Umrah Part 4: Catatan Perjalanan Umrah di Madinah

Madinah Al Munawwarah
Madinah Al Munawwarah

Kami sampai di Madinah dengan menaiki bas SAPTCO standard daripada Jeddah kira-kira pukul 3 petang.  Stesen bas SAPTCO di Madinah biasa-biasa sahaja… keluar sahaja daripada kawasan stesen bas, sudah banyak pemandu teksi dan tidak kurang juga kereta sewa menawarkan perkhidmatan mereka.  Kami dihampiri seorang pemandu kereta sewa yang menawarkan SAR3o untuk menghantar kami ke Hotel Amjad Al Gharra madinah, yang jaraknya hanya lebih kurang 3 km sahaja.

.
.

Hotel Amjad Al Gharra ni terletak di pintu masuk Gate No 7 Masjid Nabawi dan jaraknya hanya lebih kurang 200 meter sahaja.  Dari Gate no 7… sangat dekat dengan kubah hijau iaitu tempat terletaknya bahagian hadapan masjid (tempat imam) dan juga terletaknya Rhaudhah (taman-mana syurga) serta makam Nabi Muhammad SAW.  Cuma… ruangan tempat sembahyang wanita agak jauh iaitu melalui King Fahd Gate.

Mengikut pengamatan saya, jemaah Malaysia dan Indonesia kebanyakannya menginap di hotel kawasan Gate no 25 iaitu di King Fahd Gate.  Foodcourt dan kedai makanan Indonesia juga banyak terdapat di kawasan gate no 25… dan juga peniaga-peniaga kedai pakaian kawasan itu juga rata-rata boleh bertutur dalam bahasa Indonesia.

Foodcourt di Gate No 25 Masjid Nabawi
Foodcourt di Gate No 25 Masjid Nabawi Madinah

Di sini, selalunya saya akan memesan satu bungkus nasi biryani daging atau ayam yang berharga SAR20… dan berkongsi makan dengan isteri.  Di kawasan tempat penginapan kami di Gate No 7, kebanyakannya dihuni oleh jemaah dari Pakistan, Afganistan dan negara-negara arab.  Di sini pula, terdapat banyak kedai makan Pakistan, arab dan kedai makanan Turki yang menjual kebab, syawarma, sandwich dsb.

Kedai Makanan Pakistan di Kawasan Gate No 7
Kedai Makanan Pakistan di Kawasan Gate No 7

Aktiviti utama apabila di madinah ni kebanyakannya bertumpu di Masjid Nabawi… bersolat jemaah, beriktikaf di masjid, berdoa di Rhaudhah yang juga merupakan taman-taman syurga.  Selain itu, aktiviti lain yang boleh dilakukan ialah menziarahi Masjid Quba, Masjid Qiblatain, Bukit Uhud dan sebagainya.

Masjid Nabawi Madinah
Masjid Nabawi Madinah

Cara yang paling mudah untuk melakukan ziarah ini ialah dengan teksi atau kereta sewa… tetapi ada cara yang lebih jimat lagi iaitu dengan menaiki van sewa.  Perkhidmatan ziarah ini biasanya disediakan di sebelah pagi (selepas habis solat suboh)… keluar sahaja daripada pintu gate masjid nabawi… kita akan dapati ada beberapa van sedia menunggu dengan pemandunya berteriak “ziyarah… ziyarah…”.  Biasanya mereka akan menunggu sehingga van penuh barulah mereka memulakan perjalanan…

Perkhidmatan van untuk ziarah
Perkhidmatan van untuk ziarah
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s