi Indonesia.

Pelabuhan Tanjung Pinang terletak di Kota Tanjung Pinang dan daripada jeti, telah kelihatan Pulau Penyengat yang akan kami jelajahi tidak lama lagi. Setelah seharian perjalanan, kami agak keletihan…  dan keperluan utama buat masa ini adalah untuk mencari tempat penginapan untuk berehat dan mandi.

pelabuhan-tanjung-pinang

Pelabuhan Tanjung Pinang Bintan

tanjung-pinang

Kota Tanjung Pinang

Keluar sahaja daripada kawasan jeti, dalam keadaan hujan rintik-rintik kami ternampak sebuah hotel di sebelah kiri jalan… hotel Gunung Bintan. Oleh kerana badan pun memang dah penat… tanpa membuang masa, kami pun bertanyakan harga (tarif). Di hotel ini… harga untuk warga Indonesia dan warga asing adalah berlainan… sebagai contoh… harga untuk standard room untuk warga tempatan adalah IDR110,000.00 (lebih kurang RM38.00) manakala untuk warga asing adalah IDR159,000.00. Kami tak jadi check in di hotel ini… dan seterusnya kami pergi pula ke Furia Hotel yang terletak di seberang jalan sahaja… tetapi informasinya adalah sama dengan hotel yang pertama tadi, iaitu tarif bagi warga tempatan dan warga asing adalah berbeza… dan harganya juga agak mahal (kalau tak silap… IDR250,000.00… tetapi ada disediakan breakfast dan Wifi percuma).

hotel-gunung-bintan

Hotel Gunung Bintan

hotel-furia-tanjung-pinang

Hotel Furia

hotel-wisata-tanjung-pinang

Hotel Wisata

Seterusnya, kami menuju ke Hotel Wisata (bersebelahan dengan Bintan Indah Mall)… dimana harga untuk standard room adalah IDR110,000.00 (lebih kurang RM38.00 sebilik. So, kalau bagi dua… RM19.00 seorang… Ok la..) tanpa mengira samada warga Indonesia ataupun warga asing. Kami serahkan passport untuk pendaftaran dan check in hotel. Lokasi hotel ini adalah di sebuah lorong kedai-kedai menjual pakaian… dan keadaan dalam hotel ini agak kurang selesa… gelap (tingkap menghadap ke tembok bangunan sebelah) dan agak uzur. Oleh kerana kami memang dah keletihan… ok la… mandi, lepas tu tidur sampai lewat petang… bangun je… perut dah lapar.

tepi-laut-tanjung-pinang

Tepi Laut

tepi-laut-tanjung-pinang

Lepak Tepi Laut

makan-melayu-square

Warung Pak Buyung

siput-gonggong

Siput Gonggong

Mandi lebih kurang… capai tshirt dan selipar jepun… terus keluar menyusuri jalan-jalan kecil di kota Tanjung Pinang… sehingga akhirnya kami sampai ke kawasan tepian laut. Pemandangan sore di kawasan tepi laut ni memang ‘spectacular’… laut tenang… pulau-pulau kecil bertaburan di bawah bayang-bayang ‘sunset‘… di kejauhan nampak masjid Sultan Riau di Pulau Penyengat tersergam indah dengan warna kekuningan… memang relaks. Menyusuri jalan-jalan tepi laut ni membawa kami ke Melayu Square. Melayu Square ni adalah sebuah kawasan tempat makan (khususnya makanan laut) yang ada pentas untuk persembahan di sebelah hujungnya. Tempat ini ramai dikunjungi oleh warga tempatan bersama keluarga yang ingin merasa makanan laut. Kalau nak rasa siput gonggong… datang la sini (tempat lain susah nak cari…). Harga makanan di sini… tak la murah sangat (jika nak dibandingkan dengan di Bandung atau Malang di Pulau Jawa…) dan harganya lebih kurang sama je dengan di Malaysia.

tepi-laut-tanjung-pinang

Lepak Tepi Laut atas Hamparan Tikar

pisang-keju

Pisang Goreng Keju

Selepas makan di Melayu Square, kami kembali menyusuri jalan-jalan kawasan tepi laut. Kawasan ini ramai dikunjungi oleh warga muda Tanjung Pinang di sebelah malam… lepak-lepak sambil makan-makan. Di sini, ramai penjaja kecil yang menjual “street food” seperti satay padang, siomay, bakso, jagung bakar, pisang keju dan sebagainya… Kami pun lepak sama di tepi laut ni sambil merasa pisang goreng keju bersama teh O… sambil memerhatikan gelagat remaja Tanjung Pinang… dihibur pula oleh penyanyi jalanan yang menyanyi sambil bermain gitar… asyiiikk dehhh…

tepi-laut-tanjung-pinang

Street Food

tepi-laut-tanjung-pinang

Penghibur Jalanan

Keesokan paginya, kami menyusuri jalan-jalan di kawasan jalan pasar… sambil mencari kedai untuk sarapan pagi. Kawasan pasar di Tanjung Pinang ni adalah di kawasan rumah air…dan berada di tepi laut… Kebanyakan kedai makan (rumah makan) yang berada di sini adalah kedai cina (biasanya menjual air…) manakala ada penjual makanan muslim yang menjual makanan halal seperti lontong, soto dan sebagainya… Keadaan sebegini mengingatkan saya pada bandar Batu Pahat di Johor pada suatu ketika dahulu… dimana pekedai cina dan melayu berkongsi menjual makanan dan minuman… dan pelanggannya terdiri daripada penduduk melayu dan cina… makan bersama-sama…

jalan-pasar-tanjung-pinang jalan-pasar-tanjung-pinang jalan-pasar-tanjung-pinang

Semasa kami berjalan-jalan menyusuri kota Tanjung Pinang… sampai ke kawasan Masjid Besar Tanjung Pinang, kami ternampak sebuah hotel… betul-betul berada di hadapan Masjid Raya Tanjung Pinang. Hotel JOJO… menarik lokasi hotel ni… kami terus bertanya bilik kosong… kebetulan memang ada bilik kosong dengan harga IDR140,000.00 (lebih kurang RM50.00 je sebilik). Tanpa membuang masa… kami terus bayar dan check in. Keadaan bilik hotel ni memang ok la… ada tv… ada AC… ada tingkap menghadap jalan…(jika nak dibandingkan dengan Hotel Wisata tadi…) dan lokasinya memang menarik (berdekatan dengan masjid dan kedai makan). Semasa check-out, kami baru perasan… bahawa hotel ini juga ada menyediakan perkhidmatan menghantar pelanggan ke Jeti Tanjung Pinang… Saya secara personal memang mengesyorkan hotel JOJO ini untuk sesiapa yang berkunjung ke Tanjung pinang…

Masjid Raya Tg Pinang ni tak banyak bezanya dengan masjid di Malaysia. Keadaannya bersih dan ramai jemaah yang hadir pada setiap masuk waktu untuk bersembahyang jemaah. Oleh kerana hotel kami berdekatan sahaja dengan masjid ini… waktu subuh pun kami berjemaah di masjid dengan jemaah keseluruhan hampir mencecah 80 orang.

masjid-raya-tanjung-pinang

Masjid Raya Tg Pinang

hotel-jojo-tanjung-pinang

Hotel JOJO

hotel-jojo-tanjung-pinang

Hotel JOJO

PULAU PENYENGAT

Pulau Penyengat ni jaraknya hanyalah lebih kurang 6km sahaja daripada Jeti Tanjung Pinang. Pengangkutan utama untuk ke pulau ini adalah menggunakan perahu ataupun “pong-pong” mengikut panggilan penduduk setempat, dan hanya mengambil masa hanya kira-kira 10 minit sahaja. Jeti untuk ke Pulau Penyengat ni menggunakan jeti yang berlainan (bersebelahan sahaja) yang digunakan oleh feri ke Kepulauan Riau lain. Tambang menggunakan “pong-pong” hanya sebanyak IDR5,000.00 sahaja (sekitar RM1.60) sehala.

jeti-tanjung-pinang

Jeti Tanjung Pinang

pong-pong

Perahu "pong-pong"

Menurut cerita, nama “Penyengat” yang diberikan kepada pulau ini adalah sempena mengambil satu peristiwa… dimana pernah suatu ketika para pelaut yang sedang mengambil air bersih di tempat ini telah diserang oleh lebah yang dipanggil ‘penyengat”. Sejak peristiwa itu, pulau ini dipanggil “Pulau Penyengat”. Dari segi sejarah pula, pulau ini pernah menjadi pusat pemerintahan Kerajaan Riau Lingga dan lebih dikenali sebagai “Pulau Penyengat Indera Sakti” suatu ketika dahulu.

Mengikut catatan sejarah yang ada, kerajaan Melayu Riau Lingga diperintah oleh beberapa orang raja yang terkenal diantaranya adalah Opu Daeng Celak yang memerintah pada tahun 1728 – 1745, Raja Haji yang memerintah pada 1777 – 1784, Raja Jaafar yang memerintah pada 1806 – 1832 dan Raja Abdullah yang memerintah pada 1857 – 1858. Sultan Riau Lingga yang terakhir adalah Sultan Abdul Rahman apabila beliau serta keluarga Diraja berpindah ke Singapura pada 1911 mencari perlindungan daripada ancaman penjajah Belanda. Dua tahun kemudian iaitu pada tahun 1913, Penjajah Belanda membubarkan kerajaan Riau Lingga bagi menghalang Sultan dan keluarga diraja yang lain daripada balik ke Riau dan menuntut kembali tahta kerajaan Riau Lingga.

Pulau Penyengat

Pulau Penyengat

masjid-sultan-riau

Masjid Sultan Riau

Di antara tinggalan sejarah kerajaan Melayu Riau Lingga yang masih ada sehingga kini adalah Masjid Raya Sultan Riau. Masjid yang berwarna kuning ini dibina pada  tahun 1832  atas arahan Yang Dipertuan Muda VII, Raja Abdul Rahman. Mengikut ceritanya, perkara yang paling menarik tentang masjid ini adalah…  bahan pembinaan bangunan masjid ini antara lainnya adalah menggunakan campuran putih telur dan kapur bagi memperkukuh struktur kubah dan dinding masjid ini.

Tempat bersejarah lain yang sempat kami kunjungi adalah Kubu Bukit Kursi. Kubu yang dibina pada zaman kerajaan Melayu Riau sekitar tahun 1782 sehingga 1784 ini merupakan tempat pertahanan yang strategik… kerana terletak di atas bukit dan menghadap laut lepas. Kubu yang dibina pada zaman pemerintahan Raja Haji Fisabilillah ini dilengkapi dengan berpuluh-puluh meriam yang di pasang di setiap sudut bukit (… kini hanya ada beberapa buah meriam sahaja yang tinggal).

Masjid Raya Sultan Riau

Masjid Raya Sultan Riau

Kubu Bukit Kursi

Kubu Bukit Kursi

Sepanjang jalan kami menjelajah pulau ini… semasa berhenti minum di sebuah warung… sempat juga kami berbual-bual dengan penduduk tempatan di sini. Pada mula kami membuka bicara… biasanya di Indonesia ni… kami menyapa dalam loghat Indonesia. Tetapi apa yang menarik adalah… mereka membalas dan berbual dalam loghat melayu Johor… Pak Sidek (penjaga istana lama) bercerita… bahawa semua penduduk di Pulau ni berbangsa Melayu dan mengamalkan cara hidup termasuk percakapan, masakan dan adat perkahwinan sama seperti masyarakat melayu di Malaysia.  Patut la kami perhatikan… ramai warga lelakinya di sini memakai baju melayu lengkap dengan sampin dan songkok semasa bersembahyang jumaat tadi.  Beliau menambah… di sini terdapat juga Balai Adat yang (seumpama Dewan Masyarakat)… dimana jika ada sesiapa yang ingin menganjurkan majlis perkahwinan… beliau boleh menggunakan Balai Adat ini yang memang telah tersedia segala peralatan pelamin dan tempat berkumpul…. tetapi perlu dahulu mendapat izin daripada Pak Lurah.

Balai Adat Melayu Riau

Balai Adat Melayu Riau

Balai Adat Melayu Riau

Balai Adat Melayu Indera Perkasa

Kak Ram (pemilik warung) menambah bahawa satu lagi penempatan Melayu adalah di daerah Daik,  Pulau Lingga… keluarga ibu bapa beliau sendiri berada di Daik dan mereka sering berulang alik ke Daik menggunakan feri (perjalanan selama 2 jam dengan tambang IDR150,000 sehala). Kami sempat berjenaka bahawa kami akan ke Daik selepas ini untuk mendaki Gunung Daik yang terkenal dengan cabang tiga (dalam pantun melayu… Pulau pandan jauh ke tengah… Gunung Daik bercabang tiga…) tetapi beliau dengan agak serius menyatakan bahawa Gunung Daik tu adalah penempatan orang bunian… belum ada lagi orang yang berjaya mendaki ketiga-tiga cabang Gunung Daik tersebut… tetapi ramai pulak yang hilang disembunyikan oleh orang bunian… macam cerita dalam majalah Mastika la pulak… mistik sungguh…

Warung Kak Ram

Warung Kak Ram

Warung Apuy Ikan Bakar

Warung Apuy Ikan Bakar

Selepas solat jumaat… kami ke warung Apuy… makan ikan bakar (ikan belang) dan pari masak asam pedas. Rasa dia… perrgh…  sebijik macam makan kat melaka. Sebelum balik ke Tanjung Pinang, sempat juga kami ronda-ronda sambil melawat beberapa tempat bersejarah lagi seperti Gudang Mesiu (tempat simpanan peluru), istana lama, perigi puteri dan juga kubur-kubur lama kesultanan Riau.

Gedung Mesiu

Gedung Mesiu

Istana Lama

Istana Lama

Perigi Puteri

Perigi Puteri

Becak Speda Motor

Becak Speda Motor

PULAU BATAM

Setelah dua hari di Tanjung Pinang, kami kembali ke Pulau Batam. Beberapa hari lepas, kami hanya singgah di Batam Centre dan Telaga Punggur untuk ke Tg Pinang dan Pulau Penyengat. Perancangan kami seterusnya adalah untuk ke pusat kota Batam (penduduk setempat memanggil pusat kota Batam ni dengan nama Nagoya… mengambil sempena nama shopping complex yang terdapat di situ). Dari Pelabuhan Tanjung Pinang, kami menaiki feri Baruna menggunakan tiket yang telah kami beli tempohari. Sampai sahaja di pelabuhan Telaga Punggur, kami terus dapatkan teksi untuk ke Nagoya dengan tambang sebanyak IDR75,000.00. Mengikut pemerhatian kami, kota Batam ni… memang pesat membangun… (lebih kurang bandar Seremban di Malaysia). Mungkin kerana lokasinya yang bersempadan dengan Singapura… dan mungkin juga kerana banyak pelabur-pelabur daripada Singapura yang melabur di sini.

Kota Batam - Bandar lama

Kota Batam - Bandar lama

Nagoya Hill Batam

Nagoya Hill Batam

Kota Batam

Kota Batam

Hotel Instar Batam

Hotel Instar Batam

Life Style di Batam ni memang jauh berbeza dengan di Tanjung Pinang. Mengikut kata pemandu teksi (semasa dalam teksi)… penduduk kota Batam sekarang ini bukanlah penduduk asal Pulau Batam, tetapi pendatang daripada pelbagai daerah di Indonesia seperti Pekan Baru, Padang, Jambi… malah daripada pulau Jawa pun ramai. Kota Batam ramai dikunjungi pelancong luar terutamanya daripada Singapura dan Malaysia ataupun pelancong asing yang datang ke Singapura… kemudian bercuti pula ke Batam.

Nagoya Hill Shopping Complex sebagai contoh… adalah pusat membeli belah bebas cukai yang menjual pelbagai jenis barangan daripada pakaian, jam tangan, beg tangan wanita sehingga kepada kamera dan komputer.

Hotel memang banyak di sini… daripada hotel 4 bintang sehingga hotel takde bintang… kami check in di Hotel Instar dengan harga IDR140,000.00 sahaja semalam. Lepak-lepak kat Nagoya Hill… shopping… makan nasi padang… makan belut penyet. Malamnya makan sate padang… apam balik keju kat Street Food area…

Street Food Area

Street Food Area

Street Food Area

Street Food Area

Tiket Feri Batam - Stulang Laut

Tiket Feri Batam - Stulang Laut

Pelabuhan Stulang Laut

Pelabuhan Stulang Laut

Esok harinya… kami bergerak balik ke Malaysia. Daripada kawasan Nagoya, kami menaiki teksi dengan tambang IDR50,000.00 ke Pelabuhan Batam Centre. Seterusnya kami membeli tiket feri ke Stulang Laut Johor dengan harga IDR240,000.00 (lebih kurang RM80.00). Perjalanan dengan feri mengambil masa kira-kira satu jam 30 minit sahaja. Sampai sahaja di Stulang Laut, kami menaiki teksi ke Stesen Bas Larkin dengan tambang RM15.00 dan seterusnya ke KL dengan menaiki Bas dengan tambang RM31.00.

My new Blog Address :: gijale.com

Berkuat kuasa 1 Julai 2011, perkhidmatan kereta api ke stesen Tanjung Pagar dan Bukit Timah akan ditamatkan dengan KTMB mengakhiri perkhidmatan kereta api ke Republik Singapura di Woodlands Train Checkpoint (WTCP). Stesen Kereta Api Tanjung Pagar, yang juga dikenali sebagai Stesen Kereta Api Keppel Road, mempunyai nilai yang sungguh berharga dari segi sejarah dan sentimen bukan sahaja kepada Singapura malahan Malaysia. Stesen Tanjung Pagar yang dibuka pada 1932 dan stesen Bukit Timah yang dibuka pada 1903 dijangka menyaksikan peranan baru tetapi struktur dan warisannya akan terus dikekalkan. Stesen Tanjung Pagar khasnya mempunyai nilai sentimental bagi rakyat Malaysia selain melambangkan hubungan sosial dan budaya antara kedua-dua belah negara.

Stesen Keretapi Kajang, Selangor

Stesen Keretapi Kajang, Selangor

Jurugambar di landasan ke Tanjung Pagar

Jurugambar di landasan ke Tanjung Pagar

Destinasi perjalanan saya dan seorang rakan pada kali ini adalah ke Tanjung Pagar, Singapura. Perjalanan ini sebenarnya adalah untuk bersama-sama warga KTMB yang bertugas di Singapura menyelami detik-detik terakhir penyerahan Stesen Tanjung Pagar kepada kerajaan Singapura. Majlis rasmi adalah pada 30 Jun 2011, jam 11.00 pm dimana keretapi terakhir daripada Tanjung Pagar ke Woodlands akan dipandu sendiri oleh DYYM Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar.

last-train

Sultan Ibrahim memandu Keretapi Terakhir

Keretapi Terakhir dari Tanjung Pagar

Keretapi Terakhir dari Tanjung Pagar

Kami bertolak pada 11.00 pm, 29 Jun 2011 menaiki Keretapi daripada Kuala Lumpur ke Tanjung Pagar menggunakan Senandung Sutera KTMB. Perancangan awal kami adalah untuk menaiki keretapi terakhir untuk ke Tanjung Pagar… tetapi oleh kerana keputusan untuk ke Singapura merupakan cadangan last minute, jadi… kami hanya memperoleh tiket keretapi untuk hari terakhir sahaja (tiket keretapi terakhir telah habis terjual…). Tiket keretapi untuk Kelas Superior (tempat duduk) hanya RM33.00 sehala, bertolak dari Kajang, Selangor… melalui Seremban… Tampin… Kluang dan JB. Keretapi sampai ke Kompleks Imigresen Johor Bahru pada lebih kurang 6.00 pagi. Kemudian para petugas imigresen Malaysia menaiki keretapi dan mula memeriksa passport dan boarding pass… selesai pemeriksaan, keretapi terus melintasi Tambak Johor dan berhenti di Woodland Train Checkpoint, Singapore. Di sini kami diminta turun dan membawa beg sekali daripada keretapi dan melalui pemeriksaan imigresen Singapura.

Perjalanan diteruskan ke Stesen Tanjung Pagar merentasi Singapura dan mengambil masa lebih kurang 1 jam sahaja. Di sepanjang perjalanan, kelihatan hutan dara di kiri kanan landasan keretapi… sekali-sekala terdapat sekumpulan jurugambar yang tidak mahu ketinggalan merakam foto suasana perjalanan keretapi hari terakhir…

tanjung-pagar-singapore

Stesen Keretapi Tanjung Pagar

Stesen Keretapi Tanjung Pagar

Di hadapan Stesen Keretapi Tanjung Pagar

Mengikut berita sedia ada, pembangunan tanah KTMB seluas 217 hektar (536.2 ekar) di Tanjong Pagar, Kranji, Woodlands serta 3 lot di Bukit Timah yang diamanahkan kepada sebuah syarikat usahasama M-S Pte. Ltd (pemegang ekuiti diantara Khazanah Nasional Berhad dan Temasek Holdings Ltd.).  Dinyatakan juga bahawa tanah keseluruhan KTMB seluas 217 hektar boleh di tukar berdasarkan kepada nilai masing-masing dengan tanah di Marina South dan/atau di Ophor Rochor.

Stesen-keretapi-singapura

Stesen Keretapi Tanjung Pagar Singapura

Kaunter Tiket

Kaunter Tiket

Suasana di persekitaran Stesen Keretapi Tanjung Pagar memang klasik… keadaan bangunan, rumah pekerja, kaunter tiket… masih seperti di tahun-tahun 60 an dan 70 an. Semasa kami sampai, kedai-kedai makan di sekitar stesen keretapi telah ditutup dan berpindah ke lokasi baharu… keadaannya agak berselerak dan tidak teratur. Dalam keadaan hujan renyai-renyai… para pengunjung kebanyakannya sibuk memotret foto… membeli cenderahati berkaitan KTMB di Tanjung Pagar yang dijual oleh kakitangan KTMB… pemberita dan jurugambar stesen tv berlegar-legar mencari berita… dan warga tua yang kebanyakannya berketurunan cina berkumpul sambil bercerita kisah silam tentang kehidupan yang pernah dilalui berlatarbelakangkan Stesen Keretapi Tanjung Pagar…

Poipet – Siem Riep

My new Blog Address :: gijale.com

Catatan perjalanan ini adalah sambungan daripada catatan semasa kami di Thailand. Apabila masuk je kawasan Poipet… keadaan sangat berbeza dengan di Thailand. Jalan-jalan berdebu, pekerja-pekerja menolak “kereta tolak” membawa barang-barang melintasi sempadan, kanak-kanak meminta sedekah dan paling kami tak boleh lupakan ialah Pejabat Immigration Poipet… ada pokok besar dalam bangunan… keluar melalui bumbung… fuhh… memang klasik….

Sempadan masuk ke Poipet Cambodia Pokok Besar dalam Bangunan Immigration Poipet

Selesai sahaja urusan immigration, telah tersedia bas kerajaan yang akan membawa pelancong luar ke Stesen Bas Poipet secara percuma. Masuk je ke dalam bas… telah ada wakil syarikat bas yang begitu ramah menegur para penumpang bas dalam bahasa inggeris yang hampir fasih… he.. he… Ada satu ketika tu, dia menegur rakan kami… faiz sambil mengambil gambar dan berkata dengan bangga “looks… we are from the same sperm…” semua orang dalam bas tergelak… aku rasa dia nak cakap “lihat… muka kami berdua seiras…macam adik beradik…”. ha… ha… Sampai je di Stesen Bas lebih kurang dalam 15 minit, tiket bas yang ada adalah berharga USD9.00 seorang atau sewa teksi USD48.00 untuk sebuah teksi ke Siem Riep. Kami mengambil keputusan untuk menaiki bas yang akan bertolak sekitar jam 5.00 pm. Tapi yang seronoknya… semua penumpang di dalam bas tersebut adalah backpackers dari negara-negara berlainan seramai hampir 30 orang.

Perjalanan ke Siem Riep pada waktu petang sungguh mendamaikan. Para bapa dan ibu pulang bekerja daripada sawah padi yang terbentang luas… anak-anak bermain di halaman rumah… anak-anak babi berkeliaran di bawah rumah sambil mengejar ibunya…. fuhhh…

Driver bas pulak memandu dengan perlahan… sebab apa pulak… Pastu apabila sampai di sebuah kedai makan, bas berhenti selama 30 minit… lama pulak tu. Ada backpackers yang tak puas hati… setelah berborak-borak dengan mereka, barulah kami tau… bahawa ini memang taktik driver bas (bawak slow). .. supaya bas akan sampai lewat ke Siem Riep… di situ nanti… penumpang bas akan di bawa ke hotel atau guesthouse yang lokasinya ntah kat mana-mana. Mereka akan kata… hotel lain semua penuh dan tak bagus. Sebenarnya mereka akan dapat tips daripada pemilik hotel tersebut dan akan dikongsi dengan pemandu bas. Ada penumpang bas kami yang mengambil teksi dan terus ke Siem Riep.

30 minit kemudian, barulah bas meneruskan perjalanan ke Siem Riep, dan dalam 9.00 pm kami sampai ke Siem Riep. Memang betul… bas bukan berhenti di stesen bas Siem Riep, tapi di tepi jalan…. dimana disitu telah menunggu tuk-tuk untuk mengambil penumpang bas. Mereka terus menawarkan hotel atau guesthouse untuk kami… tapi kami berkeras untuk dihantar ke pusat bandar Siem Riep… tapi tak dihiraukan. Kemudian kami dapat satu idea… kami kata nak beli makanan halal dahulu di bandar. Pemandu tuk-tuk siap boleh kata ” ok.. no problem… we can provide you duck with rice….” dia ingat duck dia tu halal ke… ha… ha… Bila sampai je di bandar kami terus turun dan bayar… kemudian jalan laju-laju… selamat…

Di bandar, kami menginap di hotel Angkor River Star Villa… ok la hotel ni… murah dan selesa. Lepas check in… terus cari makan… pusing-pusing bandar, memang takde kedai makan halal… parah ni… perut memang dah lapar… tiba-tiba, kami nampak KFC (KFC di Cambodia diuruskan oleh Peniaga KFC Malaysia… so halal la…) … terus… berlariiiii… masuk cari nasi…. fuhh lega….

My new Blog Address :: gijale.com

Pada Februari 2010 yang lepas, aku bersama beberapa orang rakan telah ke Cambodia menggunakan jalan darat melalui KL – Haatyai – Bangkok – Aranyaprathet – Poipet – Siem Riep – Phnom Penh.

Kami berkumpul di KL Sentral dan perjalanan ke Hatyaai, Thailand bermula pada jam 8.30 pm. Kami mengambil tempat tidur dengan tambang sekitar RM56.00. Keretapi bertolak ke utara melalui stesen Ipoh, Butterworth sehingga ke Padang Besar. Apabila tiba di Padang Besar, Perlis sekitar jam 10.00 am keesokan paginya… kami diminta turun untuk pemeriksaan imigresen bersama beg yang kami bawa. Setelah selesai urusan pasport selama lebih kurang 30 minit, kami diminta untuk naik keretapi berikutnya untuk ke Hatyaai. Kami sampai ke Hatyaai sekitar jam 11.00 pagi.

KL Sentral Immigration Centre, Padang Besar.

Sampai sahaja di Hatyai, kami letak beg di tempat penyimpanan barang di Stesen Keretapi Hatyai dengan sedikit bayaran. Kemudian beli tiket seterusnya untuk ke Bangkok. Tiket yang masih ada adalah kelas ekonomi (tempat duduk) yang akan bertolak jam 5.00 petang nanti dengan tambang lebih kurang RM50.00. Sementara menunggu tu, kami pun mengambil keputusan untuk berjalan-jalan sekitar bandar hatyai. Makanan halal tidak menjadi masalah di sini, kerana ramai peniaga muslim yang berasal dari Pattani (selatan Thai) membuka gerai Tomyam. Masjid yang selesa pun ada… dan kami mengambil kesempatan untuk bersolat, membersihkan badan sambil berehat.

Sekitar Bandar Hatyai Masjid Jamek, Hatyai

Tepat jam 5.00 pm, kami pun menaiki keretapi seterusnya menuju ke Bangkok. Melangkah masuk je ke dalam koch… punya la panas. Rupa-rupanya penghawa dingin rosak… nasib baik ada kipas. Memang tak selesa dok dalam keretapi ni… dah la tak mandi sejak dari semalam.. kemudian jalan-jalan pusing bandar Hatyai dengan berjalan kaki… berpeluh-peluh… Tapi yang menariknya dalam keretapi ni, ada pramugari (siap pakai uniform dan berkasut tumit tinggi) yang menyediakan makan malam percuma (nasi lauk ayam) dan minum malam (kuih dan air). Mula-mula tu ragu-ragu jugak samada halal ke tidak… tapi setelah diyakinkan oleh pramugari dan penumpang muslim lain.. yang makanan tu memang disediakan halal… apa lagi… belasah je la.. Semakin lewat malam, suhu dalam keretapi semakin sejuk… selesa la sikit. Ingatkan boleh la tidur, tapi lain pulak halnya… keretapi makin laju… jadi melompat-lompat, ke kiri ke kanan… aduh… sehingga bunyi keretapi bergesel dengan landasan semakin sayup-sayup… dan entah pukul berapa kami tertidur… Bila tersedar je, keretapi mula menghampiri bandaraya Bangkok sekitar jam 7.00 pagi. Jam 8.30 pagi, kami sampai ke stesen keretapi Hualampong, Bangkok.

Kepanasan di dalam Keretapi stesen Keretapi Hualampong, Bangkok

Sampai je di Stesen Keretapi Hualampong, kami pun terus cari toilet… rupa-rupanya di sini juga disediakan tempat mandi… surau pun ada (di tingkat atas). Memang puas hati dapat mandi kat sini. Lepas mandi, kami menyusuri kedai-kedai di sekitar Stesen Keretapi… dan terjumpa kedai makanan muslim (orang Pattani). Lepas sarapan… kami menaiki bas menuju ke Khao San Road… The backpackers Centre….

Angkor Wat

My new Blog Address :: gijale.com

Di Siem Riep, banyak travel agency yang menyediakan perkhidmatan untuk melawat ke Angkor (kuil) di sekitar Siem Riep. Sewa tuk-tuk untuk seorang seharian bagi melawat Angkor adalah sebanyak USD10.00. Untuk memasuki kawasan Angkor Wat pula, kita harus membayar sekitar 20 USD untuk 1 hari, 40 USD untuk 3 hari dan 60 USD untuk 7 hari.

Angkor Wat adalah sebuah kuil yang dianggap sebagai salah satu daripada keajaiban dunia. Ia dibangun oleh Raja Suryavarman II pada pertengahan abad ke-12. Pembangunan kuil Angkor Wat memakan masa selama 30 tahun. Raja Suryavarman II membina Angkor Wat menurut kepercayaan Hindu yang meletakkan gunung Meru sebagai pusat dunia dan merupakan tempat tinggal dewa-dewi Hindu. Kawasan Angkor Wat dikelilingi oleh dinding dan terusan yang mewakili lautan dan gunung yang mengelilingi dunia. Angkor Wat telah ditukar menjadi kuil Buddha dan digunakan secara berterusan apabila kepercayaan Buddha menggantikan kepercayaan Hindu di Angkor pada abad ke 13.

Angkor Wat Angkor Thom – Bayon

Beberapa tempat yang wajib dikunjungi selain Angkor wat yang terkenal itu adalah Angkor Thom. Komplek candi ini terdiri dari beberapa candi yang letaknya berdekatan di antara satu sama lain. Bayon merupakan candi utama di Angkor Thom dimana terdapat ukiran berbentuk muka manusia menghadap ke pelbagai arah di puncaknya. Ta Phrom mungkin adalah candi yang paling popular di Angkor Wat. Candi ini pernah menjadi lokasi penggambaran filem “Thomb Rider” yang dilakonkan oleh Angelina Jolie sedikit masa dahulu. Candi ini yang kelihatannya hampir runtuh disokong oleh akar pokok yang berusia ratusan tahun.

Ta Phrom Angkor Thom

Siem Riep – Phnom Penh

Perjalanan seterusnya adalah ke Phnom Penh. Ada dua pilihan iaitu dengan menaiki bas dengan tambang USD10.00 ataupun speed boat USD35.00. Kami mengambil keputusan untuk menaiki boat yang akan menyusuri tasik Tonle Sap di mana di situ terdapat kampung-kampung air masyarakat khmer dan kampung Masyarakat Islam Cham di sepanjang pinggir sungai Tonle Sap dan Sungai Mekong.

Menaiki bot melalui tebing sungai Lepak atas bot di sepanjang Tasik Tonle Sap

Kami membeli tiket boat melalui Travel Agency – Angkor River Site. Kami diminta untuk berkumpul di hadapan opis di Siem Riep pada jam 7.00 pagi. Daripada situ, akan ada van yang akan membawa kami ke Jeti di Tasik Tonle Sap. Tunggu punya tunggu… sampai jam 8.30 am baru bertolak ke jeti… sebab ada sorang penumpang yang lambat datang (miss communication… dia tunggu kat tempat lain). Bila sampai je ke jeti, bot dah bergerak… apalagi… van pun kejarlah bot tu melalui jalan benteng tepi sungai… dah macam cerita james bond la aku rasa…. sampai satu selekoh sungai tu… van dapat pintas bot dan tahan bot… kemudian kami pun melompat dan naik bot melalui tebing sungai. Dalam bot dah penuh… crowded… jadi kami letak beg dalam bot dan lepak atas bot ramai-ramai…

Perkampungan Air Tasik Tonle Sap Perkampungan Masyarakat Islam Kemboja

Sepanjang perjalanan tu, aku lepak kat atas bot je… pemandangannya memang mengasyikkan sehingga tak terasa sampai ke Jeti di Phnom Penh lebih kurang jam 2.00 petang. Sampai di Phnom Penh.. aku rasa pedih semasam je kulit… sun burn

Phnom Penh

My new Blog Address :: gijale.com

Di Phnom Penh, makan… macam biasa la… KFC (berdekatan dengan jeti). Berdekatan KFC juga terdapat Hotel Puncak. Hotel ni kepunyaan raktyat Malaysia… dan menyediakan masakan melayu serta harga yang tidak terlalu mahal. Ada beberapa restoran Muslim (Islam Kemboja) seperti Restoran Mekong (tauke dia nama azizah) dan kedai makan di perkampungan Islam Kemboja (Cham) di tebing sungai Tonle Sap.

Restoran Makanan Halal

Restoran Azizah (Mekong Cafe)

   

Kami juga sempat untuk melawat dan bertemu masyarakat Islam Kemboja yang kebanyakannya mendiami di tebing sungai Tonle Sap dan Sungai Mekong. Sebilangan besar masyrakat islam ini bekerja sebagai nelayan kecil dan kehidupan mereka rata-rata adalah sangat sederhana.

Melawat Perkampungan Islam Kemboja Nelayan Kecil Masyarakat Cham

Bandar Phnom Penh tak la besar sangat. Kami ada juga melawat Dataran Phnom Penh (Riveside Square) di tebing Sungai Mekong (berdekatan dengan istana Raja) dan tempat shoping seperti Russian Market dan juga Central Market (Psar Thmey).

Minum Kopi di Russian Market Central Market (Psar Thmey)

THE KILLING FIELD

Di sebalik senyum rakyat kemboja, tersimpan satu memori paling buruk yang pernah melanda bumi kemboja (phnom Penh khasnya)… pembunuhan beramai-ramai oleh Rejim Khmer Rouge yang diketuai oleh Pol Pot pada tahun-tahun 70 an. Cerita kekejaman Pol Pot dan tentera Khmer Rouge sangat banyak dan kini kebanyakan sejarah itu sudah dibukukan dan sebahagian lokasi pembunuhan itu dikekalkan sebagai muzium. Antara lokasi kejadian yang sempat kami kunjungi adalah Tuol Sieng Genocide Museum dan Choeung Ek “The Killing Field“.

Muzium Tuol Sieng (Sekolah yang dijadikan tempat penyeksaan) Choeung Ek – The Killing Field (Tempat pembunuhan beramai-ramai)
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 25 other followers