Umrah Part 2: Perancangan Perjalanan Umrah

Sebelum ini kita telah membincangkan berkaitan permohonan visa umrah… manakala pada bahagian ini saya akan membicarakan berkaitan perancangan perjalanan mengerjakan umrah secara persendirian.

Kebiasaanya, jemaah umrah dari Malaysia akan mengerjakan umrah melalui dua kaedah perjalanan iaitu pertamanya, menaiki flight menuju ke Jeddah dan terus masuk ke Mekah untuk membuat umrah… kemudian setelah selesai umrah, mereka akan melakukan ziarah ke Madinah dan balik ke Malaysia melalui airport madinah ataupun kembali ke Jeddah menaiki bas sebelum pulang ke Malaysia menaiki kapalterbang.  Sekiranya kita menggunapakai kaedah ini, perlu difahami bahawa kita perlu memakai pakaian ihram daripada Malaysia sebelum bertolak di KLIA ataupun memakai pakaian ihram di dalam kapalterbang sebelum sampai ke Jeddah.  Niat ihram perlu dilafazkan di Miqat Qarmul Manazil iaitu satu jam sebelum mendarat di lapangan terbang Jeddah dan seterusnya kita terikat dengan 13 syarat-syarat ihram yang sekiranya dilanggar, perlu membayar dam.

Dari airport Jeddah ke Mekah… kita boleh menyewa teksi dengan tambang dalam sekitar SAR300 ke SAR500 terus menuju ke hotel di Mekah (agak mahal).  Cara yang murah sedikit adalah dengan menyewa teksi ke stesen bas SAPTCO di Balad Jeddah (SAR100)… dan kemudian menaiki bas menuju ke Mekah dengan tambang SAR15 sahaja manakala tambang teksi dari Stesen Bas SAPTCO Mekah ke hotel adalah sekitar SAR20 ke SAR50.  Masalahnya adalah… kaedah menaiki bas ini agak sukar dipraktikkan dalam keadaan kita berpakaian ihram serta terikat dengan syarat-syarat berihram.

Kaedah perjalanan kedua ini adalah lebih praktikal bagi perjalanan umrah persendirian… iaitu kita akan mendarat di Jeddah tanpa berniat ihram lagi, kemudian bermalam di Jeddah bagi menghilangkan penat… sebelum bertolak ke Madinah untuk ziarah dan seterusnya menuju ke Mekah untuk menunaikan umrah melalui Miqat Bir Ali dan akhirnya berpatah balik ke Jeddah untuk perjalanan balik ke Malaysia.

Satu lagi kaedah perjalanan adalah kita menaiki flight menuju ke Madinah dahulu untuk melaksanakan ziarah Masjid Nabawi… kemudian menaiki bas SAPTCO (tambang dalam SAR65) menuju ke Mekah dengan berpakaian ihram untuk melaksanakan umrah melalui Miqat Bir Ali.  Apabila sampai di stesen bas SAPTCO Mekah… sewa teksi sekitar SAR20 ke SAR50 menuju ke hotel penginapan.  Seterusnya kita melaksanakan umrah di Mekah beberapa hari sebelum bergerak menaiki bas ke Stesen bas SAPTCO Jeddah dengan tambang sekitar SAR15.  Kita boleh bermalam di hotel sekitar Balad Jeddah sebelum meneruskan perjalanan ke Airport Jeddah (tambang teksi sekitar SAR100) untuk pulang ke Malaysia.

 

 

Advertisements

One thought on “Umrah Part 2: Perancangan Perjalanan Umrah

  1. rijal khalid

    Assalamualaikum.sy nak tanya. Untuk dapatkn visa pergi secara persendirian tn blh bg tak nama travel atau ustaz yg blh membantu sy untuk dptkn visa. Sy berminat utk pergi secara persendirian.mungkin tn blh membantu sy.t.ksh

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s