Category: Indonesia


MAKASSAR

Makassar lebih dikenali dan berfungsi sebagai pelabuhan daripada destinasi pelancongan bagi kebanyakan orang yang berkunjung ke Makassar. Makassar ni besar… kota keempat terbesar di Indonesia selepas Jakarta, Bandung dan Surabaya… bangunan-bangunan moden banyak terdapat di sini seperti MTC Karebosi, Karebosi Link, Mall Panakukkang dan Trans Studio… tetapi di beberapa bahagian agak kurang terurus (terutama di penempatan rakyat terbanyak) dan juga agak sesak (macet) serta bising di kebanyakan area. Apa yang menarik di sebalik semua itu ialah… gambaran sebenar kehidupan masyarakat biasa Indonesia; dan bukannya sesuatu yang cantik dan sengaja ditonjolkan untuk pelancongan. Kebanyakan pelancong (terutama daripada barat) lebih suka merasai pengalaman sebenar kehidupan seharian penduduk di sesuatu tempat… bukan sesuatu yang tidak realistik…

Kebanyakan pelancong hanya menjadikan Makassar sebagai transit sebelum bergerak ke Toraja, bahagian utara Sulawesi atau ke pulau-pulau yang katanya syurga bagi ‘scuba diving’ kerana kehidupan bawah lautnya yang belum terusik seperti di Bunaken dan Wakatobi.

Saya berkunjung ke Makassar pada penghujung tahun 2011… dalam flight semasa penerbangan ke Makassar… duduk sebelah sorang mamat ni. Dia ke Makassar dengan isteri dan dua orang anak yang masih kecil. Saja tegur… boring duduk sorang-sorang.  Borak punya borak… baru tau dia ni orang Muar… pernah belajar di Universitas Hasanuddin Makassar (UNHAS) ambil jurusan kedoktoran tahun 1996 – 2000.  Sekarang ni buka klinik sendiri di Pagoh, Muar. Menurut Dr. Shaharuddin ni… di UNHAS ramai student Malaysia ambil jurusan kedoktoran.. hampir mencecah 300 orang. Masa belajar di UNHAS ni la dia bercinta dengan gadis rakan sekuliah… orang Makassar. Akhirnya mereka bernikah… lepas kahwin, dia bawa isteri dia ke Malaysia… kerja doktor juga. Ni nak balik kampung satu keluarga… nak sambut Hari Raya Haji di Makassar. Banyak juga maklumat tentang Makassar yang saya dapat daripada Dr. Din. Menurutnya lagi… ada beberapa jenis makanan yang mesti dicuba apabila berkunjung di Makassar ni… ikan bakar di Rumah Makan Lae-Lae di kawasan Pantai Losari… Sop Konro di kawasan Karebosi… Coto Makassar… nasi kuning… dan macam-macam lagi la. Dia juga ada pesan… kalau nak tau restoran tu halal ke tak… kena tanya… sama ada “makanan umum” ke “makanan khusus”… kalau “makanan umum”, halal… kalau “makanan khusus” tu tak halal la… Di Sulawesi ni… di daerah sebelah utara termasuk Manado dan Toraja… semua beragama kristian. Di sebelah selatan seperti Makassar… suku Bugis dan Makassar boleh dikatakan semua beragama islam. Tapi… di kota Makassar ni… ramai juga orang-orang Manado dan Toraja yang bekerja di sini. Jadi… kena hati-hati sikit soal makan… sebab ramai yang  muka macam muslim (bersongkok hitam dan bertudung)… tetapi beragama kristian.

bandara-sultan-hasanuddin-1

Lapangan Terbang Sultan Hasanuddin Makassar

bandara-sultan-hasanuddin-2

Bahagian hadapan Bandara Sultan Hasanuddin

Sampai di Lapangan Terbang Sultan Hassanuddin Makassar dekat pukul 6.00 petang… keluar airport, baru perasan dah nak masuk waktu maghrib. Waktu di Makassar dan Malaysia tidak berubah… sama je… tapi maghrib cepat dalam 1 jam 30 minit… begitu juga matahari terbit… pukul 6.00 pagi tu… dah cerah betul. Mengikut maklumat awal yang saya dapat… kalau dari Bandara Hassanuddin (singkatan daripada Bandar Udara – airport) nak ke pusat bandar Makassar… ada beberapa cara. Cara pertama dan paling murah ialah dengan menaiki bas DAMRI yang disediakan oleh pihak Bandara ke pekan kecil (Poros) di luar kawasan Bandara… daripada situ… naik Pete-Pete (Angkotan Kota) ke jurusan UNHAS… seterusnya ke MTC Karebosi…. dalam RP. 6,000 je. Masalahnya ialah bas DAMRI bertolak lambat (kena tunggu ramai penumpang)… satu cara lagi adalah naik Ojek (motor penumpang) ke pekan kecil tersebut… kemudian baru naik Pete-Pete. Tapi cara pengangkutan ni hanya sesuai di waktu siang sahaja… kalau malam susah sikit. Cara kedua dan paling mudah adalah dengan menaiki teksi… sekitar RP100,000 ke MTC Karebosi… dia akan tanya sama ada nak ikut jalan biasa (jalan lama) ke jalan tol (lebuhraya baru)… Kebiasaannya… kalau ikut jalan lama ni… sesak teruk (macet)… dan lambat. Kalau ikut jalan tol… ambil masa dalam 20 minit aje… tapi kita kena bayar tol… bila sampai je kat tol… pemandu teksi minta kita bayar tol… dalam RP 10,000..  he.. he…

Menaiki Ojek menuju Kota Makassar

Menaiki Ojek menuju Kota Makassar

Hotel Quality Makassar

Hotel Quality Makassar

Tapi cara ketiga ni yang paling menarik… naik Ojek. Masa saya sampai di luar airport… ada mamat Ojek ni tegur… nak ke mana… dia ingat saya orang jawa dari Surabaya atau Jogjakarta… pastu saya layan je la mamat ni. Oleh kerana hari pun dah mula malam dan saya memang tak tempah hotel awal-awal… so saya minta mamat ni bawak saya pusing-pusing sekali kat area pantai Losari sambil cari hotel bajet… dia minta RP60,000 (dlm. RM 20.00)… saya setuju je… Adventure gak naik motor Ojek ni… motor kapcai je… dah la helmet longgar (kat sana panggil helem)… bawak macam mat rempit mencelah-celah kereta yang macet… siap boleh ngorat awek kat tepi jalan tu… ha… haaa…. Dalam perjalanan, mamat ni explain sikit-sikit tempat yang kami lalu…. dan tunjukkan beberapa hotel bajet… Saya minta mamat ni turunkan saya kat depan Hotel Quality di kawasan Pantai Losari… jauh juga daripada Bandara ke sini… dekat-dekat 30 km. So… saya rasa berbaloi dan bayar terus… Seterusnya saya mula bertanya-tanya bilik kosong di Hotel Quality… mahal beb… semua rate RP 500,000 keatas… semalam. Hotel ni memang nampak mahal… saya rasa 4 bintang kot…

Hotel Anging Mamirri

Hotel Anging Mamirri

Losari Beach Hotel

Losari Beach Hotel

Lepas tu… saya pergi ke beberapa hotel lagi di sekitar Pantai Losari… seperti Losari Beach Hotel… Losari Beach Inn…  Hotel Anging Mammiri… d’Bugis Ocean Hotel… Hotel Pantai Gapura… dan banyak lagi. Daripada pemerhatian saya, harga bilik hotel di sekitar pantai Losari agak mahal berbanding hotel setaraf yang berada jauh sedikit daripada pantai. Rata-rata kadar bilik standard sekitar RP400,000 dan kebanyakannya penuh pada hujung minggu. Seterusnya saya bergerak ke area China Town berdekatan Balai Walikota… Mengikut maklumat yang saya dapat, di China Town ada dua hotel bajet yang ramai dikunjungi backpackers dari Eropah… iaitu New Legend Hostel dan satu lagi Hotel Yasmin.

Pintu Gerbang China Town Makassar

Pintu Gerbang China Town Makassar

Hotel Yasmin Makassar

Hotel Yasmin Makassar

Lobi Hotel Yasmin

Lobi Hotel Yasmin

Standard Room Hotel Yasmin

Standard Room Hotel Yasmin

China Town ni terletak di Jalan Jampea dan boleh dikenali dengan pintu gerbang rekabentuk cina. Apabila melintasi pintu gerbang… terus nampak Hotel Yasmin. Bilik standard masih ada kosong dengan harga RM230,000 (lebih kurang RM80.00) semalam… ada breakfast dan ada Wifi di lobi hotel. Nampak macam ok… bayar deposit RP400,000 dan terus check-in. Masuk dalam bilik… ok la hotel ni… bersih dan selesa.

Alamat Hotel Yasmin:
Hotel Yasmin Makassar,
Jl. Jampea No. 5 Makassar 90174, Sulawesi, Indonesia.
Phone: (0411) 3628329 email: yasmin4hotel@yahoo.com


PELABUHAN PAOTERE

Makassar terkenal dengan pelabuhannya…  Orang-orang bugis Makassar sudah terkenal sebagai pelayar yang hebat sejak beratus-ratus tahun lalu. Menyusuri Jalan Nusantara di sepanjang kawasan pelabuhan memang mengujakan… terlihat kapal-kapal dagang yang besar berlabuh di Pelabuhan Makassar. Di sebelahnya terdapat pelabuhan penumpang yang membawa penumpang ke bahagian-bahagian lain di Indonesia seperti Pelabuhan Tanjung Periok di Jakarta… ke Lombok… ke Papua dan sebagainya.

Makassar Container Terminal

Makassar Container Terminal

Pelabuhan Penumpang Makassar

Pelabuhan Penumpang Makassar

Untuk memasuki kawasan Pelabuhan penumpang Makassar dikenakan tiket sebanyak RP5,000. Puas berjalan-jalan di kawasan pelabuhan… sambil melihat gelagat penumpang yang naik dan turun kapal… saya bergerak pula ke Pelabuhan Tradisional Paotere. Kalau nak berjalan kaki… agak jauh juga iaitu lebih kurang 2 km… so, saya naik Ojek aje dengan tambang RP15,000.

Pintu masuk ke Pelabuhan Paotere

Pintu masuk ke Pelabuhan Paotere

Pelabuhan Tradisional Paotere

Pelabuhan Tradisional Paotere

Sampai sahaja di pintu masuk ke Pelabuhan Paotere ini… pelawat diminta untuk membayar tiket sebanyak RP2,000. Pelabuhan Paotere terletak di sebelah utara kota Makassar dalam daerah Tallo… dan merupakan salah satu peninggalan penting dari Kerajaan Gowa Tallo pada abad ke 14. Pelabuhan ini buat masa ini lebih berfungsi sebagai pelabuhan pengangkutan antara pulau-pulau kecil yang banyak bertebaran di sekitar Sulawesi. Kapal-kapalnya masih mengekalkan ciri-ciri kapal tradisional Makassar. Aktiviti pemunggahan barang giat dijalankan terutama pada waktu pagi… kelihatan pemuda-pemuda Makassar memikul guni-guni besar di atas bahu mereka daripada lori ke dalam kapal atau sebaliknya. Saya menghabiskan masa hampir 2 jam memerhati aktiviti di pelabuhan ini sambil mengambil foto… sungguh mengasyikkan…

Perahu Penduduk Pulau di Paotere

Tempat Parkir Perahu di Paotere

Pemandangan Biasa di Pekan Paotere

Pemandangan Biasa di Pekan Paotere

Setelah puas… saya bergerak keluar daripada pelabuhan… menyusuri Pekan Paotere. Pekan ni memang klasik dan rata-rata dihuni oleh golongan masyarakat biasa… dan aktiviti banyak berkisar berkaitan proses berjual beli diantara penduduk tempatan dengan penduduk pulau berdekatan… juga jual beli ikan… Seterusnya saya ke pengkalan ikan (tempat nelayan memunggah naik ikan daripada laut) dan berdekatan juga terdapat pasar ikan. Memang banyak ikan di sini… dan rata-rata saiznya agak besar… dan murah…

Pengkalan Ikan Paotere

Aktiviti memunggah ikan di Pengkalan Ikan Paotere

Ikan bersaiz besar di Pasar Ikan Paotere

Ikan bersaiz besar di Pasar Ikan Paotere

Setelah puas saya melihat-lihat aktiviti jual beli ikan di pengkalan… di kawasan sekitar ada warong-warong kecil ikan bakar… memang ramai orang… mungkin murah kot… Saya pun menghampiri salah satu kedai dimana… ada mamat ni sedang membakar ikan… saya pun bertanya untuk makan sambil menunjuk ikan yang sedang di bakar. Tapi… mamat ni cakap bahawa semua ikan yang sedang di bakar ni orang punya… ikan perlu di beli sendiri di pasar… kemudian bawa ke kedai untuk di bersihkan dan di bakar… ohh… begitu rupanya… he… he…

Ikan segar yang berharga RP10,000

Ikan segar yang berharga RP10,000

Menunggu ikan dibakar

Menunggu ikan sedang dibakar

Seterusnya saya kembali ke pasar… dan membeli ikan (saya tak pasti apa namanya…) yang agak besar dan berharga RP10,000 sahaja. Penjual di pasar terus bagi ikan tersebut kepada saya tanpa plastik… rupa-rupanya pembeli ikan di sini perlu membawa bekas sendiri. So… saya pun menjinjing ikan tu dan bawa ke kedai makan tadi untuk di bakar… Sambil menunggu ikan masak… saya berborak-borak dengan mamat yang bakar ikan tu… dia kata, dia suku kaum Makassar dan di Makassar ni ada dua suku kaum yang terbesar iaitu Bugis dan Makassar. Kebanyakan penduduk di Pekan Paotere ni bekerja sendiri dan kebanyakannya adalah nelayan atau sebagai orang tengah yang membeli ikan daripada nelayan dan kemudian menjual kepada penduduk Makassar. Rata-rata kehidupan di sekitar Paotere dan Tallo ni amat sederhana… dan kemudahan jalan, api dan air adalah sangat terhad.

Saya perhatikan… ramai juga orang (mungkin pekerja yang mengambil upah di pasar) yang membawa pelbagai jenis ikan untuk di bakar… ada juga sotong dan udang… kemudian makan dengan berselera sekali… Mamat yang bakar ikan ni ada juga beritahu saya bahawa ikan yang paling sedap untuk di bakar ialah ikan Baronang… tapi agak mahal sedikit (ni yang nak repeat ni… he.. he…)

Ikan bakar bersama nasi serta sambal

Ikan bakar bersama nasi serta sambal

Rumah Makan Seafood Paotere

Rumah Makan Seafood Paotere

Setelah ikan siap dibakar, pekedai tu hantar nasi dengan beberapa jenis sambal/pencicah… sambal tomato… sambal mangga… sambal belacan… ada cili dan hirisan limau… air teh o ais. Memang best la makan camni… ikan dia memang fresh la… rasa macam nak tambah jek… he… he… Habis makan, saya pun bayar… semua cuma RM8,000 je… so campur ikan RP10,000… cuma RP18,000 (lebih kurang RM7 sahaja)… murah.

Habis makan, saya keluar dari kawasan pengkalan… jalan-jalan dan terjumpa Rumah Makan Seafood Paotere yang agak terkenal di Makassar… “Alamak… ni kena try ni…” oleh kerana perut pun dah kenyang, so… lain kali lah kot…. he.. he… Dari Paotere, naik Pete-Pete ke MTC Karebosi dengan tambang RP3,000 je.


PANTAI LOSARI

Jika ke Makassar, seakan tidak sah kalau tidak menikmati keindahan matahari terbenam (sunset) di Pantai Losari. Petang tu… hujan renyai-renyai di Makassar. Daripada Karebosi Link… naik Pete-Pete jurusan ke Tanjung Bunga… dan turun di pintu gerbang jalan masuk ke Tanjung Bunga berdekatan dengan Pantai Losari… cuma RP3,000 je. Sampai je di situ… matahari dah nak tenggelam. Sempat juga ambil beberapa keping gambar sunset di Pantai Losari… memang cantik…

Sunset di Pintu Gerbang Tanjung Bunga Makassar

Sunset di Pintu Gerbang Tanjung Bunga Makassar

Sunset di Pantai Losari Makassar

Sunset di Pantai Losari Makassar

Pantai Losari ni memang terkenal sebagai tempat berehat (lepak) waktu petang dan malam… tapi saya perhatikan, rata-rata pengunjung adalah daripada golongan sederhana dan bawahan. Di situ ada ramai penjaja… makanan ringan termasuk pisang epe (pisang bakar), kacang rebus… dan barang mainan pun banyak dijual di sini. Saya lepak sekejap di sini sambil memerhatikan gelagat pengunjung… tiba-tiba datang sekumpulan anak muda menyanyi sambil bermain gitar (di sini diaorang dipanggil pengamen)… kemudian salah seorang ahli kumpulan datang untuk mengutip wang… sedap jugak suara diaorang ni…

Kemudian saya bergerak ke arah Fort Rotterdam… lebih kurang 1 km. Di depan Fort Rotterdam ada satu restoran moden yang dikenali sebagai “Kampoeng Popsa”. Tempat ni memang relaks dan terletak di tepi laut… dan rata-rata pengunjung adalah golongan pertengahan… tempat dia memang menarik… dan ada persembahan live band. Restoran ini menggunakan konsep Food Court… dimana terdapat pelbagai gerai dengan pelbagai jenis juadah. Kita pesan makanan… kemudian kita diberi resit dan bayar di kaunter (kasir) berpusat. Di sini saya sempat merasa beberpa jenis makanan termasuk nasi goreng merah, kopi O dan avokado kelapa ais… harga agak mahal sedikit. (tapi yang kurang selesa sikit… ada juga disediakan arak untuk pengunjung…).

Restoran Kampoeng Popsa Makassar

Restoran Kampoeng Popsa Makassar

Kampoeng Popsa terletak di tepi laut

Kampoeng Popsa terletak di tepi laut


MAKAN-MAKAN DI MAKASSAR

Makassar memang terkenal dengan beberapa makanannya seperti coto makassar, sop konro, nasi kuning, es pisang ijo, ikan bakar dan pelbagai lagi. Restoran sop konro Karebosi terletak di Jl. G. Lompobattang No. 39/41 Makassar dan hanya 5 minit sahaja jika berjalan kaki dari Karebosi Link. Bangunan asal sop konro ini sedang di ubahsuai… dan tempat sementara berada di hadapan sahaja daripada kedai asal.

Di sini ada dua menu utama yang disediakan iaitu Sop Konro atau Konro bakar. Kuah sup yang disediakan agak pekat dan berwarna coklat ke hitam-hitaman. Rasanya… memang mantap… Isinya ialah daging tulang selangka lembu (iga sapi) bersama dengan tulangnya. Sop konro karebosi merupakan sop konro pertama di Makassar dan telah wujud semenjak tahun-tahun 60an lagi. Konro bakar pula ialah daging sup yang kemudiannya di bakar dan diletakkan sambal kacang (bumbu kacang). Di sini saya memesan konro bakar dan sup kosong berserta nasi dan teh o ais. Harganya ialah RP40,000.

Bangunan asal yang sedang diubahsuai

Bangunan asal yang sedang diubahsuai

Restoran Sop Konro Karebosi

Restoran Sop Konro Karebosi

Daging sup yang di bakar

Daging sup yang di bakar

Daging sop konro bakar dengan kuah kacang

Daging sop konro bakar dengan kuah kacang

Daripada maklumat yang saya terima, cawangan Restoran Sop Konro Karebosi ni telah di buka di Jakarta atas permintaan ramai. Saya ada mencuba makanan coto makassar di food court MTC Karebosi. Food court ini terletak di tingkat paling atas sekali dan konsep pembeliannya adalah dengan memesan makanan… kemudian diberikan resit… bayar di kaunter berpusat… dan bagi balik resit pembayaran ke kedai makan tadi.

Hidangan coto makassar di Food Court MTC

Hidangan coto makassar di Food Court MTC

Coto Makassar dan ketupat nasi

Coto Makassar dan ketupat nasi

Coto Makassar ni adalah sup yang diperbuat daripada daging lembu dan dicampur sedikit bahagian hati, paru dan lain-lain bahagian dalaman lembu. Ia biasanya dihidangkan bersama-sama dengan ketupat nasi daun kelapa dan perasa pedas dan masin akan disediakan sekali. Rasanya… boleh tahan…

Minuman yang paling saya gemari semasa di Makassar ini ialah… kopi Toraja. Kopi ni memang terkenal di sini… dan dikatakan ditanam di kawasan pergunungan daerah Toraja yang sejuk dan diproses dengan cara tradisional. Kopi ni memang sedap semasa saya minum di Makassar… tetapi bila saya bawa balik ke Malaysia dan bancuh sendiri… rasa tak berapa sedap pulak… ha… ha…


SHOPPING

Shopping complex (tempat belanja) di Makassar adalah pelbagai… daripada tempat moden hinggalah ke kedai-kedai kecil di tepi jalan. Antaranya adalah MTC Karebosi (juga dikenali sebagai Karebosi Mall) yang terletak bersebelahan sahaja dengan Karebosi Link. MTC Karebosi ni terdiri daripada bangunan moden bertingkat… ada kemudahan escalator dan lift. Tingkat bawah menjual pakaian dan aksesori wanita… beberapa tingkat tengah menjual barangan elektronik dan handphone… beberapa tingkat sebelah atas menjual barangan komputer… dan tingkat paling atas adalah food court.

MTC Karebosi Mall

Mall MTC Karebosi

Mall Karebosi Link

Mall Karebosi Link

MTC Karebosi pula bersambung dengan Karebosi Link samada dengan melintas jalan ataupun melalui terowong di sebelah bawah jalan raya. Karebosi Link ni pada asalnya adalah sebuah dataran yang mempunyai padang… kemudian dibina Mall setingkat di sebelah bawah padang iaitu Carrefour serta berpuluh-puluh kedai yang menjual pakaian serta aksesori wanita… juga terdapat beberapa restoran moden seperti Pizza Hut dan sebagainya. Mall yang paling besar dan moden di Makassar adalah Panakukkang Mall yang terletak di daerah Panakukkang… lebih kurang 30 minit perjalanan dengan menaiki Pete-pete daripada Karebosi Mall. Bagi pelancong pula… deretan kedai di Jl. Sombu Oku berdekatan dengan Pantai Losari adalah tempat belanja yang mesti dikunjungi. Di sini, terdapat pelbagai barangan cenderahati dan buah tangan buatan Makassar dan juga… barangan dari Kepulauan Sulawesi keseluruhannya boleh di dapati disini..

Panakukkang Mall

Panakukkang Mall

Shopping buah tangan di jln. Sombu Oku

Shopping buah tangan di jln. Sombu Oku

Kepulauan Riau

Catatan perjalanan kali ini adalah berkisar pada Jun 2011 berkenaan lawatan saya dan seorang teman ke Kepulauan Riau, Indonesia. Kami berdua masuk ke Indonesia melalui HarbourFront di Singapura menuju ke Pulau Batam, seterusnya ke Pulau Bintan dan Pulau Penyengat menggunakan feri. Kepulauan Riau (Kepri) adalah sebuah provinsi di Sumatera yang terdiri daripada gugusan pulau-pulau kecil yang mengikut sejarahnya adalah tinggalan dari Kerajaan Melayu Johor Riau puluhan tahun lalu.

Kepulauan Riau memiliki keluasan wilayah 252.601 km2 dan terdiri dari 4 daerah (kabupaten) dan 2 kota iaitu kota Tanjung Pinang, Kota Batam, Bintan, Karimun, Natuna, Lingga  dan Anambas. Provinsi Kepulauan Riau memiliki 2.408 pulau dan sekitar 30% di antaranya belum memiliki nama dan tidak diduduki. Kepri memiliki 10 bahasa yang di jadikan alat komunikasi dan dihuni oleh 17 suku. Bahasa Melayu Riau mempunyai sejarah yang cukup panjang, di mana pada dasarnya Bahasa Indonesia juga berasal dari bahasa Melayu yang telah wujud semenjak zaman Kerajaan Sriwijaya dan Melaka.

propinsi-kepri

HarbourFront Singapore

Dari HarbourFront Singapore… banyak travel agency yang menyediakan perkhidmatan pengangkutan feri ke Kepulauan Riau seperti Batam Fast dan Penguin. Kami memutuskan untuk menggunakan perkhidmatan feri Penguin yang mana harganya adalah lebih murah dan banyak catatan di internet yang mengesyorkan menggunakan perkhidmatan Penguin. Harga tiket feri ke Batam Centre termasuk cukai adalah sebanyak SGD22.00 (tiket SGD16.00 + sea port tax SGD6.00) sahaja. Semasa membeli tiket di kaunter, kita perlu menyerahkan passport untuk urusan pengisian borang masuk (boarding pass) ke Indonesia.

harbourfront-ferry-penguin

Kaunter Tiket Penguin Services

harbourfront-ferry-penguin

Jeti HarbourFront Singapore

harbourfront-singapore

HarbourFront Singapore

penguin-feri-singapore

Dalam Feri Penguin

Pelabuhan Batam Centre

Perjalanan ke Batam melalui Harbor Front Singapore mempunyai banyak pilihan iaitu samada ke Batam Centre, Kupang, Waterfront atau Harbour Bay. Kami memilih Batam Centre kerana perancangan kami adalah untuk terus ke Pulau Bintan melalui Jeti Telaga Punggur yang jaraknya sekitar 15km dari Batam Centre. Perjalanan menggunakan feri adalah selama 45 minit sahaja melalui pulau-pulau kecil serta melintasi  kapal-kapal perdagangan serata dunia. Sampai sahaja ke Jeti, selepas pemeriksaan imigresen, kami berjalan-jalan sebentar ke Megamall Batam Centre dan kedai-kedai yang terdapat di pelabuhan Batam Centre ini.

batam-centre

Kawasan Pelabuhan Batam Centre

batam-centre-megamall

Megamall Batam Centre

Jeti Telaga Punggur

Seterusnya, kami menaiki teksi ke Telaga Punggur (penduduk tempatan memanggil ‘Punggur’ sahaja) dengan tambang IDR70,000.00 sahaja (sebuah teksi). Sampai sahaja ke Jeti Punggur, kami membeli tiket feri (pergi balik) melalui perkhidmatan Feri Baruna dengan harga IDR65,000.00 sahaja (open ticket… valid for 1 month)… dan sebelum memasuki kawasan berlepas, perlu membeli pas dengan harga IDR7,000.00 lagi. Perjalanan ke Jeti Tanjung Pinang menggunakan feri adalah selama 45 minit sahaja.

Terminal_Ferry_Telaga_Punggur,_Batam

Pelabuhan Telaga Punggur Batam

Terminal_Ferry_Telaga_Punggur,_Batam

Jeti Pelabuhan Telaga Punggur

TANJUNG PINANG

Tanjung Pinang memiliki keistimewaan tersendiri kerana kaitannya dengan Kerajaan Kesultanan Melayu Riau pada suatu masa dahulu. Budaya dan etnik di sini didominasi oleh keturunan etnik Melayu, Tionghoa, Bugis dan Jawa. Bahasa daerah yang digunakan adalah bahasa Melayu yang boleh dianggap unik serta memiliki daya tarikan yang tersendiri kerana digunakan di bumi Indonesia.

Pelabuhan Tanjung Pinang terletak di Kota Tanjung Pinang dan daripada jeti, telah kelihatan Pulau Penyengat yang akan kami jelajahi tidak lama lagi. Setelah seharian perjalanan, kami agak keletihan…  dan keperluan utama buat masa ini adalah untuk mencari tempat penginapan untuk berehat dan mandi.

pelabuhan-tanjung-pinang

Pelabuhan Tanjung Pinang Bintan

tanjung-pinang

Kota Tanjung Pinang

Keluar sahaja daripada kawasan jeti, dalam keadaan hujan rintik-rintik kami ternampak sebuah hotel di sebelah kiri jalan… hotel Gunung Bintan. Oleh kerana badan pun memang dah penat… tanpa membuang masa, kami pun bertanyakan harga (tarif). Di hotel ini… harga untuk warga Indonesia dan warga asing adalah berlainan… sebagai contoh… harga untuk standard room untuk warga tempatan adalah IDR110,000.00 (lebih kurang RM38.00) manakala untuk warga asing adalah IDR159,000.00. Kami tak jadi check in di hotel ini… dan seterusnya kami pergi pula ke Furia Hotel yang terletak di seberang jalan sahaja… tetapi informasinya adalah sama dengan hotel yang pertama tadi, iaitu tarif bagi warga tempatan dan warga asing adalah berbeza… dan harganya juga agak mahal (kalau tak silap… IDR250,000.00… tetapi ada disediakan breakfast dan Wifi percuma).

hotel-gunung-bintan

Hotel Gunung Bintan

hotel-furia-tanjung-pinang

Hotel Furia

hotel-wisata-tanjung-pinang

Hotel Wisata

Seterusnya, kami menuju ke Hotel Wisata (bersebelahan dengan Bintan Indah Mall)… dimana harga untuk standard room adalah IDR110,000.00 (lebih kurang RM38.00 sebilik. So, kalau bagi dua… RM19.00 seorang… Ok la..) tanpa mengira samada warga Indonesia ataupun warga asing. Kami serahkan passport untuk pendaftaran dan check in hotel. Lokasi hotel ini adalah di sebuah lorong kedai-kedai menjual pakaian… dan keadaan dalam hotel ini agak kurang selesa… gelap (tingkap menghadap ke tembok bangunan sebelah) dan agak uzur. Oleh kerana kami memang dah keletihan… ok la… mandi, lepas tu tidur sampai lewat petang… bangun je… perut dah lapar.

tepi-laut-tanjung-pinang

Tepi Laut

tepi-laut-tanjung-pinang

Lepak Tepi Laut

makan-melayu-square

Warung Pak Buyung

siput-gonggong

Siput Gonggong

Mandi lebih kurang… capai tshirt dan selipar jepun… terus keluar menyusuri jalan-jalan kecil di kota Tanjung Pinang… sehingga akhirnya kami sampai ke kawasan tepian laut. Pemandangan sore di kawasan tepi laut ni memang ‘spectacular’… laut tenang… pulau-pulau kecil bertaburan di bawah bayang-bayang ‘sunset‘… di kejauhan nampak masjid Sultan Riau di Pulau Penyengat tersergam indah dengan warna kekuningan… memang relaks. Menyusuri jalan-jalan tepi laut ni membawa kami ke Melayu Square. Melayu Square ni adalah sebuah kawasan tempat makan (khususnya makanan laut) yang ada pentas untuk persembahan di sebelah hujungnya. Tempat ini ramai dikunjungi oleh warga tempatan bersama keluarga yang ingin merasa makanan laut. Kalau nak rasa siput gonggong… datang la sini (tempat lain susah nak cari…). Harga makanan di sini… tak la murah sangat (jika nak dibandingkan dengan di Bandung atau Malang di Pulau Jawa…) dan harganya lebih kurang sama je dengan di Malaysia.

tepi-laut-tanjung-pinang

Lepak Tepi Laut atas Hamparan Tikar

pisang-keju

Pisang Goreng Keju

Selepas makan di Melayu Square, kami kembali menyusuri jalan-jalan kawasan tepi laut. Kawasan ini ramai dikunjungi oleh warga muda Tanjung Pinang di sebelah malam… lepak-lepak sambil makan-makan. Di sini, ramai penjaja kecil yang menjual “street food” seperti satay padang, siomay, bakso, jagung bakar, pisang keju dan sebagainya… Kami pun lepak sama di tepi laut ni sambil merasa pisang goreng keju bersama teh O… sambil memerhatikan gelagat remaja Tanjung Pinang… dihibur pula oleh penyanyi jalanan yang menyanyi sambil bermain gitar… asyiiikk dehhh…

tepi-laut-tanjung-pinang

Street Food

tepi-laut-tanjung-pinang

Penghibur Jalanan

Keesokan paginya, kami menyusuri jalan-jalan di kawasan jalan pasar… sambil mencari kedai untuk sarapan pagi. Kawasan pasar di Tanjung Pinang ni adalah di kawasan rumah air…dan berada di tepi laut… Kebanyakan kedai makan (rumah makan) yang berada di sini adalah kedai cina (biasanya menjual air…) manakala ada penjual makanan muslim yang menjual makanan halal seperti lontong, soto dan sebagainya… Keadaan sebegini mengingatkan saya pada bandar Batu Pahat di Johor pada suatu ketika dahulu… dimana pekedai cina dan melayu berkongsi menjual makanan dan minuman… dan pelanggannya terdiri daripada penduduk melayu dan cina… makan bersama-sama…

jalan-pasar-tanjung-pinang jalan-pasar-tanjung-pinang jalan-pasar-tanjung-pinang

Semasa kami berjalan-jalan menyusuri kota Tanjung Pinang… sampai ke kawasan Masjid Besar Tanjung Pinang, kami ternampak sebuah hotel… betul-betul berada di hadapan Masjid Raya Tanjung Pinang. Hotel JOJO… menarik lokasi hotel ni… kami terus bertanya bilik kosong… kebetulan memang ada bilik kosong dengan harga IDR140,000.00 (lebih kurang RM50.00 je sebilik). Tanpa membuang masa… kami terus bayar dan check in. Keadaan bilik hotel ni memang ok la… ada tv… ada AC… ada tingkap menghadap jalan…(jika nak dibandingkan dengan Hotel Wisata tadi…) dan lokasinya memang menarik (berdekatan dengan masjid dan kedai makan). Semasa check-out, kami baru perasan… bahawa hotel ini juga ada menyediakan perkhidmatan menghantar pelanggan ke Jeti Tanjung Pinang… Saya secara personal memang mengesyorkan hotel JOJO ini untuk sesiapa yang berkunjung ke Tanjung pinang…

Masjid Raya Tg Pinang ni tak banyak bezanya dengan masjid di Malaysia. Keadaannya bersih dan ramai jemaah yang hadir pada setiap masuk waktu untuk bersembahyang jemaah. Oleh kerana hotel kami berdekatan sahaja dengan masjid ini… waktu subuh pun kami berjemaah di masjid dengan jemaah keseluruhan hampir mencecah 80 orang.

masjid-raya-tanjung-pinang

Masjid Raya Tg Pinang

hotel-jojo-tanjung-pinang

Hotel JOJO

hotel-jojo-tanjung-pinang

Hotel JOJO

PULAU PENYENGAT

Pulau Penyengat ni jaraknya hanyalah lebih kurang 6km sahaja daripada Jeti Tanjung Pinang. Pengangkutan utama untuk ke pulau ini adalah menggunakan perahu ataupun “pong-pong” mengikut panggilan penduduk setempat, dan hanya mengambil masa hanya kira-kira 10 minit sahaja. Jeti untuk ke Pulau Penyengat ni menggunakan jeti yang berlainan (bersebelahan sahaja) yang digunakan oleh feri ke Kepulauan Riau lain. Tambang menggunakan “pong-pong” hanya sebanyak IDR5,000.00 sahaja (sekitar RM1.60) sehala.

jeti-tanjung-pinang

Jeti Tanjung Pinang

pong-pong

Perahu "pong-pong"

Menurut cerita, nama “Penyengat” yang diberikan kepada pulau ini adalah sempena mengambil satu peristiwa… dimana pernah suatu ketika para pelaut yang sedang mengambil air bersih di tempat ini telah diserang oleh lebah yang dipanggil ‘penyengat”. Sejak peristiwa itu, pulau ini dipanggil “Pulau Penyengat”. Dari segi sejarah pula, pulau ini pernah menjadi pusat pemerintahan Kerajaan Riau Lingga dan lebih dikenali sebagai “Pulau Penyengat Indera Sakti” suatu ketika dahulu.

Mengikut catatan sejarah yang ada, kerajaan Melayu Riau Lingga diperintah oleh beberapa orang raja yang terkenal diantaranya adalah Opu Daeng Celak yang memerintah pada tahun 1728 – 1745, Raja Haji yang memerintah pada 1777 – 1784, Raja Jaafar yang memerintah pada 1806 – 1832 dan Raja Abdullah yang memerintah pada 1857 – 1858. Sultan Riau Lingga yang terakhir adalah Sultan Abdul Rahman apabila beliau serta keluarga Diraja berpindah ke Singapura pada 1911 mencari perlindungan daripada ancaman penjajah Belanda. Dua tahun kemudian iaitu pada tahun 1913, Penjajah Belanda membubarkan kerajaan Riau Lingga bagi menghalang Sultan dan keluarga diraja yang lain daripada balik ke Riau dan menuntut kembali tahta kerajaan Riau Lingga.

Pulau Penyengat

Pulau Penyengat

masjid-sultan-riau

Masjid Sultan Riau

Di antara tinggalan sejarah kerajaan Melayu Riau Lingga yang masih ada sehingga kini adalah Masjid Raya Sultan Riau. Masjid yang berwarna kuning ini dibina pada  tahun 1832  atas arahan Yang Dipertuan Muda VII, Raja Abdul Rahman. Mengikut ceritanya, perkara yang paling menarik tentang masjid ini adalah…  bahan pembinaan bangunan masjid ini antara lainnya adalah menggunakan campuran putih telur dan kapur bagi memperkukuh struktur kubah dan dinding masjid ini.

Tempat bersejarah lain yang sempat kami kunjungi adalah Kubu Bukit Kursi. Kubu yang dibina pada zaman kerajaan Melayu Riau sekitar tahun 1782 sehingga 1784 ini merupakan tempat pertahanan yang strategik… kerana terletak di atas bukit dan menghadap laut lepas. Kubu yang dibina pada zaman pemerintahan Raja Haji Fisabilillah ini dilengkapi dengan berpuluh-puluh meriam yang di pasang di setiap sudut bukit (… kini hanya ada beberapa buah meriam sahaja yang tinggal).

Masjid Raya Sultan Riau

Masjid Raya Sultan Riau

Kubu Bukit Kursi

Kubu Bukit Kursi

Sepanjang jalan kami menjelajah pulau ini… semasa berhenti minum di sebuah warung… sempat juga kami berbual-bual dengan penduduk tempatan di sini. Pada mula kami membuka bicara… biasanya di Indonesia ni… kami menyapa dalam loghat Indonesia. Tetapi apa yang menarik adalah… mereka membalas dan berbual dalam loghat melayu Johor… Pak Sidek (penjaga istana lama) bercerita… bahawa semua penduduk di Pulau ni berbangsa Melayu dan mengamalkan cara hidup termasuk percakapan, masakan dan adat perkahwinan sama seperti masyarakat melayu di Malaysia.  Patut la kami perhatikan… ramai warga lelakinya di sini memakai baju melayu lengkap dengan sampin dan songkok semasa bersembahyang jumaat tadi.  Beliau menambah… di sini terdapat juga Balai Adat yang (seumpama Dewan Masyarakat)… dimana jika ada sesiapa yang ingin menganjurkan majlis perkahwinan… beliau boleh menggunakan Balai Adat ini yang memang telah tersedia segala peralatan pelamin dan tempat berkumpul…. tetapi perlu dahulu mendapat izin daripada Pak Lurah.

Balai Adat Melayu Riau

Balai Adat Melayu Riau

Balai Adat Melayu Riau

Balai Adat Melayu Indera Perkasa

Kak Ram (pemilik warung) menambah bahawa satu lagi penempatan Melayu adalah di daerah Daik,  Pulau Lingga… keluarga ibu bapa beliau sendiri berada di Daik dan mereka sering berulang alik ke Daik menggunakan feri (perjalanan selama 2 jam dengan tambang IDR150,000 sehala). Kami sempat berjenaka bahawa kami akan ke Daik selepas ini untuk mendaki Gunung Daik yang terkenal dengan cabang tiga (dalam pantun melayu… Pulau pandan jauh ke tengah… Gunung Daik bercabang tiga…) tetapi beliau dengan agak serius menyatakan bahawa Gunung Daik tu adalah penempatan orang bunian… belum ada lagi orang yang berjaya mendaki ketiga-tiga cabang Gunung Daik tersebut… tetapi ramai pulak yang hilang disembunyikan oleh orang bunian… macam cerita dalam majalah Mastika la pulak… mistik sungguh…

Warung Kak Ram

Warung Kak Ram

Warung Apuy Ikan Bakar

Warung Apuy Ikan Bakar

Selepas solat jumaat… kami ke warung Apuy… makan ikan bakar (ikan belang) dan pari masak asam pedas. Rasa dia… perrgh…  sebijik macam makan kat melaka. Sebelum balik ke Tanjung Pinang, sempat juga kami ronda-ronda sambil melawat beberapa tempat bersejarah lagi seperti Gudang Mesiu (tempat simpanan peluru), istana lama, perigi puteri dan juga kubur-kubur lama kesultanan Riau.

Gedung Mesiu

Gedung Mesiu

Istana Lama

Istana Lama

Perigi Puteri

Perigi Puteri

Becak Speda Motor

Becak Speda Motor

PULAU BATAM

Setelah dua hari di Tanjung Pinang, kami kembali ke Pulau Batam. Beberapa hari lepas, kami hanya singgah di Batam Centre dan Telaga Punggur untuk ke Tg Pinang dan Pulau Penyengat. Perancangan kami seterusnya adalah untuk ke pusat kota Batam (penduduk setempat memanggil pusat kota Batam ni dengan nama Nagoya… mengambil sempena nama shopping complex yang terdapat di situ). Dari Pelabuhan Tanjung Pinang, kami menaiki feri Baruna menggunakan tiket yang telah kami beli tempohari. Sampai sahaja di pelabuhan Telaga Punggur, kami terus dapatkan teksi untuk ke Nagoya dengan tambang sebanyak IDR75,000.00. Mengikut pemerhatian kami, kota Batam ni… memang pesat membangun… (lebih kurang bandar Seremban di Malaysia). Mungkin kerana lokasinya yang bersempadan dengan Singapura… dan mungkin juga kerana banyak pelabur-pelabur daripada Singapura yang melabur di sini.

Kota Batam - Bandar lama

Kota Batam - Bandar lama

Nagoya Hill Batam

Nagoya Hill Batam

Kota Batam

Kota Batam

Hotel Instar Batam

Hotel Instar Batam

Life Style di Batam ni memang jauh berbeza dengan di Tanjung Pinang. Mengikut kata pemandu teksi (semasa dalam teksi)… penduduk kota Batam sekarang ini bukanlah penduduk asal Pulau Batam, tetapi pendatang daripada pelbagai daerah di Indonesia seperti Pekan Baru, Padang, Jambi… malah daripada pulau Jawa pun ramai. Kota Batam ramai dikunjungi pelancong luar terutamanya daripada Singapura dan Malaysia ataupun pelancong asing yang datang ke Singapura… kemudian bercuti pula ke Batam.

Nagoya Hill Shopping Complex sebagai contoh… adalah pusat membeli belah bebas cukai yang menjual pelbagai jenis barangan daripada pakaian, jam tangan, beg tangan wanita sehingga kepada kamera dan komputer.

Hotel memang banyak di sini… daripada hotel 4 bintang sehingga hotel takde bintang… kami check in di Hotel Instar dengan harga IDR140,000.00 sahaja semalam. Lepak-lepak kat Nagoya Hill… shopping… makan nasi padang… makan belut penyet. Malamnya makan sate padang… apam balik keju kat Street Food area…

Street Food Area

Street Food Area

Street Food Area

Street Food Area

Tiket Feri Batam - Stulang Laut

Tiket Feri Batam - Stulang Laut

Pelabuhan Stulang Laut

Pelabuhan Stulang Laut

Esok harinya… kami bergerak balik ke Malaysia. Daripada kawasan Nagoya, kami menaiki teksi dengan tambang IDR50,000.00 ke Pelabuhan Batam Centre. Seterusnya kami membeli tiket feri ke Stulang Laut Johor dengan harga IDR240,000.00 (lebih kurang RM80.00). Perjalanan dengan feri mengambil masa kira-kira satu jam 30 minit sahaja. Sampai sahaja di Stulang Laut, kami menaiki teksi ke Stesen Bas Larkin dengan tambang RM15.00 dan seterusnya ke KL dengan menaiki Bas dengan tambang RM31.00.

Backpack ke Surabaya & Malang

My new Blog Address :: gijale.com

Catatan perjalanan ke Surabaya dan Malang, bahagian Jawa Timur Indonesia 5 November 2009.

Kami membeli tiket kapalterbang AirAsia hanya RM120 seorang, pergi dan balik. Bertolak dari LCCT KL pada jam 10 pagi, dan penerbangan mengambil masa kira-kira 2 jam untuk sampai ke lapangan terbang di surabaya (Bandara Juanda). Sampai di Bandara, kami terus ke Tourist Information Centre yang terletak di kawasan Bandara juga. Memang perancanganya untuk terus ke Malang kerana cuacanya lebih sejuk berbanding Surabaya… panas banget. Menurut maklumat yang kami terima, untuk ke Malang boleh menggunakan samada Teksi (RP 60,000), keretapi – KA atau menggunakan Bas (Bis).

Di dalam angkutan kotaMalang kedudukannya 100 km di selatan Surabaya. Kami mengambil keputusan untuk menggunakan bis kerana tambangnya yg paling murah. Dari Bandara, kami ambil Bis Dhamri menuju ke Terminal Bis Bungurasih dalam masa 20 min dengan tambang RP 15,000 (RM 4.60) seorang. Sampai di Terminal Bungurasih, untuk memasuki kawasan Bas, dikenakan tiket masuk RP2,000 (RM 0.80). Kami menaiki bas ekspress (Surabaya-Malang) dan tiket bas dibayar di dalam bas sebanyak RP15,ooo juga. Perjalanan dgn bas agak kurang selesa… aircond (AC) tak berapa sejuk… kenderaan agak banyak menyebabkan sedikit sesak (macet) terutama apabila melalui kawasan pekan Porong. Pekan in pernah dilanda lumpur lapindo sedikit masa dahulu, dimana beberapa buah kampung ditelenggami lumpur. kawasan sekitar lumpur telah dibuat benteng (tambakan tanah) setinggi hampir 10 meter. Rumah-rumah dan kedai di pekan ini kebanyakannya tidak berpenghuni… telah ditinggalkan… dan berdebu. Bas melintasi beberapa pekan… Sidoarjo – Porong – Pandaan – Purwarejo – Lawang… dan terus ke Terminal Bis Anjursari, Malang dengan masa perjalanan kira-kira 3 jam. Sampai di Terminal Bis, kami makan di warung berdekatan sebelum meneruskan perjalanan ke Alun-alun yang merupakan pusat bandar Malang dengan menaiki Angkutan Kota – AK (van yang dijadikan seperti bas) dgn kod GA (Gadang-Anjursari).

Alun-alun

Angkutan Kota di sini menggunakan kod untuk setiap destinasi (pastikan kita menaiki Angkutan Kota dgn kod yang betul). Tambang AK untuk semua destinasi sekitar bandar Malang adalah sekitar RP3000 (RM0.90) seorang. Alun-alun adalah nama sebuah shopping complex yg berada di pusat bandar Malang. Di sekitarnya adalah masjid jamek, Gajah Maja Plaza, Mitra Shopping Centre, Malang Plaza, Sarinah Dept Store dan Pasar Besar Matahari. Kami terus mencari-cari hotel bajet di kawasan sekitar, dan mengambil keputusan untuk menginap di Hotel Santosa (berada bersebelahan dengan Gajah Maja Plaza. Bilik standard dengan katil besar, bilik air di dalam bilik dan kipas, cuma berharga sekitar RP110,000 (RM39.00) semalam termasuk cukai (pajak).  Waktu maghrib di sini sekitar jam 5.30 ptg (waktu Malang). Malamnya kami melihat-lihat, makan-makan sambil dihiburkan dengan live concert Dangdut Jalanan dan membeli barang keperluan (ubat gigi, sabun…). Rasanya di Malang ni, harga untuk barangan keperluan harian seperti sabun dan sebagainya agak murah berbanding Surabaya.

Hotel Santosa Malang

Hotel Santosa Malang

Nasi Pecel

Keesokan paginya, kami menjelajah sekitar Malang menaiki AK… menuju ke Jln Besar Ijen dimana terletaknya kawasan tinggalan pemerintahan Belanda, perpustakaan dan Muzium tentera. Kemudian bersarapan pagi di warung tepi jalan… nasi pecel dan es teh… sedap dan murah. Seterusnya ke kawasan Batu (terkenal dgn cuacanya yang sejuk dan tanaman buah epalnya). Untuk ke Batu, kami menaiki AK ke Terminal Bis Anjursari – tukar AK ke Landungsari – kemudian tukar AK ke Batu dlm masa sejam. Batu adalah kawasan tanah tinggi (spt Cameron Highland di Malaysia) dimana terdapat hasil tanaman tanah tinggi dan terkenal dengan hasil buah epalnya. Kami menghabiskan masa kira-kira 3 jam di Batu sebelum turun semula ke Alun-alun. Waktu petangnya kami habiskan masa dengan menjelajah kawasan sekitar dgn berjalan kaki. Keesokan harinya, kami check out dan bergerak ke Terminal Bis Anjursari menuju ke Surabaya.

Penghibur Jalanan

Kami menaiki bas sangkut-sangkut (bis tarif rendah) menuju ke Surabaya dengan tambang RP8,000 (RM3.40). Menaiki bas jenis ini agak menarik kerana di sepanjang perjalanan, penumpang akan dihiburkan dengan persembahan nyanyian diiringi petikan gitar dan paluan gendang silih berganti. Selepas persembahan, mereka akan berjalan menyusur di sepanjang bas untuk meminta tips… kemudian turun daripada bas dan diganti oleh kumpulan lain. Penjual kuih dan jajan juga akan menaiki bas di setiap perhentian untuk menjual barangan mereka… mereka memang kreatif. Sampai sahaja di Terminal Bis Bungurasih, kami terus menaiki bas kota menuju ke Gubeng (pusat bandar Surabaya) dengan tambang sekitar RP5000 (RM1.40). Mulanya kami ingin menginap di Backpackers Hotel… tetapi sudah penuh. Lantas kami mula bertanya-tanya dengan tukang beca untuk membawa kami ke budjet hotel… Hotel Kenongo (terletak di Jln Kenongo).

Hotel Kenongo Surabaya

Bilik standard dilengkapi katil besar, tv, bilik air di dalam dan berhawa dingin (AC) serta sarapan pagi adalah sekitar RP200,000 (RM74.00) semalam. Hotel ini terletak di pusat bandar, berdekatan dengan Plaza Surabaya, WTC, Plaza Tunjungan, Sogo, Muzium Kapalselam dan stesen keretapi (Stasiun KA) Gubeng. Petang itu, kami menjelajah ke kawasan sekitar sehingga malam. Plaza Tunjungan merupakan sebuah shopping complex baru moden yang bersambung dengan SOGO (keluasannya dan fasilitinya adalah lebih kurang sama dgn Mid Valley di Malaysia).Keesokan harinya kami menjelajah ke Pasar Kapasan, Pasar Minggu berdekatan Plaza Indo, seterusnya ke Pasar Turi. Kemudian pusing-pusing Surabaya menaiki Angkutan Kota dan beca. Malamnya kami habiskan malam terakhir dengan melepak di Plaza Surabaya sehingga tengah malam.

Bandara Juanda Surabaya

Keesokan harinya kami checkout, dapatkan taksi bermeter (argo – bluebird) menuju ke Bandara Juanda dgn bayaran RP80,000 (RM30.00)… ini pun kerana tak larat nak bawa barang… Cukai di lapangan terbang Juanda agak mahal iaitu RP150,000 (RM55.00). Kami meninggalkan Surabaya dengan seribu kenangan. Di dalam flight, kami sempat melihat jambatan Suramadu (jambatan panjang yang menghubungkan Tanah Jawa dengan Pulau Madura)… kemudian di tengah lautan terbentang indah pulau Karimunjawa yang terkenal dengan keindahan pantainya… mungkinkah kami akan ke sana suatu hari nanti.

Pekan Baru – Riau

My new Blog Address :: gijale.com

Kerajaan Melayu Johor Riau suatu masa dahulu merupakan sebuah kerajaan Melayu yang terkenal di Tanah Melayu dan Sumatera. Melawat dan menjejaki keturunan melayu di Sumatera yang berasal daripada serpihan Kerajaan Johor Riau merupakan satu pengalaman yang menarik untuk dikongsi. Mei 2009, aku ke Pekan Baru, Riau Indonesia di kepulauan Sumatera.

Perjalanan menggunakan penerbangan Air Asia dari LCCT KL ke Lapangan Terbang (Bandara) Sultan Sharif II Pekan Baru, hanya mengambil masa 1 jam dgn tiket berharga RM90.00 (pergi balik). Dari Bandara ke pusat bandar Pekan Baru dengan menaiki teksi adalah sekitar RP50,000 (RM18.00) sejauh lebih kurang 7 km. Perkhidmatan membonceng motor (ojek) juga banyak terdapat di bandara dengan bayaran lebih murah. Aku mengambil keputusan untuk berjalan kaki sahaja menuju ke pusat bandar Pekan Baru. Dengan sedikit maklumat yang aku dapati daripada internet, aku menyusuri jalan Jeneral Sudirman. Berjalan kaki memberikan kepuasan yang lebih kepada seseorang backpacker kerana berasa lebih dekat dan merasai dengan tempat yang kita lewati. Mengikut pengamatanku, Pekan Baru merupakan sebuah kota sederhana moden yang setanding dengan bandar-bandar utama di Malaysia.

Nasi Padang

Nasi Padang

Percakapan penduduknya, makanannya dan gaya kehidupan serasakan lebih dekat dengan melayu Malaysia. Makanan yang popular di sini adalah nasi padang. Boleh dikatakan semua restoren (rumah makan) ada menyediakan nasi padang. Selain itu, sate padang juga begitu popular di sini dan banyak dijual oleh penjaja-penjaja di tepi jalan dengan harga murah.

Sate Padang

Sate Padang

Hotel budget juga banyak terdapat di sini… tetapi dengan keadaan cuaca yg panas, lebih selesa jika mendapatkan bilik yang berhawa dingin berbanding kipas.Hari pertama di Pekan Baru, aku menginap di Hotel RINA yang terletak berdekatan dengan Pasar Bawah dengan harga RP150,000 (RM55.00). Pasar Bawah merupakan salah satu tempat membeli barangan murah di Pekan Baru. Berdekatannya adalah sungai siak yang merupakan nadi perdagangan zaman dahulu. Pada malamnya, aku tidak kemana-mana kerana hujan lebat berserta angin… tambahan pula, kakiku juga agak letih kerana seharian berjalan kaki.

Pasar Bawah

Hari kedua, aku habiskan masa menjelajah Pekan Baru dengan berjalan kaki… menyusuri tepian sungai Siak.. melewati pasar-pasar awam… memerhati kerenah orang awam di terminal bas… makan-makan di warung jalanan… lepak di Pekan Baru Mal sambil dihiburkan dgn life concert secara percuma… sehingga ke kawasan Ramayana (pusat belanja) yang merupakan pusat bandar Pekan Baru. Petangnya aku menginap di Hotel Oase yang berdekatan dengan Ramayana dan Masjid Besar dengan harga RP175,000.

Harga bilik Hotel Oase

Aku sempat bersembahyang di Masjid Besar Pekan Baru (masjid dua tingkat ini menempatkan dewan dan sekolah agama di tingkat bawah dan ruangan sembahyang di tingkat atas).

Penjaja Sate Padang

Masjid Besar

Pekan Baru Mal

Sungai Siak

Penjaja Goreng Pisang

Bas Kota

Keesokannya aku berangkat pulang ke Malaysia dengan satu pengalaman dan tanggapan baru mengenai Tanah Riau… Sumatera Indonesia.

Bandung & Jakarta Indonesia

My new Blog Address :: gijale.com

Catatan perjalanan ini adalah berkenaan kunjungan kami ke Bandung dan Jakarta, Jawa Barat, Indonesia pada November 2008. Bandung terletak di sebelah barat Pulau Jawa, lebih kurang 120 km sahaja daripada kota Jakarta. Kota Bandung mengikut ceritanya adalah berasal dari kata “bendung” kerana terbendungnya sungai Citarum oleh lava Gunung Tangkuban Perahu… seterusnya membentuk kolam besar. Dari segi sejarah pula, Kota Bandung yang juga dikenali sebagai “Paris Van Java” mula dibangunkan oleh pemerintahan kolonial Hindia-Belanda pada tahun 1810. Kota Bandung merupakan kota terpadat di Jawa Barat, di mana penduduknya didominasi oleh etnik Sunda diikuti oleh etnik Jawa.

Kami mendarat di Lapangan Terbang (Bandara) Husein Sastranegara Bandung lebih kurang jam 11.30 pagi menggunakan penerbangan Air Asia. Bandara ini tak la besar sangat… tetapi keadaannya tak banyak beza dengan airport negeri di Malaysia. Dari sini, kami mencari-cari bas (jika ada…) untuk ke Kota Bandung. Akhirnya… kami mengambil keputusan untuk menaiki teksi ke pusat kota Bandung dengan tambang RP50,000 (lebih kurang RM16.00), dengan tujuan adalah Pasar Baru.

Bandara Husein Sastranegara Bandung Pasar Baru

Pasar Baru adalah pusat jualan pelbagai jenis kain, telekong sembahyang bersulam dan aksesori wanita pelbagai jenis… Kompleks ini terdiri daripada beberapa tingkat ruangan membeli belah dan dilengkapi dengan lif serta escalator. Di tingkat atas pula adalah food court yang menyediakan pelbagai jenis makanan halal. Kami hanya melihat-lihat dan singgah sebentar sahaja di Pasar Baru… sebelum menyusuri jalan-jalan di sekitar untuk mencari tempat penginapan. Setelah penat berjalan… kami ternampak sebuah hotel yang sederhana besar (ada menawarkan diskon pada hari tersebut…)… Hotel Perdana Wisata… Hotel ini ok la… ada disediakan sarapan pagi… dan ada kolam renang sederhana besar.

Perdana Wisata Hotel Bandung
Jl. Jendral Sudirman No. 66-68,
Bandung 40181
Telp : +62 22 4 238 238
Email : hpw@bdg.centrin.net.id

pasar-baru-bandung
Kedai di dalam Kompleks Pasar Baru Hotel Perdana Wisata Bandung

Setelah berehat sebentar di hotel… pada sebelah petang kami ronda-ronda sekitar kota Bandung menaiki Angkutan Kota. Angkutan Kota ni adalah van yang diubahsuai menjadi seperti bas mini… dan merupakan cara pengangkutan yang paling murah… sekitar RP3000.00 dan RP6000.00 sahaja (RM1.00 hingga RM2.00). Apa yang lebih menarik… apabila Angkutan Kota ni berhenti di trafic light atau semasa jalan sesak (macet)… akan ada penghibur jalanan menyanyi sambil bermain alat muzik… lepas tu… kita bagi la sikit tips…

angkutan-kota-bandung angkutan-kota-bandung
Dalam Angkutan Kota Penghibur jalanan

Salah satu tempat shoping yang kami kunjungi adalah “Paris Van Java Mall” di Jalan Sukajadi dan tidak jauh daripada Setiabudi. Tempat ini agak moden dan terdapat pelbagai kedai yang tidak asing lagi bagi kita di Malaysia seperti Starbucks Coffee, Black Canyon Coffee, J. Co Donuts, Oh La La Cafe, Manchester United Cafe & Bar dan Carrefour. Kami menghabiskan masa di kawasan sekitar sini sehingga lewat petang… kemudian kami bergerak ke kawasan Chihampelas Walk yang berdekatan sahaja daripada tempat ini. Chihampelas Walk adalah sebuah kawasan (jalan) di mana di sepanjang jalan banyak menjual barangan jeans dan Tshirt… sudah tentunya dengan harga yang murah…

paris-van-java-mall chihampelas-bandung
Paris Van Java Mall Chihampelas Walk

Pada keesokan harinya… kami check out hotel Perdana Wisata dan berjalan menuju ke Stesen Keretapi (Stasiun KA). Perancangan kami adalah untuk ke Jakarta menggunakan perkhidmatan keretapi. Kami check in hotel murah di kawasan stesen keretapi – Hotel Arimbi… untuk letak beg. Tambang untuk kelas ekonomi ke Stasiun Gambir (Jakarta) hanya RP15,000 sahaja sehala, manakala kelas business ialah RP25,000 sehala (ada disediakan makanan). Perjalanan ke Jakarta hanya memakan masa sekitar 2 ke 3 jam sahaja. Pemandangan sepanjang jalan dengan menaiki keretapi ni memang mengasyikkan dengan berlatarbelakangkan perkampungan tradisional serta sawah padi di lereng-lereng bukit.

stasiun-ka-bandung stasiun-ka-gambir-jakarta
Stasiun Kereta Api Bandung Stasiun Kereta Api Gambir Jakarta

Sebaik sahaja keretapi menghampiri pinggir kota Jakarta, pemandangan berubah kepada perkampungan setinggan di sepanjang tepian rail keretapi. Apabila keretapi menghampiri stasiun Gambir… aku perhatikan ramai pemuda yang berebut-rebut menaiki keretapi… ingatkan untuk apa… rupa-rupanya mereka mengambil upah mengangkat beg penumpang-penumpang. Seterusnya kami menaiki teksi bermeter (Taksi bluebird Argo) menuju ke kawasan pusat membeli belah moden, Mangga Dua.

mangga-dua-jakarta bajaj-jakarta
Mangga Dua Square Jakarta Menaiki Bajaj di Kota Jakarta

Kemudian kami menaiki bajaj (bajaj dikenali sebagai tuk-tuk di Thailand dan auto di India)… tambang memang murah la jika nak dibandingkan dengan teksi. Kalau tak sailap aku… bajaj di Indonesia ni hanya terdapat di Jakarta sahaja … Kami pusing-pusing Jakarta sehingga sampai ke Graha Mataram dan seterusnya ke Plaza Indonesia.

plaza-indonesia-jakarta graha-mataram-jakarta
Plaza Indonesia Jakarta Graha Mataran Jakarta

Dari Stasiun Gambir Jakarta, kami kembali semula ke Bandung menaiki KA yang sama, bertolak pada jam 6.00 petang. Sampai di Bandung… kira-kira pukul 9.00 malam. Kami pun terus ke Hotel Arimbi yang kami tempah pagi tadi… dengan harga serendah RP100,000 semalam (lebih kurang RM35.00 je…). Keadaan dalam hotel ni memang tak selesa… pintu macam nak tercabut… akhirnya kami check out kira-kira jam 11.00 malam dan menuju ke Hotel yang lebih selesa iaitu Hotel Kedaton (tapi bayar mahal sikit la…).

hotel-arimbi-bandung hotel-kedaton-bandung hotel-kedaton-bandung
Hotel Arimbi Bandung Hotel Kedaton Bandung Keadaan dalam Hotel Kedaton

Keesokan harinya, kami menjelajah kota Bandung dengan berjalan kaki, menaiki beca dan juga Angkutan Kota… sehingga ke kawasan Cibaduyut (selatan kota Bandung). Daripada kawasan Pasar Baru, kami menaiki beca menuju ke kawasan Cibaduyut… walaupun lokasinya agak jauh. Naik beca ni… memang seronok sebab kita boleh melihat secara dekat aktiviti masyarakat setempat di sepanjang jalan. Tiba di sebuah simpang… tiba-tiba beca yang kami naiki berlanggar dengan sebuah basikal dari arah bertentangan… apalagi… tergolek la… nasib baik tak apa-apa. Selepas itu, aku tengok… sampai bengkok tayar beca yang kami naiki tadi… masa pakcik beca tu settle dengan penunggang basikal tadi… aku bayar… dan belah…

beca-bandung beca-bandung cibaduyut-bandung
Naik Beca ke Cibaduyut Keadaan Beca selepas kemalangan Kawasan Cibaduyut

Cibaduyut ni terkenal dengan produk barangan daripada kulit dan kasut (sepatu) dengan harga murah. Kami pusing-pusing di sini lebih kurang dua jam… kemudian kami menaiki Angkutan Kota menuju ke Terminal Bas Kelapa… seterusnya balik ke Hotel. Esoknya, kami check out hotel… dan berpindah ke kawasan Dago. Kawasan Dago ni memang terkenal dengan Factory Outlet yang menjual barangan branded terus dari kilang dengan harga murah. Kemudian, kami check in ke Hotel Bukit Dago. Hotel ni memang selesa dan murah (RP150,000.00 je untuk satu malam bagi bilik standard – lebih kurang RM50.00 je…).

Hotel Bukit Dago
Jl. Ir. Juanda No. 311 Bandung Jawa Barat, 40135
Telp. (022)2504700-2504244, 2505943 Fax. 2505944
+62 22 701 333 44
+62 22 250 4700

hotel-bukit-dago hotel-bukit-dago hotel-bukit-dago
Hotel Bukit Dago Jalan Masuk ke Hotel Tingkat atas Hotel

Hari terakhir di kota Bandung ni, kami habiskan masa dengan meronda-ronda sekitar kawasan Dago… Factory Outlet dan juga kedai Kartikasari yang terkenal dengan kek dan brownies… Keesokan harinya, kami berangkat pulang menuju ke Bandara Husein Sastranegara dengan pelbagai kenangan manis terutamanya layanan baik warga Bandung berketurunan Sunda.

kartikasari-bandung bandara-bandung
Kartikasari Bandung Selamat Tinggal Bandung
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 25 other followers