Umrah Part 1: Visa Umrah

Pada awal 2017 yang lalu, saya dan isteri berkesempatan mengerjakan umrah di tanah suci Mekah secara perjalanan persendirian tanpa melibatkan Travel Agent Umrah.   Beberapa perkara perlu difahami sekiranya kita ingin menguruskan sendiri perjalanan mengerjakan umrah terutamanya berkaitan hal visa umrah.

Pertamanya, visa untuk memasuki negara Arab Saudi terdiri darpada beberapa kategori iaitu visa umrah, visa haji, visa pekerja atau visa pelajar.  Visa umrah hanya boleh dipohon melalui Travel Agent Umrah yang dilantik oleh Kerajaan Arab Saudi sahaja dan tempoh masa yang dibenarkan adalah pada dua bulan selepas tamat musim haji iaitu sekitar bulan November (Rabiul awal) dan berakhir pada 1 syawal.  Pada bulan syawal sehingga Rabiul awal hanya dikeluarkan visa haji sahaja manakala visa umrah akan dibekukan.

Tempoh masa untuk visa umrah ialah selama 30 hari manakala pada bulan Ramadhan, visa umrah hanya diberikan selama 2 minggu sahaja.  Perjalanan di Arab Saudi menggunakan visa umrah juga terhad kepada Jeddah, Madinah dan Mekah sahaja… bermakna kita tidak boleh sewenang-wenangnya pergi ke tempat lain di Arab Saudi seperti Riyadh dan sebagainya menggunakan visa umrah.

Perkara yang agak sukar adalah untuk mendapatkan kepercayaan Travel Agent Umrah untuk memberikan kuota visa umrah mereka kepada kita.  Ini disebabkan apabila visa umrah kita dikeluarkan atas nama sesebuah Travel Agent Umrah… contohnya Andalusia Travel & Tours, sebenarnya perjalanan kita di Arab Saudi akan menggunakan nama Andalusia… iaitu sebagai contoh, sekiranya kita sengaja melanggar syarat visa umrah seperti tinggal lebih masa melebihi 30 hari di Arab Saudi, pihak Andalusia boleh dikenakan denda dan kemungkinan juga lesen menguruskan umrah boleh ditarik balik oleh Kementerian Haji Arab Saudi.

Biasanya… sekiranya kita menghubungi ustaz yang menguruskan visa mewakili Travel Agent mereka, ustaz tersebut selalunya meminta itinari kita termasuk tiket flight, hotel dan juga nama serta nombor telefon rakan kita yang menetap di Arab Saudi… atau sekiranya tiada rakan, nama serta nombor telefon Mutawwif (jurupandu) di Arab Saudi (cth. student yang belajar di Arab Saudi dsb.).  Perkara ini penting supaya apabila sesuatu berlaku kepada kita atau kita ditahan oleh pihak berkuasa Arab Saudi, biasanya mereka akan menghubungi Mutawwif/rakan di sana bagi mengesahkan perjalanan kita.

Sekiranya kita ingin mengerjakan umrah bersama isteri, langkah pertama adalah mendapatkan pengesahan mahram iaitu dengan membawa satu salinan sijil nikah ke Jabatan Agama Islam (MAIWP dsb.).  Setelah disahkan, kita perlu membawa salinan tersebut ke Wisma Putera (Kementerian Luar Negara) bagi mendapatkan pengesahan mahram serta paspot.  Setelah itu, barulah kita serahkan paspot, 2 keping gambar visa, salinan dokumen mahram yang telah disahkan oleh Jabatan Agama Islam dan Kementerian Luar Negara kepada ustaz Travel Agent tersebut.  Bayaran proses termasuk upah ustaz ialah sekitar RM400 seorang.  Seterusnya ustaz tersebut akan membawa dokumen kita berserta duit proses ke Kedutaan Arab Saudi untuk permohonan visa umrah dan mengambil masa dalam 3 hari bekerja sahaja.

visa9
Contoh Visa Umrah pada Paspot

Setelah kita mendapat semula paspot berserta visa daripada ustaz tersebut,  akan terdapat tarikh tempoh masa selama 30 hari kita mesti bertolak ke Arab Saudi.  Contohnya, tarikh visa yang diberikan adalah 1 Januari 2017 hingga 30 Januari 2017… kita boleh pergi ke Arab Saudi pada 30 Januari 2017… dan setelah sampai di sana, tempoh masa 30 hari yang boleh kita berada di Arab Saudi adalah 30 Januari 2017 sehingga 28 Februari 2017.  Sekiranya kita tidak dapat pergi ke Arab Saudi dalam tempoh masa yang diberikan, secara automatik visa kita tadi terbatal dan perlu dipohon semula.

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Umrah Part 1: Visa Umrah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s