Umrah Part 3: Catatan Perjalanan Umrah KL ke Jeddah

.
.

Saya dan isteri memulakan perjalanan umrah menggunakan perkhidmatan flight AirAsiaX dari KLIA2 bertolak pada jam 5.00 pagi.  Di dalam flight, boleh dikatakan hampir semua penumpang adalah jemaah umrah yang terdiri daripada warga Malaysia dan ada juga warga Indonesia… dan sebahagiannya telah lengkap berpakaian ihram… menandakan mereka akan terus mengerjakan umrah di Mekah apabila tiba sahaja di Jeddah.  Di dalam flight ada diumumkan masuk waktu solat suboh dan juga pengumuman apabila telah tiba di Miqat Qarnul Manazil untuk mengingatkan jemaah supaya melafazkan niat umrah dan mengenakan pakaian ihram dalam masa satu jam sebelum mendarat di lapangan terbang King Abdul Aziz Jeddah (Terminal Haji).

Untuk makluman, lapangan terbang di Jeddah terdiri daripada beberapa terminal yang berasingan iaitu South Terminal untuk menguruskan penerbangan komersial dan penerbangan domestik, Hajj Terminal bagi menguruskan jemaah haji dan umrah, North Terminal yang terletak bersebelahan dengan Hajj Terminal yang menguruskan penerbangan komersial serta penerbangan umrah tambahan serta beberapa lagi terminal lain termasuk VIP terminal dan Private Terminal.

Sampai sahaja di lapangan terbang Jeddah Terminal Haji, urusan imigresen adalah cekap dan tidak mengambil masa yang lama.  Keluar sahaja daripada ruang Arrival, kami telah ditunggu oleh rakan kami yang telah lama menetap di Jeddah membawa kami ke hotel penginapan di Balad Jeddah.  Perjalanan ke pusat bandar dengan menaiki kereta mengambil masa lebih kurang satu jam.  Setelah berbual panjang didalam kereta dan kemudian belanja kami makan di restoran D’Saji Felda Jeddah… kami pun dihantar ke Hotel Al Janoub (South Hotel) yang terletak di pusat bandar lama Al Balad, Jeddah.

Hotel Al Janoub kalau kalau dalam Booking.com dikenali sebagai Hotel South, masalahnya di papan tanda hotel ni takde pun tertulis South Hotel… kena translate kepada bahasa arab, baru nama dia Al janoub… hehe..  Harga bilik standard Hotel Al Janoub ni adalah SAR180 sahaja dan keadaan bilik serta perkhidmatan WIFI memang memuaskan.  Hotel ni terletak betul-betul di dalam kawasan Al Balad iaitu sebuah pusat bandar lama Jeddah.  Kawasan ni memang happening pada sebelah malam dengan jualan ala-ala pasar malamnya dan makanan halal tidak menjadi masalah disini dengan menyediakan pelbagai pilihan.

Hotel Al-Janoub Jeddah
Hotel Al-Janoub Jeddah

Keesokkan harinya kami berjalan kaki menuju ke Stesen Bas SAPTCO Jeddah yang jaraknya hanya 200 meter sahaja dari hotel penginapan kami.  Sebenarnya kami telah membeli tiket secara online awal-awal lagi di dalam website SAPTCO.  Harga tiket daripada Jeddah ke Madinah adalah SAR65 bagi bas biasa… manakala untuk bas VIP berharga SAR130.

Kami bertolak daripada Jeddah pada pukul 9.00 pagi dan mengambil masa sekitar 6 jam termasuk berhenti rehat di RnR untuk makan dan solat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s