Perjalanan seterusnya adalah ke Phnom Penh. Ada dua pilihan iaitu dengan menaiki bas dengan tambang USD10.00 ataupun speed boat USD35.00. Kami mengambil keputusan untuk menaiki boat yang akan menyusuri tasik Tonle Sap di mana di situ terdapat kampung-kampung air masyarakat khmer dan kampung Masyarakat Islam Cham di sepanjang pinggir sungai Tonle Sap dan Sungai Mekong.

Menaiki bot melalui tebing sungai

Kami membeli tiket boat melalui Travel Agency – Angkor River Site. Kami diminta untuk berkumpul di hadapan opis di Siem Riep pada jam 7.00 pagi. Daripada situ, akan ada van yang akan membawa kami ke Jeti di Tasik Tonle Sap. Tunggu punya tunggu… sampai jam 8.30 am baru bertolak ke jeti… sebab ada sorang penumpang yang lambat datang (miss communication… dia tunggu kat tempat lain). Bila sampai je ke jeti, bot dah bergerak… apalagi… van pun kejarlah bot tu melalui jalan benteng tepi sungai… dah macam cerita james bond la aku rasa…. sampai satu selekoh sungai tu… van dapat pintas bot dan tahan bot… kemudian kami pun melompat dan naik bot melalui tebing sungai. Dalam bot dah penuh… crowded… jadi kami letak beg dalam bot dan lepak atas bot ramai-ramai…

Perkampungan Air Tasik Tonle Sap Perkampungan Masyarakat Islam Kemboja

Sepanjang perjalanan tu, aku lepak kat atas bot je… pemandangannya memang mengasyikkan sehingga tak terasa sampai ke Jeti di Phnom Penh lebih kurang jam 2.00 petang. Sampai di Phnom Penh.. aku rasa pedih semasam je kulit… sun burn