Part 4: Jalan-jalan Cari makan di Tehran

Bila berbicara tentang makanan di Tehran… timbul beberapa persoalan yang mengganggu fikiran kita sebagai orang Islam malaysia yang berpegang kepada Ahli sunnah Waljamaah… Sunni. “Adakah halal kita makan makanan daging sembelihan yang disediakan oleh orang Islam Syiah?” Banyak pandangan yang saya perolehi daripada pelbagai pihak. Bagi sesetengah golongan yang tegas… mereka mengatakan adalah haram memakan sembelihan mereka sebab orang Islam Syiah sebenarnya bukan Islam. Dan ada pula sesetengah golongan yang berfikiran sederhana… iaitu kita tidak boleh menuduh seseorang itu terkeluar daripada Islam hanya kerana mereka itu orang Islam yang tinggal di Iran… Tambahan pula, di Iran sendiri ramai penduduknya terdiri daripada Islam Sunni… dan ramai juga orang Yahudi (Ahli Kitab) yang rata-rata berpakaian seperti orang islam (bertudung) dan tidak dapat dibezakan diantara satu sama lain.  Dalam hal ini… saya mengambil sikap positif iaitu semua makanan di Iran disediakan oleh orang Islam menurut cara Islam… halal. Ini hanya pendapat individu saya… namun terpulanglah kepada pembaca untuk menilai.

Video di atas adalah daripada sumber Youtube… hanya untuk menunjukkan beberapa tempat makan yang pernah saya kunjungi di Tehran.  Salah satunya adalah Moslem Restaurant yang terletak di Grand Bazaar. Tempat makan ni memang popular dan sangat sesak pada waktu tengahari.

Kawasan Grand Bazaar dan Moslem Restaurant
Kawasan Grand Bazaar dan Moslem Restaurant

Restoran ni terletak di tingkat satu dan dua betul-betul di sebelah luar Grand Bazaar… dimana dibawahnya adalah deretan kedai menjual makanan kering dan kekacang… Apabila masuk sahaja ke restoran ini yang berada di tingkat satu, terus beratur di bahagian salad dan yogurt… dimana terdapat pelbagai jenis salad dan yogurt…  kita akan diberikan dulang dan pada masa itu… saya mengambil minuman yogurt, beberapa jenis salad dan buah zaiton jeruk. Seterusnya kita akan melalui kaunter dan memesan menu utama… dan diminta untuk membayar dahulu dan membawa resit ke meja… Pelayan restoran akan melihat pada resit dan membawa makanan yang telah diorder.  Ruangan tempat makan berada di aras satu dan satu lagi di aras dua (WC terletak di aras 2).

Tahchin, nasi kebab kambing, dan soup di Moslem Restaurant Grand Bazaar
Tahchin, nasi kebab kambing, dan soup di Moslem Restaurant Grand Bazaar

Apa yang popular di restoran ini dan menyebabkan orang beratur panjang adalah Tahchin iaitu nasi kuning berkerak yang dicampur herba seperti safron, buah delima kering dan sebagainya… harganya agak mahal dan biasanya kita hanya minta sebahagian kecil sahaja untuk dimakan bersama makanan lain.  Saya juga memesan nasi kebab yang dicampur herba (pelbagai jenis daun yang dikisar halus dan dicampur kedalam nasi) dan juga kebab daging kambing yang agak besar bahagiannya.  Rasa hidangan ini lebih kurang macam nasi bariani kambing yang biasa kita makan di Malaysia… tetapi berasa agak tawar dan masam.

Saya perhatikan juga bahawa hidangan yang diberikan untuk seorang adalah agak besar dan banyak… biasanya saya hanya order satu hidangan (portion) sahaja dan boleh dikongsi untuk dua orang.  Saya juga ada memesan soup… yang rasanya juga masam (saya memesan soup kerana melihat ramai orang lain yang memesannya… tapi rasanya hmmmm…. tak boleh pegi…  hehehe).  Harga makan saya di sini lebih kurang dalam T65 (~RM70) dan saya rasa agak mahal sedikit jika dibandingkan dengan makan di kedai makan biasa… dan pengalaman manis makan di restoran ini memang akan diingati selamanya.

Satu lagi tempat yang popular di kawasan Grand Bazaar adalah Sharaf El-Eslami Restaurant yang telah wujud hampir 80 tahun di ruangan bawah tanah dalam kawasan grand bazaar.  Tempat makan yang memang dikenali oleh warga tempatan ini memang agak sukar untuk ditemui terutamanya bagi orang luar.  Saya menjumpainya pun secara tidak sengaja… iaitu semasa saya tersesat menjelajah di dalam bazaar (hehehe)… dan perut terasa lapar… saya bertanyakan kepada salah seorang penjual di bazaar tersebut dan beliau menunjukkan arahnya iaitu bersebelahan dengan masjid di dalam bazaar dan restoran tersebut terletak di ruang bawah tanah melalui satu pintu kecil.

Restoran Sharaf El-Eslami - sumber internet
Restoran Sharaf El-Eslami – sumber internet

Semasa saya sampai di restoran ini… masih agak awal pagi dan tidak ramai pengunjung.  Kaedah order juga sama iaitu kita berbaris di kaunter dan memesan makanan.  Cuma masalahnya di sini adalah mereka semuanya tidak boleh berbahasa inggeris termasuklah pelayan yang mengambil pesanan dan juga cashier… hehehe.  Jadi, apabila kita tak tau apa yang dia cakap dan dia pun tak faham apa yang kita nak order… jadi guna bahasa isyaratlah… hahaha.  Kemudian saya minta ditunjukkan menu… tetapi dia tunjuk satu kertas menu hanya ada tulisan farsi… tak jadi juga.  Akhirnya saya pergi ke meja salah seorang pelanggan disitu dan tunjukkan apa yang mereka makan kepada pelayan… itulah yang saya hendak order.  kemudian saya keluarkan duit… dia pilih sendiri duit yang ada atas tangan saya… lawak la…  Kemudian saya duduk dimeja yang masih kosong dan pelayan membawa makanan ke meja.  Di restoran ini terkenal dengan kebabnya… jadi saya order kebab ayam dengan nasi.  Memang sedap makan di sini… harga pun ok je… dalam T15 (~RM18).

Tajrish Bazaaar Restaurant
Tajrish Bazaar Restaurant

Satu lagi tempat makan yang saya suka adalah di sebuah restoran di dalam Tajrish Bazaar.  Sebenarnya saya pun tak tau macamana nak menyebut nama restoran ni… tapi dia terletak di bahagian jualan sayur di dalam tajrish Bazaar dan kita boleh nampak Imamzadeh Shrine melalui tingkapnya.

Dalam tajrish Bazaar Restaurant
Dalam tajrish Bazaar Restaurant

Saya ke restoran ini beberapa kali… breakfast… makan tengahari… Untuk makan pagi hanya disediakan roti iran dan dimakan bersama beberapa pilihan lain seperti telur dadar… daging cincang dsb.  Rotinya memang segar dan dihidang panas-panas.. ada scramble egg yang dimasak bersama tomato dan herba… dan tidak ketinggalan timun jeruk.  Air minumnya seperti biasa… teh 0 (chai) tanpa gula.  Chai ni kalau nak minum ada caranya… iaitu kita akan disediakan gula batu berbentuk empat segi kecil… mula-mula kita celup sikit dalam air tu… kemudian kita masukkan ke dalam mulut letak atas lidah kita (kemam)… kemudian barulah kita hirup air chai tu perlahan-lahan… rasa manis akan terasa apabila air bercampur gula yang berada di dalam mulut…

Breakfast di Tajrish Bazaar
Breakfast di Tajrish Bazaar

Makan tengahari pula saya suka nasi dengan kebab daging atau ayam.  Merujuk kepada gambar dibawah, saya order nasi yang dicampur dengan air safron… dan ditabur dengan buah delima kering.  Kemudian, ada ayam (di sini dipanggil chicken kebab walaupun kelihatan macam ayam masak kari)… kemudian ada sayur jeruk… dan tidak ketinggalan limau dan salad.   Kemudian yang saya masih tidak pasti… ialah macamana nak makan roti nipis (dalam plastik) dan juga hirisan limau yang diberikan… pencuci mulut kot… hehehe… Harga makanan ni hanya T15 sahaja.

Lunch di Tajrish Bazaar
Lunch di Tajrish Bazaar

Saya juga suka singgah di gerai-gerai makanan kecil di tepi jalan (street food) dan merasai makanannya… dan semestinya harganya lebih murah.  Apa yang saya boleh simpulkan ialah… rasa makanan di Tehran ni kebanyakannya berasa masam… tidak pedas langsung… salad dan jeruk sayur adalah satu kemestian… tidak ketinggalan juga yogurt sebagai minuman dan chai sepanjang hari.

Advertisements

Part 3: Bermain Salji di Tajrish dan Tochal

Bukit Tochal diliputi Salji
Bukit Tochal diliputi Salji

Salah satu tujuan saya menjelajah bumi Iran pada musim sejuk adalah untuk merasai pengalaman turunnya salji.  Di Tehran, ada beberapa tempat yang sentiasa terdapat salji sepanjang tahun iaitu samada di Bukit Tochal Ski Resort, Dizin Ski Resort, Damavand Ski resort atau beberapa lagi tempat lain.  Maklumat berkaitan Tehran Ski Resort boleh diperolehi pada website http://iranskitours.ir/. Bukit Tochal Telecabin adalah Resort yang paling dekat dengan Tajrish… dan terdiri daripada 7 stesen dimana stesen yang paling atas mempunyai Ski Resort yang sentiasa ada salji.

Pergunungan Utara Tehran di lihat dari Tajrish
Pergunungan Diliputi Salji Utara Tehran di lihat dari Tajrish

Keluar sahaja dari Tajrish Metro Station… cuaca cerah dengan matahari bersinar sedikit tetapi suhu masih menurun sehingga minus degree celcius…terdapat beberapa tempat diliputi salji.. dan saya difahamkan salji turun pada malam tadi.  Stesen Metro Tajrish betul-betul berada di sebelah Tajrish Bazaar dan juga Tajrish Square.  Saya mengambil kesempatan menyelusuri Bazaar yang sangat menarik… dimana bazaar tradisional bersambung dengan bazaar moden di bawah satu bumbung.

Salji di Sekitar Valenjak & Tajrish
Salji di Sekitar Valenjak & Tajrish

Saya meneruskan perjalanan menuju ke Valenjak untuk ke Tochal Mount menggunakan teksi yang terdapat di sekitar Bazaar dengan tambang T20 (200,000 riyal).  Jarak dari Tajrish Square ke Valenjak hanya kira-kira 4km menaiki bukit tetapi pemandu teksi yang peramah akan memberhentikan teksi sekiranya ada tempat menarik untuk mengambil gambar.  Semakin menaiki dan mendaki bukit, liputan salji semakin tebal meliputi di tepi-tepi jalan dan juga di atas pokok… dan terdapat juga salji nipis yang sedang turun apabila matahari tidak kelihatan disebalik awan dan kabus.

Tochal Telecabin
Tochal Telecabin

Teksi berhenti di Valenjak dan pintu gerbang Tochal Telecabin sahaja… kemudian saya perlu naik lagi ke Stesen Tochal Telecabin yang terletak lebih kurang 2km ke atas bukit menggunakan perkhidmatan kereta buggy dengan bayaran T1 (10 riyal).  Di sini salji semakin tebal dan rancangan awal hendak ke Stesen yang lebih tinggi terpaksa dibatalkan kerana masalah cuaca buruk… dan rasaya tidak perlu kerana salji telah memenuhi setiap ruang di Tochal telecabin ini. Jadi, saya hanya menghabiskan masa di Stesen Tochal Telecabin ini sambil minum kopi panas… dan menikmati suasana salji di sini.

Saya berada di Tochal Telecabin sekitar 1 ke 2 jam… kemudian saya turun kembali ke pintu gerbang Tochal Resort menggunakan kereta buggy dengan bayaran T1 juga.  Kemudian saya menyusuri turun dengan berjalan kaki ke Valenjak dan kemudian terus perlahan-lahan berjalan menyelusuri jalan-jalan yang diliputi salji menuju ke Tajrish Square.  Di sepanjang jalan saya akan singgah minum sambil memanaskan badan di kedai-kedai menjual kopi panas dan juga roti segar… membuatkan perjalanan tidak terasa penat walaupun menjangkau 4km.

Coffee Shop di Tochal Telecabin
Coffee Shop di Tochal Telecabin

Hari pertama di Tajrish saya akhiri dengan perancangan untuk ke sini lagi sekiranya ada kesempatan lagi. Selang sehari… saya dimaklumkan bahawa salji turun lagi di Tajrish… dan tanpa berlengah saya terus ke Tajrish menaiki Metro train. Keluar sahaja dari stesen metro Tajrish… kelihatan salji turun dengan lebat sekali… dan pengalaman turunnya salji lebat di Tehran pada hari ini memang tidak akan saya lupakan kerana salji di Tehran berlaku dalam beberapa hari sahaja sepanjang tahun dan tidak boleh diramal.

Imamzadeh Saleh Shrine yang Terletak di Belakang Tajrish Bazaar
Imamzadeh Saleh Shrine yang Terletak di Belakang Tajrish Bazaar

 

Part 2: Pengangkutan Cepat dan Murah di tehran… Metro Train

Imam Khomeini Square
Imam Khomeini Square

Keesokan harinya kami memulakan eksplorasi… tujuan kami pada hari ini adalah untuk ke Bukit Tochal yang terletak di utara Tehran.  Cuaca agak sejuk pagi itu… saya rasa dalam 1 atau 2 degree celcius… padahal minggu lepas suhu hanya 10 ke 15 degree celcius. Mulanya saya cuma berpakaian jaket tebal biasa sahaja berjalan keluar hotel… tetapi akhirnya terpaksa berlari-lari masuk semula ke hotel dan menukar pakaian yang lebih sesuai… bubble jacket & boots… rasa-rasanya salji akan turun hari ni.

Walking from Firouzeh Hotel to Emam Khomeini Metro Station
Walking from Firouzeh Hotel to Emam Khomeini Metro Station

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saya mengambil keputusan untuk berjalan kaki sahaja ke Emam Khomeini Metro Station yang jaraknya dalam 1km dan berada di Emam Khomeini Square.  Satu lagi Metro station yang dekat dengan Hotel adalah Mellat Metro Station tetapi mempunyai jalur perjalanan timur ke barat.

 

Train Metro Ticket

Train Metro TicketTiket sehala ke Tajrish Metro Station boleh dibeli di kaunter tiket dengan harga hanya 75,000 riyal bersamaan lebih kurang RM1… sangat murah… untuk semua station yang berjarak dekat.  Satu lagi cara ialah dengan membeli Metro Kad juga boleh dibeli di kaunter tiket mana-mana Metro Station… dan setiap kali menggunakan perkhidmatan Metro.. kad akan disentuh pada kad reader di pintu masuk dan keluar Metro Station dan jumlah kredit akan ditolak.  Penambahan kredit juga boleh dibuat di mana-mana Metro kaunter tiket.

 

Metro di Tehran terdiri daripada beberapa jalur iaitu Line1 – redline (utara-selatan),Line2 –  blueline, dan beberapa line lagi.  Jalur ke Tajrish adalah melalui Line1 (Redline).

Suasana di Metro Station agak sesak terutama pada waktu pergi dan pulang kerja iaitu sekitar jam 8.00 pagi dan 4.30 petang.  Ada sekali tu saya menaiki train betul-betul pada waktu petang semasa mereka pulang kerja… memang macam sardin. Setiap kali berhenti di Station dan penumpang keluar… kemudian berlaku tolak-menolak daripada luar untuk masuk ke dalam train… selagi muat… Mujur juga ada disediakan gerabak untuk wanita sahaja pada gerabak pertama dan terakhir train.

Suasana di dalam train pada masa biasa dan tidak sesak adalah sangat menarik… dimana terdapat penjual yang menjual pelbagai barangan daripada makanan, barang mainan, stokin, tali pinggang dan sebagainya… mundar mandir di sekitar train dengan pelbagai aksi penjual.

Perjalanan ke Tajris menggunakan train Metro mengambil masa lebih kurang 20 minit sahaja… dan merupakan pengangkutan yang cekap dan murah jika dibandingkan dengan kereta, teksi ataupun bas.  Pengangkutan menggunakan teksi agak mahal di Tehran… dimana saya pernah menggunakan perkhidmatan teksi hanya dalam 4 km jaraknya… dikenakan bayaran sehingga T20 (~RM23).  Tambahan pula, kesesakan lalulintas adalah perkara biasa di Tehran dan perjalanan yang dekat pun… boleh mengambil masa yang lama.

Part 1: Menjengah ke Tanah Farsi… Tehran

Pemandangan Bandar Tehran
.

Saya memang sudah lama memasang impian untuk ke negara Iran… beberapa tahun sebelum ini pernah membuat itinari tetapi perbelanjaan agak mahal terutamanya kos kapalterbang.  Namun, tahun 2016 Air Asia seolah-olah membuka peluang untuk impian saya tercapai apabila menawarkan kos tiket yang sangat berpatutan bagi budget traveler… seperti saya.

Tiket Air Asia yang saya perolehi hanya berharga RM700 pergi dan balik… dan perjalanan yang dirancang adalah pada musim sejuk iaitu akhir november 2016… dengan harapan salji akan turun pada waktu itu.

Tepat pada masanya, saya telah berada di Boarding Hall di KLIA2. Semasa menunggu, saya dapati tidak ramai rakyat Malaysia yang menaiki flight ke Tehran… mungkin dalam 7 ke 8 orang sahaja… yang selebihnya adalah warga Iran.  Lelakinya berpakaian kemas dan wanitanya nampak cukup menjaga penampilan dengan solekan dan rata-rata free hair… cabin crew juga kemas dengan berseluar panjang…  Flight berlepas lebih kurang pada pukul 7pm. Semasa di dalam flight… saya biasanya memang tidak pre-order makanan… kalau betul-betul lapar, barulah order makanan masa tu juga… tetapi pada kali ini dapat makanan percuma pula iaitu kebab ayam bersama nasi dan kali kedua pizza shawarma… terimakasih Air Asia.

Perjalanan mengambil masa selama 7 jam 45 minit… mendarat di Imam Khomeini International Airport 11.45 pm waktu tempatan dan suhu pada masa itu (november) adalah 5 darjah celcius.  Saya beratur di foreigner lane… tidak la lama sangat berbanding Iranian lane… pemeriksaan passport tidak menghadapi apa-apa masalah… dan tidak dikenakan insuran. Sebelum ni saya mendapat maklumat awal yang pelawat dari Malaysia akan dikenakan insurans sebanyak USD16 dan visa adalah percuma selama 14hari.  Dalam masa lebih kurang 10 minit… segala urusan imigresen selesai.

Etika berpakaian perlu dipatuhi oleh semua orang tidak kira agama dan bangsa yang memasuki negara Iran… dan ini termaktub di dalam undang-undang Iran.  Patutlah saya perasan wanita-wanita Iran yang sebelum ini tidak memakai tudung semasa di KLIA2 tadi semuanya telah bertudung… meskipun kebanyakannya hanya bertudung tetapi menampakkan rambut (jambul) masing-masing… yang beraneka warna.  Begitu juga flight crew wanita yang sebelum ini saya perasan tidak bertudung telah juga bertudung apabila mendarat di Tehran Airport.  Ini tidak ketinggalan semua wanita barat yang saya rasa rata-rata beragama Kristian… juga mengenakan tudung kepala.  Sebenarnya semua wanita di Iran perlu mengenakan tudung kepala (walaupunpun tidak menutupi rambut sepenuhnya)… dan mesti mengenakan baju berlengan panjang dan baju yang menutupi punggung sehingga ke lutut.  Bagi lelaki pula tidak boleh berseluar pendek.  Sekiranya ingkar… boleh disaman oleh polis agama Iran.

Etika Berpakaian Wanita Iran
Etika Berpakaian Wanita Iran – sumber internet

Tempat mengambil beg adalah di tingkat bawah.  Untuk makluman… airport ni hanya ada 3 tingkat sahaja iaitu tingkat parking (P), tingkat bawah (G) untuk ruangan ketibaan dan aras 1 untuk ruangan pelepasan.  Setelah mengambil beg… kami keluar dari ruangan kastam dan terus menuju ke tingkat satu untuk menukar duit.  Tukaran matawang USD kepada Iran Riyal tidak mengambil masa yang lama… perlu diingatkan juga bahawa kad kredit tidak boleh digunakan di Iran.  Pada masa tu… 1 USD bernilai lebih kurang IRR 36,000.00 riyal manakala IRR 100,000 lebih kurang RM13.  Satu lagi tips yang perlu anda tahu adalah kebanyakan jual beli di Iran menggunakan Toman iaitu 10 toman (T10) sama dengan 100 thausand riyal (IRR100,000.00).

Setelah membuat penukaran matawang yang secukupnya, kami mencari airport teksi untuk ke hotel.  Tambang teksi adalah sebanyak IRR750,000.00 (T 75) atau sekitar RM100 untuk ke Hotel Firouzeh yang terletak 50 km jaraknya ke pusat bandar dan mengambil masa lebih kurang 1 jam.

Kebanyakan pemandu teksi tidak boleh berbahasa inggeris… jadi saya print maklumat alamat hotel berserta gambar hotel pada kertas A4 manakala saya juga menyediakan pen untuk pemandu teksi menulis tambang pada kertas semasa membuat urusniaga.

firouzeh-1
.

Alamat Hotel:
Firouzeh Hotel, Dolat Abadi Alley, Amir Kabir Street, Tehran.
Tel: +9821 – 3311 3508, HP: 0098-912 436 1974 (Manager: Mr. Mousavi)
Emel: info@firouzehhotel.com, Website: www.firouzehhotel.com

Hotel Firouzeh berkategori hotel bajet… terletak di kawasan bengkel tayar dan membaiki kereta tetapi tidak jauh untuk ke stesen Metro iaitu lebih kurang 1km utk ke Emam Khomeini Metro Station atau 600M untuk ke Mellat Metro Station.  Juga tidak jauh sekiranya nak ke Grand Bazaar iaitu lebih kurang 1.7km sahaja dengan berjalan kaki.  Saya mengambil keputusan untuk menginap di hotel ini salah satunya adalah kerana recommendation daripada budget traveler yang pernah ke Tehran melalui Tripadvisor.

Saya menginap di bilik standard dengan 2 katil single… ada bilik mandi (shower) dalam bilik berserta air panas tetapi terpaksa berkongsi tandas di luar bilik.  Keadaan bilik dan tandas sangat bersih dan selesa.  Harga penginapan adalah sebanyak IRR1300 000 atau USD40 (~RM178) semalam dan ada disediakan sarapan pagi yang ringkas terdiri daripada roti iran berserta keju dan air teh 0 .

Sarapan Pagi di Hotel Firouzeh
Sarapan Pagi di Hotel Firouzeh

Cara tempahan adalah dengan menghantar emel serta menelefon Mr. Mousavi sekurang-kurangnya dua hari sebelum sampai ke sana.  Beliau akan membalas emel dan itu adalah merupakan bukti tempahan.  Beliau juga ada menawarkan khidmat teksi yang boleh menunggu kita di airport dengan harga yang sama iaitu T 750.  Bayaran penginapan hotel boleh dilakukan semasa check-out.  Perkhidmatan WIFI ada disediakan tetapi perlu membayar USD 1 untuk sehari.  Internet access adalah terhad… Penggunaan aplikasi Whatsapp tiada masalah di tehran tetapi Facebook dan Instagram tidak berfungsi dengan baik dan hanya sekali sekala sahaja boleh diakses.

Saya sampai di hotel dengan menaiki teksi lebih kurang jam 12.30 pagi waktu tempatan. Setelah membayar harga tambang teksi (dengan dibantu oleh staf hotel kerana pening untuk mengira duit yang berjumlah beribu-ribu  riyal… hehehe), saya terus check in tanpa masalah.  Hotel staf cuma perlukan passport kami untuk difotostat serta direkod dan boleh diambil pada keesokan harinya.