Tag Archive: ferry


Kepulauan Riau

Catatan perjalanan kali ini adalah berkisar pada Jun 2011 berkenaan lawatan saya dan seorang teman ke Kepulauan Riau, Indonesia. Kami berdua masuk ke Indonesia melalui HarbourFront di Singapura menuju ke Pulau Batam, seterusnya ke Pulau Bintan dan Pulau Penyengat menggunakan feri. Kepulauan Riau (Kepri) adalah sebuah provinsi di Sumatera yang terdiri daripada gugusan pulau-pulau kecil yang mengikut sejarahnya adalah tinggalan dari Kerajaan Melayu Johor Riau puluhan tahun lalu.

Kepulauan Riau memiliki keluasan wilayah 252.601 km2 dan terdiri dari 4 daerah (kabupaten) dan 2 kota iaitu kota Tanjung Pinang, Kota Batam, Bintan, Karimun, Natuna, Lingga  dan Anambas. Provinsi Kepulauan Riau memiliki 2.408 pulau dan sekitar 30% di antaranya belum memiliki nama dan tidak diduduki. Kepri memiliki 10 bahasa yang di jadikan alat komunikasi dan dihuni oleh 17 suku. Bahasa Melayu Riau mempunyai sejarah yang cukup panjang, di mana pada dasarnya Bahasa Indonesia juga berasal dari bahasa Melayu yang telah wujud semenjak zaman Kerajaan Sriwijaya dan Melaka.

propinsi-kepri

HarbourFront Singapore

Dari HarbourFront Singapore… banyak travel agency yang menyediakan perkhidmatan pengangkutan feri ke Kepulauan Riau seperti Batam Fast dan Penguin. Kami memutuskan untuk menggunakan perkhidmatan feri Penguin yang mana harganya adalah lebih murah dan banyak catatan di internet yang mengesyorkan menggunakan perkhidmatan Penguin. Harga tiket feri ke Batam Centre termasuk cukai adalah sebanyak SGD22.00 (tiket SGD16.00 + sea port tax SGD6.00) sahaja. Semasa membeli tiket di kaunter, kita perlu menyerahkan passport untuk urusan pengisian borang masuk (boarding pass) ke Indonesia.

harbourfront-ferry-penguin

Kaunter Tiket Penguin Services

harbourfront-ferry-penguin

Jeti HarbourFront Singapore

harbourfront-singapore

HarbourFront Singapore

penguin-feri-singapore

Dalam Feri Penguin

Pelabuhan Batam Centre

Perjalanan ke Batam melalui Harbor Front Singapore mempunyai banyak pilihan iaitu samada ke Batam Centre, Kupang, Waterfront atau Harbour Bay. Kami memilih Batam Centre kerana perancangan kami adalah untuk terus ke Pulau Bintan melalui Jeti Telaga Punggur yang jaraknya sekitar 15km dari Batam Centre. Perjalanan menggunakan feri adalah selama 45 minit sahaja melalui pulau-pulau kecil serta melintasi  kapal-kapal perdagangan serata dunia. Sampai sahaja ke Jeti, selepas pemeriksaan imigresen, kami berjalan-jalan sebentar ke Megamall Batam Centre dan kedai-kedai yang terdapat di pelabuhan Batam Centre ini.

batam-centre

Kawasan Pelabuhan Batam Centre

batam-centre-megamall

Megamall Batam Centre

Jeti Telaga Punggur

Seterusnya, kami menaiki teksi ke Telaga Punggur (penduduk tempatan memanggil ‘Punggur’ sahaja) dengan tambang IDR70,000.00 sahaja (sebuah teksi). Sampai sahaja ke Jeti Punggur, kami membeli tiket feri (pergi balik) melalui perkhidmatan Feri Baruna dengan harga IDR65,000.00 sahaja (open ticket… valid for 1 month)… dan sebelum memasuki kawasan berlepas, perlu membeli pas dengan harga IDR7,000.00 lagi. Perjalanan ke Jeti Tanjung Pinang menggunakan feri adalah selama 45 minit sahaja.

Terminal_Ferry_Telaga_Punggur,_Batam

Pelabuhan Telaga Punggur Batam

Terminal_Ferry_Telaga_Punggur,_Batam

Jeti Pelabuhan Telaga Punggur

TANJUNG PINANG

Tanjung Pinang memiliki keistimewaan tersendiri kerana kaitannya dengan Kerajaan Kesultanan Melayu Riau pada suatu masa dahulu. Budaya dan etnik di sini didominasi oleh keturunan etnik Melayu, Tionghoa, Bugis dan Jawa. Bahasa daerah yang digunakan adalah bahasa Melayu yang boleh dianggap unik serta memiliki daya tarikan yang tersendiri kerana digunakan di bumi Indonesia.

Pelabuhan Tanjung Pinang terletak di Kota Tanjung Pinang dan daripada jeti, telah kelihatan Pulau Penyengat yang akan kami jelajahi tidak lama lagi. Setelah seharian perjalanan, kami agak keletihan…  dan keperluan utama buat masa ini adalah untuk mencari tempat penginapan untuk berehat dan mandi.

pelabuhan-tanjung-pinang

Pelabuhan Tanjung Pinang Bintan

tanjung-pinang

Kota Tanjung Pinang

Keluar sahaja daripada kawasan jeti, dalam keadaan hujan rintik-rintik kami ternampak sebuah hotel di sebelah kiri jalan… hotel Gunung Bintan. Oleh kerana badan pun memang dah penat… tanpa membuang masa, kami pun bertanyakan harga (tarif). Di hotel ini… harga untuk warga Indonesia dan warga asing adalah berlainan… sebagai contoh… harga untuk standard room untuk warga tempatan adalah IDR110,000.00 (lebih kurang RM38.00) manakala untuk warga asing adalah IDR159,000.00. Kami tak jadi check in di hotel ini… dan seterusnya kami pergi pula ke Furia Hotel yang terletak di seberang jalan sahaja… tetapi informasinya adalah sama dengan hotel yang pertama tadi, iaitu tarif bagi warga tempatan dan warga asing adalah berbeza… dan harganya juga agak mahal (kalau tak silap… IDR250,000.00… tetapi ada disediakan breakfast dan Wifi percuma).

hotel-gunung-bintan

Hotel Gunung Bintan

hotel-furia-tanjung-pinang

Hotel Furia

hotel-wisata-tanjung-pinang

Hotel Wisata

Seterusnya, kami menuju ke Hotel Wisata (bersebelahan dengan Bintan Indah Mall)… dimana harga untuk standard room adalah IDR110,000.00 (lebih kurang RM38.00 sebilik. So, kalau bagi dua… RM19.00 seorang… Ok la..) tanpa mengira samada warga Indonesia ataupun warga asing. Kami serahkan passport untuk pendaftaran dan check in hotel. Lokasi hotel ini adalah di sebuah lorong kedai-kedai menjual pakaian… dan keadaan dalam hotel ini agak kurang selesa… gelap (tingkap menghadap ke tembok bangunan sebelah) dan agak uzur. Oleh kerana kami memang dah keletihan… ok la… mandi, lepas tu tidur sampai lewat petang… bangun je… perut dah lapar.

tepi-laut-tanjung-pinang

Tepi Laut

tepi-laut-tanjung-pinang

Lepak Tepi Laut

makan-melayu-square

Warung Pak Buyung

siput-gonggong

Siput Gonggong

Mandi lebih kurang… capai tshirt dan selipar jepun… terus keluar menyusuri jalan-jalan kecil di kota Tanjung Pinang… sehingga akhirnya kami sampai ke kawasan tepian laut. Pemandangan sore di kawasan tepi laut ni memang ‘spectacular’… laut tenang… pulau-pulau kecil bertaburan di bawah bayang-bayang ‘sunset‘… di kejauhan nampak masjid Sultan Riau di Pulau Penyengat tersergam indah dengan warna kekuningan… memang relaks. Menyusuri jalan-jalan tepi laut ni membawa kami ke Melayu Square. Melayu Square ni adalah sebuah kawasan tempat makan (khususnya makanan laut) yang ada pentas untuk persembahan di sebelah hujungnya. Tempat ini ramai dikunjungi oleh warga tempatan bersama keluarga yang ingin merasa makanan laut. Kalau nak rasa siput gonggong… datang la sini (tempat lain susah nak cari…). Harga makanan di sini… tak la murah sangat (jika nak dibandingkan dengan di Bandung atau Malang di Pulau Jawa…) dan harganya lebih kurang sama je dengan di Malaysia.

tepi-laut-tanjung-pinang

Lepak Tepi Laut atas Hamparan Tikar

pisang-keju

Pisang Goreng Keju

Selepas makan di Melayu Square, kami kembali menyusuri jalan-jalan kawasan tepi laut. Kawasan ini ramai dikunjungi oleh warga muda Tanjung Pinang di sebelah malam… lepak-lepak sambil makan-makan. Di sini, ramai penjaja kecil yang menjual “street food” seperti satay padang, siomay, bakso, jagung bakar, pisang keju dan sebagainya… Kami pun lepak sama di tepi laut ni sambil merasa pisang goreng keju bersama teh O… sambil memerhatikan gelagat remaja Tanjung Pinang… dihibur pula oleh penyanyi jalanan yang menyanyi sambil bermain gitar… asyiiikk dehhh…

tepi-laut-tanjung-pinang

Street Food

tepi-laut-tanjung-pinang

Penghibur Jalanan

Keesokan paginya, kami menyusuri jalan-jalan di kawasan jalan pasar… sambil mencari kedai untuk sarapan pagi. Kawasan pasar di Tanjung Pinang ni adalah di kawasan rumah air…dan berada di tepi laut… Kebanyakan kedai makan (rumah makan) yang berada di sini adalah kedai cina (biasanya menjual air…) manakala ada penjual makanan muslim yang menjual makanan halal seperti lontong, soto dan sebagainya… Keadaan sebegini mengingatkan saya pada bandar Batu Pahat di Johor pada suatu ketika dahulu… dimana pekedai cina dan melayu berkongsi menjual makanan dan minuman… dan pelanggannya terdiri daripada penduduk melayu dan cina… makan bersama-sama…

jalan-pasar-tanjung-pinang jalan-pasar-tanjung-pinang jalan-pasar-tanjung-pinang

Semasa kami berjalan-jalan menyusuri kota Tanjung Pinang… sampai ke kawasan Masjid Besar Tanjung Pinang, kami ternampak sebuah hotel… betul-betul berada di hadapan Masjid Raya Tanjung Pinang. Hotel JOJO… menarik lokasi hotel ni… kami terus bertanya bilik kosong… kebetulan memang ada bilik kosong dengan harga IDR140,000.00 (lebih kurang RM50.00 je sebilik). Tanpa membuang masa… kami terus bayar dan check in. Keadaan bilik hotel ni memang ok la… ada tv… ada AC… ada tingkap menghadap jalan…(jika nak dibandingkan dengan Hotel Wisata tadi…) dan lokasinya memang menarik (berdekatan dengan masjid dan kedai makan). Semasa check-out, kami baru perasan… bahawa hotel ini juga ada menyediakan perkhidmatan menghantar pelanggan ke Jeti Tanjung Pinang… Saya secara personal memang mengesyorkan hotel JOJO ini untuk sesiapa yang berkunjung ke Tanjung pinang…

Masjid Raya Tg Pinang ni tak banyak bezanya dengan masjid di Malaysia. Keadaannya bersih dan ramai jemaah yang hadir pada setiap masuk waktu untuk bersembahyang jemaah. Oleh kerana hotel kami berdekatan sahaja dengan masjid ini… waktu subuh pun kami berjemaah di masjid dengan jemaah keseluruhan hampir mencecah 80 orang.

masjid-raya-tanjung-pinang

Masjid Raya Tg Pinang

hotel-jojo-tanjung-pinang

Hotel JOJO

hotel-jojo-tanjung-pinang

Hotel JOJO

PULAU PENYENGAT

Pulau Penyengat ni jaraknya hanyalah lebih kurang 6km sahaja daripada Jeti Tanjung Pinang. Pengangkutan utama untuk ke pulau ini adalah menggunakan perahu ataupun “pong-pong” mengikut panggilan penduduk setempat, dan hanya mengambil masa hanya kira-kira 10 minit sahaja. Jeti untuk ke Pulau Penyengat ni menggunakan jeti yang berlainan (bersebelahan sahaja) yang digunakan oleh feri ke Kepulauan Riau lain. Tambang menggunakan “pong-pong” hanya sebanyak IDR5,000.00 sahaja (sekitar RM1.60) sehala.

jeti-tanjung-pinang

Jeti Tanjung Pinang

pong-pong

Perahu "pong-pong"

Menurut cerita, nama “Penyengat” yang diberikan kepada pulau ini adalah sempena mengambil satu peristiwa… dimana pernah suatu ketika para pelaut yang sedang mengambil air bersih di tempat ini telah diserang oleh lebah yang dipanggil ‘penyengat”. Sejak peristiwa itu, pulau ini dipanggil “Pulau Penyengat”. Dari segi sejarah pula, pulau ini pernah menjadi pusat pemerintahan Kerajaan Riau Lingga dan lebih dikenali sebagai “Pulau Penyengat Indera Sakti” suatu ketika dahulu.

Mengikut catatan sejarah yang ada, kerajaan Melayu Riau Lingga diperintah oleh beberapa orang raja yang terkenal diantaranya adalah Opu Daeng Celak yang memerintah pada tahun 1728 – 1745, Raja Haji yang memerintah pada 1777 – 1784, Raja Jaafar yang memerintah pada 1806 – 1832 dan Raja Abdullah yang memerintah pada 1857 – 1858. Sultan Riau Lingga yang terakhir adalah Sultan Abdul Rahman apabila beliau serta keluarga Diraja berpindah ke Singapura pada 1911 mencari perlindungan daripada ancaman penjajah Belanda. Dua tahun kemudian iaitu pada tahun 1913, Penjajah Belanda membubarkan kerajaan Riau Lingga bagi menghalang Sultan dan keluarga diraja yang lain daripada balik ke Riau dan menuntut kembali tahta kerajaan Riau Lingga.

Pulau Penyengat

Pulau Penyengat

masjid-sultan-riau

Masjid Sultan Riau

Di antara tinggalan sejarah kerajaan Melayu Riau Lingga yang masih ada sehingga kini adalah Masjid Raya Sultan Riau. Masjid yang berwarna kuning ini dibina pada  tahun 1832  atas arahan Yang Dipertuan Muda VII, Raja Abdul Rahman. Mengikut ceritanya, perkara yang paling menarik tentang masjid ini adalah…  bahan pembinaan bangunan masjid ini antara lainnya adalah menggunakan campuran putih telur dan kapur bagi memperkukuh struktur kubah dan dinding masjid ini.

Tempat bersejarah lain yang sempat kami kunjungi adalah Kubu Bukit Kursi. Kubu yang dibina pada zaman kerajaan Melayu Riau sekitar tahun 1782 sehingga 1784 ini merupakan tempat pertahanan yang strategik… kerana terletak di atas bukit dan menghadap laut lepas. Kubu yang dibina pada zaman pemerintahan Raja Haji Fisabilillah ini dilengkapi dengan berpuluh-puluh meriam yang di pasang di setiap sudut bukit (… kini hanya ada beberapa buah meriam sahaja yang tinggal).

Masjid Raya Sultan Riau

Masjid Raya Sultan Riau

Kubu Bukit Kursi

Kubu Bukit Kursi

Sepanjang jalan kami menjelajah pulau ini… semasa berhenti minum di sebuah warung… sempat juga kami berbual-bual dengan penduduk tempatan di sini. Pada mula kami membuka bicara… biasanya di Indonesia ni… kami menyapa dalam loghat Indonesia. Tetapi apa yang menarik adalah… mereka membalas dan berbual dalam loghat melayu Johor… Pak Sidek (penjaga istana lama) bercerita… bahawa semua penduduk di Pulau ni berbangsa Melayu dan mengamalkan cara hidup termasuk percakapan, masakan dan adat perkahwinan sama seperti masyarakat melayu di Malaysia.  Patut la kami perhatikan… ramai warga lelakinya di sini memakai baju melayu lengkap dengan sampin dan songkok semasa bersembahyang jumaat tadi.  Beliau menambah… di sini terdapat juga Balai Adat yang (seumpama Dewan Masyarakat)… dimana jika ada sesiapa yang ingin menganjurkan majlis perkahwinan… beliau boleh menggunakan Balai Adat ini yang memang telah tersedia segala peralatan pelamin dan tempat berkumpul…. tetapi perlu dahulu mendapat izin daripada Pak Lurah.

Balai Adat Melayu Riau

Balai Adat Melayu Riau

Balai Adat Melayu Riau

Balai Adat Melayu Indera Perkasa

Kak Ram (pemilik warung) menambah bahawa satu lagi penempatan Melayu adalah di daerah Daik,  Pulau Lingga… keluarga ibu bapa beliau sendiri berada di Daik dan mereka sering berulang alik ke Daik menggunakan feri (perjalanan selama 2 jam dengan tambang IDR150,000 sehala). Kami sempat berjenaka bahawa kami akan ke Daik selepas ini untuk mendaki Gunung Daik yang terkenal dengan cabang tiga (dalam pantun melayu… Pulau pandan jauh ke tengah… Gunung Daik bercabang tiga…) tetapi beliau dengan agak serius menyatakan bahawa Gunung Daik tu adalah penempatan orang bunian… belum ada lagi orang yang berjaya mendaki ketiga-tiga cabang Gunung Daik tersebut… tetapi ramai pulak yang hilang disembunyikan oleh orang bunian… macam cerita dalam majalah Mastika la pulak… mistik sungguh…

Warung Kak Ram

Warung Kak Ram

Warung Apuy Ikan Bakar

Warung Apuy Ikan Bakar

Selepas solat jumaat… kami ke warung Apuy… makan ikan bakar (ikan belang) dan pari masak asam pedas. Rasa dia… perrgh…  sebijik macam makan kat melaka. Sebelum balik ke Tanjung Pinang, sempat juga kami ronda-ronda sambil melawat beberapa tempat bersejarah lagi seperti Gudang Mesiu (tempat simpanan peluru), istana lama, perigi puteri dan juga kubur-kubur lama kesultanan Riau.

Gedung Mesiu

Gedung Mesiu

Istana Lama

Istana Lama

Perigi Puteri

Perigi Puteri

Becak Speda Motor

Becak Speda Motor

PULAU BATAM

Setelah dua hari di Tanjung Pinang, kami kembali ke Pulau Batam. Beberapa hari lepas, kami hanya singgah di Batam Centre dan Telaga Punggur untuk ke Tg Pinang dan Pulau Penyengat. Perancangan kami seterusnya adalah untuk ke pusat kota Batam (penduduk setempat memanggil pusat kota Batam ni dengan nama Nagoya… mengambil sempena nama shopping complex yang terdapat di situ). Dari Pelabuhan Tanjung Pinang, kami menaiki feri Baruna menggunakan tiket yang telah kami beli tempohari. Sampai sahaja di pelabuhan Telaga Punggur, kami terus dapatkan teksi untuk ke Nagoya dengan tambang sebanyak IDR75,000.00. Mengikut pemerhatian kami, kota Batam ni… memang pesat membangun… (lebih kurang bandar Seremban di Malaysia). Mungkin kerana lokasinya yang bersempadan dengan Singapura… dan mungkin juga kerana banyak pelabur-pelabur daripada Singapura yang melabur di sini.

Kota Batam - Bandar lama

Kota Batam - Bandar lama

Nagoya Hill Batam

Nagoya Hill Batam

Kota Batam

Kota Batam

Hotel Instar Batam

Hotel Instar Batam

Life Style di Batam ni memang jauh berbeza dengan di Tanjung Pinang. Mengikut kata pemandu teksi (semasa dalam teksi)… penduduk kota Batam sekarang ini bukanlah penduduk asal Pulau Batam, tetapi pendatang daripada pelbagai daerah di Indonesia seperti Pekan Baru, Padang, Jambi… malah daripada pulau Jawa pun ramai. Kota Batam ramai dikunjungi pelancong luar terutamanya daripada Singapura dan Malaysia ataupun pelancong asing yang datang ke Singapura… kemudian bercuti pula ke Batam.

Nagoya Hill Shopping Complex sebagai contoh… adalah pusat membeli belah bebas cukai yang menjual pelbagai jenis barangan daripada pakaian, jam tangan, beg tangan wanita sehingga kepada kamera dan komputer.

Hotel memang banyak di sini… daripada hotel 4 bintang sehingga hotel takde bintang… kami check in di Hotel Instar dengan harga IDR140,000.00 sahaja semalam. Lepak-lepak kat Nagoya Hill… shopping… makan nasi padang… makan belut penyet. Malamnya makan sate padang… apam balik keju kat Street Food area…

Street Food Area

Street Food Area

Street Food Area

Street Food Area

Tiket Feri Batam - Stulang Laut

Tiket Feri Batam - Stulang Laut

Pelabuhan Stulang Laut

Pelabuhan Stulang Laut

Esok harinya… kami bergerak balik ke Malaysia. Daripada kawasan Nagoya, kami menaiki teksi dengan tambang IDR50,000.00 ke Pelabuhan Batam Centre. Seterusnya kami membeli tiket feri ke Stulang Laut Johor dengan harga IDR240,000.00 (lebih kurang RM80.00). Perjalanan dengan feri mengambil masa kira-kira satu jam 30 minit sahaja. Sampai sahaja di Stulang Laut, kami menaiki teksi ke Stesen Bas Larkin dengan tambang RM15.00 dan seterusnya ke KL dengan menaiki Bas dengan tambang RM31.00.

Siem Riep – Phnom Penh

Perjalanan seterusnya adalah ke Phnom Penh. Ada dua pilihan iaitu dengan menaiki bas dengan tambang USD10.00 ataupun speed boat USD35.00. Kami mengambil keputusan untuk menaiki boat yang akan menyusuri tasik Tonle Sap di mana di situ terdapat kampung-kampung air masyarakat khmer dan kampung Masyarakat Islam Cham di sepanjang pinggir sungai Tonle Sap dan Sungai Mekong.

Menaiki bot melalui tebing sungai Lepak atas bot di sepanjang Tasik Tonle Sap

Kami membeli tiket boat melalui Travel Agency – Angkor River Site. Kami diminta untuk berkumpul di hadapan opis di Siem Riep pada jam 7.00 pagi. Daripada situ, akan ada van yang akan membawa kami ke Jeti di Tasik Tonle Sap. Tunggu punya tunggu… sampai jam 8.30 am baru bertolak ke jeti… sebab ada sorang penumpang yang lambat datang (miss communication… dia tunggu kat tempat lain). Bila sampai je ke jeti, bot dah bergerak… apalagi… van pun kejarlah bot tu melalui jalan benteng tepi sungai… dah macam cerita james bond la aku rasa…. sampai satu selekoh sungai tu… van dapat pintas bot dan tahan bot… kemudian kami pun melompat dan naik bot melalui tebing sungai. Dalam bot dah penuh… crowded… jadi kami letak beg dalam bot dan lepak atas bot ramai-ramai…

Perkampungan Air Tasik Tonle Sap Perkampungan Masyarakat Islam Kemboja

Sepanjang perjalanan tu, aku lepak kat atas bot je… pemandangannya memang mengasyikkan sehingga tak terasa sampai ke Jeti di Phnom Penh lebih kurang jam 2.00 petang. Sampai di Phnom Penh.. aku rasa pedih semasam je kulit… sun burn

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 25 other followers